ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το ΣΑ απέρριψε το ρωσικό σχέδιο απόφασης

Δεν συγκεντρώθηκαν οι εννέα ψήφοι που απαιτούνταν

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το ρωσικό σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την ανανέωση της εντολής της ομάδας που ερευνά ποιος ευθύνεται για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία δεν συγκέντρωσε τις εννέα ψήφους που απαιτούνταν κατ' ελάχιστον για να εγκριθεί.

Η εντολή του λεγόμενου Κοινού Μηχανισμού Έρευνας (JIM) του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), ο οποίος είχε επιρρίψει στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις την ευθύνη για μια επίθεση με τη χρήση του απαγορευμένου νευροτοξικού αερίου σαρίν την 4η Απριλίου, επρόκειτο να εκπνεύσει τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Το ρωσικό σχέδιο έλαβε τέσσερις θετικές ψήφους, επτά αρνητικές ενώ τα τέσσερα κράτη μέλη του ΣΑ απείχαν.

Για να εγκριθεί μια απόφαση πρέπει να λάβει τουλάχιστον εννέα ψήφους και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία).

Η Ρωσία είχε ασκήσει νωρίτερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για δέκατη φορά το βέτο που διαθέτει για να εμποδίσει την ανάληψη δράσης για τη Συρία, εμποδίζοντας το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος για τη συνέχιση της διεθνούς έρευνας όσον αφορά τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Η Ιαπωνία διένειμε στα άλλα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα σχέδιο απόφασης το οποίο προβλέπει την παράταση της εντολής της διεθνούς ομάδας ειδικών η οποία διεξάγει έρευνες για τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία για 30 ημέρες, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το σχέδιο απόφασης αυτό καταρτίστηκε και υποβλήθηκε από το Τόκιο μετά την απόρριψη δύο ανταγωνιστικών σχεδίων, ενός αμερικανικού και ενός ρωσικού, για το μέλλον της αποστολής των ειδικών του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αλέκος προς Οδυσσέα: Πολύ μικρός για να μου μιλάς για εντιμότητα

«K. Γενικέ Ελεγκτή, μην πτοείσαι! Μπουχτίσαμε στην διαφθορά και τις διαπλοκές. Στείλτε τους όλους στην ...»
Γιάννος  |  11:24

Ζητά ακόμη μια θητεία ο Τάκης

«Το σύνδρομο του αναντικατάστατου κτυπά, κατά κανόνα, τους «επιτυχημένους»! Ένα πράγμα όμως πρέπει ...»
Ai Em  |  09:41

Η «μάχη» των ρωσικών γιοτ, στη Λεμεσό (βίντεο)

«Ζούμε στην εποχή που οι απατεώνες γίνονται πρότυπα επιτυχίας. »
Ai Em  |  09:29

Στη δημοσιότητα οι επιστολές Γ.Ελεγκτή προς Αλέκο Μιχαηλίδη

«Γεννικέ Ελεγκτή, μην χαριστείς κανενός!!! »
knak  |  09:23

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση