ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε σχέση αμοιβαίας πυρηνικής αποτροπής Κιμ και Τραμπ

O πραγματικός στόχος του Κιμ Γιονγκ Ουν, μέσω των πυρηνικών δοκιμών

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Δύο εξελίξεις σημειώθηκαν τον τελευταίο μήνα και έχουν καθορίσει ουσιαστικά την νέα ισορροπία δυνάμεων που δημιουργείται μεταξύ Βορείου Κορέας και Αμερικής. Και αυτές είναι η κατασκευή πυρηνικής κεφαλής από τη Βόρεια Κορέα και η τελευταία πυρηνική δοκιμή του Κιμ Γιονγκ Ουν, η οποία πρόκειται για βόμβα υδρογόνου. Δεδομένα τα οποία έχουν θέσει σε συναγερμό όλο τον πλανήτη, καθώς οι καθημερινές εξελίξεις και οι δηλώσεις Κιμ και Τραμπ που ξεφεύγουν του διπλωματικού καθωσπρεπισμού μεταξύ ΗΠΑ και Βορείου Κορέας, δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε κρεσέντο στις σχέσεις των δύο χωρών, με ό, τι κι αν αυτό συνεπάγεται. Ωστόσο η γενικότερη εκτίμηση από γνώστες της διεθνούς πραγματικότητας, είναι ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν θα προχωρήσει σε πραγματικό πυρηνικό κτύπημα.

Σύμφωνα με τον δρ Μιχάλη Κοντό, διεθνολόγο και επίκουρο καθηγητή διεθνών σχέσεων του πανεπιστημίου Λευκωσίας, η εκτόξευση πυραύλου στην οποία προχώρησε το πρωί της Παρασκευής η Βόρεια Κορέα, εντάσσεται στα πλαίσια της ευρύτερης στρατηγικής της χώρας η οποία θέλει να καθιερώσει την αντίληψη, ότι έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει πυρηνικό κτύπημα στην αμερικανική ενδοχώρα. Μιλώντας στην «Κ» ο δρ Κοντός εξηγεί ότι με τις κινήσεις του ο Κιμ, ουσιαστικά αποτρέπει το ενδεχόμενο πραγματικού πυρηνικού κτυπήματος. Κι αυτό γιατί όπως αναφέρει « από την στιγμή που οι αμερικανοί γνωρίζουν το ρίσκο να δεχτούν πυρηνικό πλήγμα στο έδαφος τους από τη Βόρεια Κορέα τότε δύσκολα θα πάρουν την απόφαση να εκτελέσουν εκείνοι πρώτοι  ένα πλήγμα εναντίον Βορείου Κορέας».

Ο κίνδυνος ήταν να ξεκινήσει ο πόλεμος από την Αμερική  προτού η Βόρεια Κορέα αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο  Αλλά πλέον η Βόρεια Κορέα έχει πείσει ότι μπορεί να απαντήσει με αντίστοιχης καταστρεπτικότητας πλήγμα στους Αμερικανούς. Άρα μπήκαμε σε μια σχέση αμοιβαίας πυρηνικής αποτροπής μεταξύ ΗΠΑ και Β.Κορέας, όπως εξηγεί δρ Κοντός.

Εντούτοις εκτιμάται ότι το σενάριο έναρξης πυρηνικού πολέμου παραμένει ανοιχτό, όχι τόσο προαποφασισμένα αλλά από λάθος ή παρανόηση, με τον κ. Κοντό να εξηγεί ότι ένα μεμονωμένο περιστατικό μπορεί να κλιμακωθεί και να μετατραπεί σε ολομέτωπη σύγκρουση.

Τι ζητά η Βόρεια Κορέα

Στην ουσία, αυτό που θέλει ο Κιμ, είναι να αποτρέψει το ενδεχόμενο προσπάθειας των αντιπάλων της να ανατρέψουν το καθεστώς στη Βόρεια Κορέα, καθεστώς το οποίο είναι απομονωμένο και κατάλοιπο της περιόδου του ψυχρού πολέμου.  

Οι Αμερικανοί μπορούν να ανατρέψουν την παντοδυναμία του Κιμ, υποθάλποντας  επαναστάσεις και διακόπτοντας τους οικονομικούς πόρους της χώρας ώστε να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση. Άλλο σενάριο είναι και η κατευθείαν στρατιωτική επίθεση. «Με την απόκτηση πυρηνικών όπλων έχει σταθμίσει την απειλή. Είναι η λογική της πυρηνικής αποτροπής», επισημαίνει.

Σε διπλωματικό αγώνα  αποσκοπούν οι ενέργειες του Κιμ

Σύμφωνα δε με αναφορά  των New York Times, που επικαλείται τις μυστικές υπηρεσίες  της Αμερικής αυτό που ουσιαστικά επιχειρεί ο Κιμ Γιονγκ Ουν προτού παρακαθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είναι να καταστήσει σαφές ότι διαθέτει τα όπλα και ότι μπορεί να προκαλέσει την έκταση της  ζημιάς η οποία να είναι αποτρεπτική για την όποια άλλη κίνηση των αντιπάλων του.  

Με απώτερο στόχο, να  δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να μιλά από θέση ισχύος, ώστε, όπως αναφέρει ο δρ Κοντός, να πετύχει εύκολα αυτό που θέλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Ένας πυρηνικός Κιμ Γιονγκ Ουν είναι πολύ πιο ισχυρός από ένα μη πυρηνικό Κιμ Γιονγκ Ουν», σημειώνει χαρακτηριστικά.

P5 PLUS TWO

Από εκεί και πέρα οι διαπραγματεύσεις ενδεχομένως να διεξαχθούν στο πλαίσιο πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών, ωστόσο δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί ένα σχήμα παρόμοιο με την περίπτωση του Ιράν το 2006. Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο, πιθανό να υπάρχουν στην εξίσωση η Ιαπωνία και Ν. Κορέα.

Κίνδυνος για την περιοχή

Το σενάριο ενός πυρηνικού πολέμου είναι απομακρυσμένο ωστόσο αν αυτό το σενάριο επικρατήσει τότε κινδυνεύει όλος ο πλανήτης, λόγω του ραδιενεργού νέφους που θα μολύνει την ατμόσφαιρα, τις θάλασσες και τους ωκεανούς, όπως την περίπτωση του Τσέρνομπιλ to 1986. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση