ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:25
 

Το παρασκήνιο της παραίτησης του Αμερικανού Υπουργού Άμυνας

Ποιοι λόγοι οδήγησαν σε πρόωρη «συνταξιοδότηση» τον Τζιμ Μάτις;

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ για την απόσυρση αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία και το Αφγανιστάν έχουν αναστατώσει την αμερικανική ηγεσία και την κυβερνητική παράταξη.

Πληροφορίες από τον Λευκό Οίκο και τους κύκλους της αμερικανικής ηγεσίας σχετίζουν την συνταξιοδότηση του υπουργού Άμυνας, Τζιμ Μάτις, με την τελευταία κίνηση του Ντόναλτ Τραμπ στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον αμερικανικό τύπο, ο αμερικανός ΥΠΑΜ, η εμπειρία και η σταθερότητα του οποίου θεωρήθηκε το προηγούμενο διάστημα ως ένας παράγοντας ισορροπίας σε μια απρόβλεπτη ηγεσία, παραιτήθηκε αργά την Πέμπτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του Προέδρου Τραμπ να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία.

Διαφώνησε με την απόσυρση από τη Συρία

Ο κ. Μάτις είχε δηλώσει επανειλημμένα στους φίλους και τους βοηθούς του κατά τους τελευταίους μήνες ότι έφερε την ευθύνη του για την προστασία των 1.300.000 ενεργών στρατευμάτων, εντός και εκτός της χώρας. Ο ίδιος διαφώνησε με την απόφαση της απόσυρσης 2.000 Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο κ. Μάτις μετέβη στο Λευκό Οίκο με έτοιμη επιστολή παραίτησης. Ωστόσο έκανε μια τελευταία προσπάθεια για να πείσει τον Πρόεδρο να αντιστρέψει την απόφασή του για τη Συρία.

Η κίνηση και τα τεκμήρια του εν αποστρατεία στρατηγού, όμως, δεν έπεισαν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Επιστρέφοντας στο Πεντάγωνο, ο κ. Μάτις ζήτησε από τους βοηθούς του να εκτυπώσουν 50 αντίγραφα της επιστολής παραίτησή του.

Η επίμαχη επιστολή παραίτησης

Στην επιστολή παραίτησης του κ. Μάτις αναφέρθηκε στην «αντιμετώπιση των συμμάχων με σεβασμό», μια παρέμβαση που εκλαμβάνεται στην Ουάσιγκτον ως μια ξεκάθαρη αναφορά στην περίπτωση των Κούρδων της Συρίας.

Ακόμη, ο τέως πλέον ΥΠΑΜ των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι ο πυρήνας των αμερικανικών εθνικών συμφερόντων εντοπίζεται στην «παροχή αποτελεσματικής ηγεσίας στις συμμαχίες» και περιέγραψε συγκεκριμένα τη σημασία του ΝΑΤΟ. Επίσης, αναφέρθηκε στην σημασία της ήττας του Ισλαμικού Κράτους.

Η Ρωσία, η Κίνα και η αντίδραση της Άγκυρας

Ο βασικός προβληματισμός του κ. Μάτις τέλος, αφορά τον Πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος δεν κατανοεί πλήρως τη σημασία του ανταγωνισμού για την παγκόσμια ισχύ με τη Ρωσία και την Κίνα, που θέλουν «έναν κόσμο συνεπή με το αυταρχικό μοντέλο τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παρασκήνιο της παραίτησης του κ. Μάτις βρίσκει αντίκτυπο στην τουρκική πρωτεύουσα, που ετοιμάζεται για μια νέα εισβολή στη Συρία. Κύκλοι της τουρκικής κυβέρνησης εκφράζουν ικανοποίηση για την παραίτηση του Αμερικανού Υπουργού Άμυνας και τις νέες κινήσεις του Προέδρου Τραμπ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Bloomberg: Αυστηρότερες κυρώσεις κατά Τουρκίας αναμένει το Κογκρέσο

«Ώσπου τον χαϊδεύει ο Ανιστόρητος αυτά θα συμβαίνουν. Λίγο θάρρος ρε Ξανθέ και λύνεται το πρόβλημα..... ...»
ΑΚΑ  |  10:15

Αντίδραση «υπεξ»: Η ΕΕ κακομαθαίνει τους Ε/κ

«Καημένε «υπεξ»! Ακόμη που είσαι!!!»
ΑΚΑ  |  10:11

Εκτάκτως στην Τουρκία ο Αντιπρόεδρος και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

«Αντιπρόεδρε και ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, αν δεν είστε διατεθειμένοι να υποκύψετε, όπως έκανε μέχρι στιγμής ο μέγας ...»
ΑΚΑ  |  10:08

ΔΝΤ: Υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την κυπριακή οικονομία

«Είδατε τι παθαίνουμε όταν ο μάγος της οικονομίας εγκαταλείπει το υπουργείο οικονομικών; Μην γελάτε, ...»
Ai Em  |  10:01

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X