ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:01
 

Το φιλορωσικό κόμμα κέρδισε τις Βουλευτικές στη Λετονία

Το κόμμα Αρμονία ήρθε πρώτο με 19,9% των ψήφων

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το φιλορωσικό κόμμα Αρμονία κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στη Λετονία υπερτερώντας των λαϊκιστών, ορισμένοι από τους οποίους δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να σχηματίσουν μαζί του κυβερνητικό συνασπισμό, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Το κόμμα Αρμονία ήρθε πρώτο με 19,9% των ψήφων. Έπονται οι λαϊκιστές του KPV LV (14,06%) --οι οποίοι δηλώνουν ότι μπορούν να συνεργασθούν με όλους τους σχηματισμούς χωρίς "κόκκινες γραμμές"-- και αυτοί του Νέου Συντηρητικού Κόμματος (13,6%).

Τους ακολουθεί μια νέα φιλελεύθερη συμμαχία, το Κόμμα για την Ανάπτυξη της Λετονίας, με 12%, η δεξιά Εθνική Συμμαχία με 11%, η κεντροδεξιά λνωση Πρασίνων και Αγροτών του απερχόμενου Πρωθυπουργού Μάρις Κουτσίνσκις με 10% και η κεντροδεξιά Νέα Ενότητα με 6,7%.

Σύμφωνα με τις προβολές τις δημόσιας τηλεόρασης όσον αφορά τις έδρες, η Αρμονία αναμένεται να λάβει 24 και το KPV LV, που θεωρείται εν δυνάμει εταίρος της, 15 έδρες, πράγμα που σημαίνει ότι με συνολικά 39 έδρες τα δύο κόμματα δεν διαθέτουν στην 100μελή βουλή την απαιτούμενη πλειοψηφία των 50 εδρών.

Το κόμμα Αρμονία, το οποίο είναι δημοφιλές στους κόλπους της μεγάλης ρωσόφωνης μειονότητας και αυτές είναι οι τέταρτες βουλευτικές εκλογές που κερδίζει, δεν είχε μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις τρεις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς κανένα πολιτικό κόμμα δεν είχε δεχθεί να συμμαχήσει μ' αυτόν τον σχηματισμό που στο παρελθόν είχε συνάψει συμφωνία συνεργασίας με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν -- συμφωνία από την οποία αποχώρησε διακριτικά πέρυσι.

Ο επικεφαλής της Αρμονίας, ο δήμαρχος της Ρίγα Νιλς Ουσάκοφς, είχε από το βράδυ του Σαββάτου εκφράσει τη φιλοδοξία να καταφέρει αυτή τη φορά να βάλει το κόμμα του στην κυβέρνηση.

«Κανένας συνασπισμός που να μπορεί να μοιάζει σταθερός και ικανός (να κυβερνήσει) δεν είναι δυνατός χωρίς την Αρμονία», δήλωσε ο Ουσάκοφς στο πρακτορείο LETA σχολιάζοντας τα αποτελέσματα. «Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να έχετε έναν συνασπισμό ξενοφοβικών και υποστηρικτών των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και μια τέτοια κυβέρνηση δεν θα άντεχε παρά δύο ή τρεις εβδομάδες». 

Όμως μια βουλή κατακερματισμένη ανάμεσα σε επτά κόμματα προσφέρει πολλαπλές δυνατότητες συνασπισμού, οι οποίες θα αποτελέσουν κατ' αρχάς αντικείμενο ανεπίσημων επαφών μεταξύ των ηγετών τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Θέλει συμμετοχή στο Εθνικό Συμβούλιο ο Μάριος Καρογιάν

«Ο Νόμος που διέπει το όλο θέμα είναι ξεκάθαρος ότι ένας κομματικός σχηματισμός πρέπει να έχει εκλέξει ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  13:08

Στην Τράπεζα Κύπρου για διακανονισμό καλούν τα μέλη τους οι Αξιόγραφοι

«Mάσιαλλα για διακανοσμό!!! Οι αξιόγραφοι της Λαϊκής Τράπεζας ερρίφθησαν στον κρεμμό ακόμη μια ...»
ΑΚΑ  |  10:15

Εμφύλιος στον ΠΙΣ λόγω ΓεΣΥ

«Ώσπου βρίσκεται στα ινία το ππαραδόπιστο Δ.Σ. του ΠΙΣ, ΓΕΣΥ δεν θα δούμε!»
knak  |  09:59

Τρέχουν να προλάβουν για το χαλλούμι

«Γιά πρώτη φορά όλοι αυτοί οι ανεπαρκέστατοι Μανδαρίνοι εργάζονται γία λίγες ώρες γιά να δικαιολογήσουν ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  09:34

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X