To Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο ανακοίνωσε περικοπή 70εκ. στα προενταξιακά κονδύλια της Τουρκίας

Οι Ευρωβουλευτές μέλη της επιτροπής έκριναν εκ μέρους της Τουρκίας δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ως προς τη βελτίωση του κράτους δικαίου

ΚΥΠΕ

Με 27 ψήφους, 1 κατά και 4 αποχές, τα μέλη της Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισαν την έκθεση του εισηγητή Ζίγκφριντ Μουρεζάν (Ρουμάνος Ευρωβουλευτής, επικεφαλής εκπρόσωπος του ΕΛΚ), σύμφωνα με την οποία περικόπτονται άλλα 70 εκατομμύρια ευρώ από τα προενταξιακά κονδύλια της Τουρκίας, όπως είχε προτείνει άλλωστε και η Κομισιόν.

Οι Ευρωβουλευτές μέλη της επιτροπής έκριναν ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ως προς τη βελτίωση του κράτους δικαίου που είχαν οριστεί από το ΕΚ, τον περασμένο Νοέμβριο. Οι Ευρωβουλευτές έλαβαν την απόφαση στη βάση της ετήσιας έκθεσης της Κομισιόν για την Τουρκία, η οποία δημοσιεύθηκε στις 17 Απριλίου 2018, και στην οποία αναφέρεται ότι "η Τουρκία απομακρύνεται σημαντικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και μέσω της αποδυνάμωσης των αποτελεσματικών ελέγχων και ισορροπιών στο πολιτικό σύστημα".

Τον περασμένο Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό, το ΕΚ και το Συμβούλιο αποφάσισαν να παγώσουν 70 εκατομμύρια ευρώ σε προενταξιακά κονδύλια για την Τουρκία (70 εκατομμύρια ευρώ σε πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων και 35 εκατομμύρια ευρώ σε πιστώσεις πληρωμών) μέχρι η Τουρκία να κάνει μετρήσιμα, βελτιώσεις στους τομείς του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου και αυτό να καταγράφεται σε ετήσια έκθεση της Κομισιόν.

Ως εκ τούτου η Επιτροπή Προϋπολογισμού του ΕΚ υποστηρίζει το σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού, στο οποίο η Κομισιόν προτείνει τη μεταφορά των 70 εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονταν αρχικά για την Τουρκία για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μέσου Γειτονίας μέσω πιστώσεων ανάληψης υποχρεώσεων - για την κάλυψη των δράσεων που συνδέονται με την κεντρική μεσογειακή μεταναστευτική διαδρομή και να ενισχύσει τη δέσμευση της ΕΕ για ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Συρία με 35 εκατ. Ευρώ μέσω πιστώσεων πληρωμών.

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση