ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουλάχιστον 39 άμαχοι νεκροί από έκρηξη σε αποθήκη όπλων στην Ιντλίμπ

Τα αίτια της έκρηξης που προκάλεσε την κατάρρευση δύο κτιρίων δεν έχουν γίνει γνωστά επί του παρόντος

Kathimerini.gr

Τουλάχιστον 39 άμαχοι, ανάμεσά τους 12 παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα από έκρηξη σε  αποθήκη όπλων και πυρομαχικών σε κατοικημένη περιοχή της επαρχίας Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.  
 
Τα αίτια της έκρηξης που προκάλεσε την κατάρρευση δύο κτιρίων δεν έχουν γίνει  γνωστά επί του παρόντος, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο που διαθέτει πολύ μεγάλο δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα.  
 
Ο θλιβερός απολογισμός αυξήθηκε μετά τον εντοπισμό νέων θυμάτων κάτω από τα  ερείπια στην περιοχή Σαρμάντα, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.  Τα Λευκά Κράνη, οι διασώστες αυτοί που αναπτύσσουν δράση σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες, έσπευσαν στον τόπο της έκρηξης και με τη βοήθεια ενός εκσκαφέα προσπαθούν να ανασύρουν τα ερείπια αναζητώντας θύματα.  
 
Πίσω από τον σωρό των ερειπίων, η πρόσοψη ενός άλλου κτιρίου είχε μαυρίσει από  τη φωτιά που επεκτάθηκε μετά την έκρηξη νωρίς σήμερα το πρωί σε αυτό το βόρειο  σημείο της επαρχίας που ελέγχεται από τις τζιχαντιστικές και ανταρτικές  οργανώσεις. 
 
Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι `Αμπντελ Ραχμάν είπε ότι η αποθήκη  βρισκόταν μέσα σε ένα κτίριο κατοικιών στη Σαρμάντα. Ανήκε σε έναν διακινητή  όπλων που εργαζόταν για τη Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), τζιχαντιστική οργάνωση  που συγκροτήθηκε από την πρώην πτέρυγα της Αλ Κάιντα στη Συρία, η οποία ελέγχει  το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας.  
 
Τα περισσότερα θύματα είναι μέλη οικογενειών μαχητών της HTS, διευκρίνισε ο  `Αμπντελ Ραχμάν.  Σύμφωνα με ένα μέλος των διασωστών, τα Λευκά Κράνη ανέσυραν ζωντανούς πέντε  ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί στα ερείπια. Ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν  γυναίκες και παιδιά.  
 
Η επαρχία Ιντλίμπ είναι μια από τις τελευταίες στη Συρία που δεν ελέγχεται από  τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ-`Ασαντ, ο οποίος προειδοποίησε ότι η ανακατάληψη  αυτής της περιοχής είναι ένας από τους στόχους του. 
 
Πέφτοντας στα χέρια της αντιπολίτευσης το 2015, η Ιντλίμπ περιβάλλεται σε κάθε  πλευρά της από εδάφη που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Περίπου το  60% της επαρχίας τελεί υπό τον έλεγχο της Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ, ενώ το υπόλοιπο  ελέγχεται από διάφορες οργανώσεις ανταρτών.  Εν υπνώσει κύτταρα της αντίπαλης τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος  υπάρχουν επίσης στην επαρχία και αναλαμβάνουν την ευθύνη επιθέσεων και δολοφονιών.  
 
Στόχος επιθέσεων τους τελευταίους μήνες ήταν μαχητές και στελέχη της Χάγιατ  Ταχρίρ αλ-Σαμ καθώς και οργανώσεων ανταρτών. Μάχες μαίνονταν μεταξύ των δύο  πλευρών το 2017 και στις αρχές του 2018.  
 
Η κυβέρνηση και η Ρωσία, που είναι σύμμαχός της, κλιμάκωσαν τις αεροπορικές  επιδρομές στην επαρχία Ιντλίμπ και τα συριακά αεροσκάφη έριξαν φυλλάδια  καλώντας τους κατοίκους να παραδοθούν.  
 
Η σύγκρουση στη Συρία που μετρά ήδη περισσότερους από 350.000 νεκρούς, άρχισε  το 2011 με την καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας. Η κατάσταση περιπλάκη με την εμπλοκή ξένων χωρών και τζιχαντιστικών οργανώσεων σε  ένα κατακερματισμένο έδαφος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X