ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:11
 

Τα πυρηνικά του Ιράν ταρακουνούν την Μέση Ανατολή

Ισραηλινή «επίθεση» σε Ιράν πριν την απόφαση Τραμπ

Newsroom K

Του Μιχάλη Τσικαλά και Νίκου Στέλγια

«Το Ιράν ψεύδεται». Το χαρακτηριστικό μήνυμα έστειλε στην παγκόσμια κοινή γνώμη η ισραηλινή κυβέρνηση με μια πρωτόγνωρη παρουσίαση-διάγγελμα που διοργάνωσε σε εγκαταστάσεις του ισραηλινού στρατού στο Τελ Αβίβ. Το μήνυμα του Ισραήλ που ταρακούνησε την παγκόσμια κοινή γνώμη βασίστηκε στην εξασφάλιση χιλιάδων ιρανικών ντοκουμέντων από τις ισραηλινές υπηρεσίες, οι οποίες σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανιάχου ρίχνουν φως στις πραγματικές προθέσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Χρησιμοποιώντας ψηφιακά ντοκουμέντα, σχεδιαγράμματα και φωτογραφίες και παρουσιάζοντας μια βιβλιοθήκη γεμάτη με ιρανικά ντοκουμέντα, ο κ. Νετανιάχου πρόβαλε την άποψη ότι από το 2003 μέχρι σήμερα, το Ιράν επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις της διεθνούς κοινής γνώμης και να αποκρύψει τις πραγματικές του προθέσεις για το πυρηνικό οπλοστάσιο που αναπτύσσει.

Ο κ. Νετανιάχου απευθύνθηκε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ με αφορμή την επικείμενη απόφαση της Ουάσιγκτον για την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, μια συμφωνία, την σημασία της οποίας εξακολουθούν να υπογραμμίζουν διεθνείς παράγοντες και κυρίως οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Λίγα λεπτά μετά το τέλος της ομιλίας του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, ο Ντόναλτ Τραμπ μίλησε από την αυλή του Λευκού Οίκου και τόνισε ότι το διάγγελμα του κ. Νετανιάχου στέλνει μηνύματα προς την σωστή κατεύθυνση. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της διαπραγμάτευσης με απώτερο στόχο την αναθεώρηση της συμφωνίας. Σύμφωνα με τον κ. Τραμπ για χάρη αυτής της συμφωνίας σπαταλήθηκαν τα προηγούμενα επτά χρόνια.

Τι ακολουθεί;

Ποιες είναι οι εξελίξεις που ακολουθούν κατά τις επόμενες ημέρες; Εστιάζοντας στο συγκεκριμένο ερώτημα, αμερικανικά, ευρωπαϊκά και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της Μέσης Ανατολής;

Λίγο μετά το τέλος του διαγγέλματος του κ. Νετανιάχου, το ισραηλινό δίκτυο i24, σε ανταπόκρισή του από την Ουάσιγκτον δεν απέκλειε το ενδεχόμενο μια στρατιωτικής επιχείρησης-επίθεσης εκ μέρους των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο άμεσο μέλλον.

Απαισιόδοξη είναι η «ανάγνωση» του Βερολίνου. Το DW σε ανταπόκρισή του από την Ουάσιγκτον προειδοποιεί ότι το διάγγελμα διευκολύνει το έργο της αμερικανικής ηγεσίας, η οποία επιθυμεί να απελευθερωθεί μια ώρα αρχύτερα από την επίμαχη συμφωνία.

Από την πλευρά του, το Ιράν προσεγγίζει σε «ειρωνικό» τόνο τις νέες εξελίξεις, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας να βάλλει σε υψηλούς τόνους κατά του Τελ Αβίβ, το οποίο και κατηγορεί ότι επιχειρεί να ξεγελάσει την κοινή γνώμη. 

Με προβληματισμό παρακολουθούν τις εξελίξεις πρωτεύουσες όπως η Μόσχα, η Άγκυρα, αλλά και αραβικών χωρών της περιοχής. Η συμμαχία, της οποίας ηγείται η Σαουδική Αραβία αντιθέτως χαιρετίζει τις νέες κινήσεις του Ισραήλ και της Ουάσιγκτον και επιμένει για την σοβαρότητα της υποτιθέμενης απειλής του Ιράν.

Σε αντίθεση με την προαναφερόμενη άποψη, Γαλλία, Γερμανία και άλλοι διεθνείς παράγοντες επιμένουν στην ανάγκη διαιώνισης της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν. Οι αναλυτές τονίζουν ότι η συζήτηση για τις φιλοδοξίες του Ιράν έχει ανοίξει για τα καλά μετά και την επίσκεψη Εμμανουέλ Μακρόν στις ΗΠΑ. Το σημαντικό όπως λένε αναλυτές είναι να παραμείνουν οι ΗΠΑ στη συμφωνία και παράλληλα να μην υπάρξει χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν.

Σε λίγες ημέρες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα λάβει την τελική του απόφαση σχετικά με το μέλλον της συμφωνίας των πυρηνικών φιλοδοξιών της Τεχεράνης. Ενώ σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι πριν από την εν λόγω εξέλιξη και ταυτόχρονα με το διάγγελμα του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, ο νέος Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάϊκ Πομπέο επισκέπτεται τις πρωτεύουσες της περιοχής.

Την ίδια στιγμή, η Συρία δέχεται νέες πυραυλικές επιθέσεις σε στρατιωτικές της εγκαταστάσεις όπου πέραν των συριακών δυνάμεων βρίσκονται επίσης ιρανικοί-φιλοιρανικοί παράγοντες.

Η γνώση που έχει η Τεχεράνη για εμπλουτισμό ουρανίου είναι το πρόβλημα

Σε αντίθεση με τις φωνές σε Τελ Αβίβ και Ουάσιγκτον που θέλουν να δουν την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν να καταργείται άμεσα, μια μερίδα αναλυτών στην Δύση αλλά και την ίδια την αμερικανική πρωτεύουσα εκφέρει την άποψη ότι τα όσα δήλωσε στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ είναι γνωστά εδώ και καιρό και ότι δεν αποδεικνύουν πως το Ιράν παραβιάζει τη συμφωνία.

Σύμφωνα με μερίδα αναλυτών παρά τους ισχυρισμούς του Ισραήλ περί ψεύτικων δηλώσεων και την προσκόμιση ψευδών τεκμηρίων εκ μέρους του Ιράν, δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης των ορών της επίμαχης συμφωνίας. Φυσικά, σε αυτήν την περίπτωση προκύπτουν ερωτηματικά σχετικά με την εγκυρότητα της συμφωνίας. Συγκεκριμένα προκύπτει το ερώτημα ένα και κατά πόσο διατηρείται η εγκυρότητα της συμφωνίας ή όχι εφόσον αποδειχθεί ότι σε αυτήν εμπεριέχονται λανθασμένα στοιχεία. Το εν λόγω ερώτημα δεν είναι εύκολο να απαντηθεί, εφόσον οι ισχυρισμοί που πρόβαλε ο κ. Νετανιάχου, αντικρούονται από τα όσα ο διεθνής οργανισμός για τα πυρηνικά γνωρίζει περί του τι κάνει επι του θέματος το Ιράν. Βάσει αυτών, η Τεχεράνη συμμορφώνεται με όλα όσα προβλέπονται, ενώ αυτό το γεγονός επιβεβαιώνεται και από τις εκθέσεις, αλλά και τη μη πρόοδο του ιρανικού προγράμματος. Ουσιαστικά όμως, όλα τα προαναφερθέντα δεν έχουν να κάνουν με το επίπεδο γνώσης των επιστημόνων του Ιράν, εφόσον και σήμερα οι πληροφορίες έλεγαν πως είναι εφικτός ο εμπλουτισμός υψηλότερου βαθμού ουρανίου. Κι αυτό είναι δύσκολο να αποδειχτεί ή να αποκοπεί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Όχι Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στην κάθοδο Ελλαδιτών ιατρών

«ΚΑΛΑ, ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΓΙΑ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ???????»
ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ  |  13:54

Όχι Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στην κάθοδο Ελλαδιτών ιατρών

«Οι φοροφυγαδες χρυσοπληρωμενοι γιατροι γνωριζουν πολυ καλα οτι δεν μπορουν να ανακοψουν τους ελλαδιτες ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:08

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Κε Hourican, αν η συζήτηση βλάπτει την Τρ. Κύπρου, σκεφτείτε να αλλάξετε δικηγόρους. Ακόμα μπορείτε ...»
Loucas  |  15:18

Το ακριβό διαζύγιο των Μπέζος

«Ολες οι γυναικες θα ηθελαν να ειναι στην θεση της κας μπεζου!!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:31

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οι πληροφορίες λένε ότι ο Ζάεφ έχει τις εκλογές στο τραπέζι αλλά βρίσκεται ενώπιον διλήμματος

Η επόμενη μέρα στα Σκόπια

«Για εμάς πατρίδα μας είναι η Μακεδονία και εμείς Μακεδόνες θα αισθανόμαστε και τώρα» δήλωσαν πολίτες των Σκοπιών
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X