ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι θα ακολουθήσει την πρόταση μομφής κατά της Μέι

Για να απομακρυνθεί η Μέι από την κεφαλή του κόμματος, θα πρέπει τουλάχιστον 159 βουλευτές να ψηφίσουν θετικά στην πρόταση μομφής

Kathimerini.gr

Η διαδικασία που ακολουθεί την πρόταση μομφής κατά της Τερέζα Μέι δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη, όπως αναφέρει άρθρο του Guardian, αν και υπάρχει «προηγούμενο» με την αντίστοιχη πρόταση μομφής κατά του Ιαν Ντάνκαν Σμίθ το 2003.

Για να απομακρυνθεί η Μέι από την κεφαλή του κόμματος, θα πρέπει τουλάχιστον 159 βουλευτές να ψηφίσουν θετικά στην πρόταση μομφής, αν και όπως αναφέρει ο Guardian, είναι πιθανό αν ο αριθμός των βουλευτών που υπερψηφίσουν την πρόταση είναι μεγάλος, να οδηγήσει στην παραίτηση της.

Αν καταψηφιστεί η πρόταση μομφής, τότε οι αντίπαλοι της Μέι δεν μπορούν να καταθέσουν νέα πρόταση μομφής για έναν ολόκληρο χρόνο.

Οι κανόνες του Συντηρητικού Κόμματος δεν επιτρέπουν σε ένα βουλευτή να προκαλέσει άμεσα αγώνα για την ηγεσία, οπότε μία διαδικασία διαδοχής θα πυροδοτούταν μόνο στην περίπτωση που η Μέι παραιτούταν.

Αν η Τερέσα Μέι χάσει θα πρέπει να υποβάλλει την παραίτηση της από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, επομένως και απο την πρωθυπουργία.

Αυτό θα οδηγήσει σε μία ανοικτή διαδικασία για την διαδοχή της προεδρίας του κόμματος, στην οποία η Μέι δεν μπορεί να συμμετέχει. Οι βουλευτές του κόμματος πρέπει στη συνέχεια να καταλήξουν σε δύο μόνο υποψήφιους, οι οποίοι θα τεθούν στη κρίση των περίπου 120 χιλιάδων μελών του κόμματος.

Η διαδικασία, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Guardian, θα μπορούσε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο σε τρείς εβδομάδες. Μέχρι να ολοκληρωθεί η Μέι θα έπρεπε να παραμείνει σαν υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Μία αλλαγή στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος δεν είναι απαραίτητο ότι θα οδηγήσει σε εκλογές, αν και οι Εργατικοί μπορούν να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Η ολοκλήρωση του Brexit δεν απειλείται αυτόματα να καθυστερήσει, αλλά οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό, όπως σημειώνει ο Guardian.

Ο Μπόρις Τζόνσον θεωρείται ακόμα το φαβορί για να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος σε περίπτωση που υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής κατά της Μέι και ξεκινήσει η διαδικασία διαδοχής.

Οι Σατζίντ Τζαβίντ, υπουργός εσωτερικών και Τζέρεμι Χαντ, υπουργός εξωτερικών, φαίνεται να είναι οι πιο δυνατοί αντίπαλοι του Τζόνσον μέχρι στιγμής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X