ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:59
 

Τουρκία-Ιράν θα μοιράζονται πληροφορίες για καταπολέμηση τρομοκρατών

Ιστορικής σημασίας χαρακτηρίζεται η υπογραφή της συμφωνίας στην Τεχεράνη

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Σε μια στιγμή που η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει στραμμένη τα βλέμματα της στα πυρηνικά του Ιράν με αφορμή την νέα πρωτοβουλία του Αμερικανού Προέδρου, Ιράν και Τουρκία λαμβάνουν μια απόφαση που έρχεται να επηρεάσει τις λεπτές ισορροπίες σε ολόκληρη την περιοχή.

Η Ισλαμική Δημοκρατία υπογράφει με την Τουρκία μια ιστορική συμφωνία σύμφωνα με την οποία, από τώρα και στο εξής, μια νατοϊκή δύναμη, η Τουρκία θα ανταλλάσσει πληροφορίες με το Ιράν στο πεδίο της καταπολέμησης των τρομοκρατικών και ένοπλων οργανώσεων και ομάδων.

Η ιστορική συμφωνία υπογράφηκε στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης του Αρχηγού της Χωροφυλακής της Τουρκίας, Αρίφ Τσετίν στην Τεχεράνη. Ο στρατηγός Τσετίν συναντήθηκε με τον Αρχηγό των Συνοριακών Μονάδων του Ιράν, Κασίμ Ριζαί.

Στα πλαίσια αυτής της συνάντησης, οι δυο πλευρές συζήτησαν τις εξελίξεις στην παραμεθόρια περιοχή και σε άλλα ευαίσθητα σημεία της περιοχής.

Ο στρατηγός Ριζαί δήλωσε στον ιρανικό τύπο ότι στην νέα περίοδο Τουρκία και Ιράν συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις για την περιοχή.

Η σημασία της νέας συμφωνίας

Η νέα συμφωνία φέρει μεγάλη σημασία για τρεις βασικούς λόγους. Πρώτον, έρχεται σε μια στιγμή που οι ΗΠΑ έρχονται εκ νέου σε ρήξη με το Ιράν.

Δεύτερον, μια νατοϊκή δύναμη δίνει για πρώτη φορά επίσημη πρόσβαση στην Ισλαμική Δημοκρατία στην δική της βάση δεδομένων και πληροφοριών.

Τέλος, Ιράν και Τουρκία προχωρούν στην σύσφιξη των σχέσεων τους, μια εξέλιξη που επηρεάζει άμεσα το Κουρδικό και φυσικά τις εξελίξεις στην Συρία.

Ας σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα, το Τελ Αβίβ είχε ασκήσει κριτική στην Άγκυρα με το σκεπτικό ότι μοιράζεται με την Ισλαμική Δημοκρατία ευαίσθητες πληροφορίες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

ΣΚΤ: Καλύφθηκε ο στόχος για το σχέδιο εθελούσιας εξόδου

«Η πειρα μας λεει οτι πολυ συντομα θα προκυψουν πλεονασμοι ακομη τοσων υπαλληλων, πολλοι απο τους οποιους ...»
Ντομπρος Κελαηδης  |  13:09

Αυτά αναφέρονται στο υπόμνημα που θα παραλάβουν οι εκπαιδευτικοί

«Το κράτος διαχρονικά υπέκυπτε στις απαιτήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων και των ...»
Α Αντωνιάδης  |  13:02

Η Τουρκία στρέφεται στην ΕΕ

«Δείξετε του πόρτα!!!»
knak  |  18:37

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση