ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χαμενεΐ: Οι εχθροί του Ιράν έχουν προκαλέσει τις αντικυβερνητικές ταραχές

Στους «εχθρούς» του Ιράν απέδωσε ο ανώτατος ηγέτης της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων πέντε ημερών

ΠΗΓΗ: skai.gr

Στους «εχθρούς» του Ιράν απέδωσε ο ανώτατος ηγέτης της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων πέντε ημερών, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 20 ανθρώπους.

«Στα πρόσφατα γεγονότα, εχθροί του Ιράν έχουν συμμαχήσει και έχουν χρησιμοποιήσει διάφορα μέσα που διαθέτουν, ανάμεσά τους χρήματα, όπλα, πολιτική και μυστικές υπηρεσίες, για να προκαλέσουν προβλήματα στην Ισλαμική Δημοκρατία», έγραψε ο κ. Χαμενεΐ στον επίσημο αγγλικό λογαριασμό του στο Twitter.

Προσέθεσε ότι θα μιλήσει εκτενέστερα στο λαό για τις ταραχές «όταν [έλθει] η κατάλληλη ώρα».

Μολονότι πρόκειται για τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν από το 2009 ο Ανώτατος Ηγέτης απέφυγε να δώσει στοιχεία για τις καταγγελίες του, ούτε διευκρίνισε εάν αναφέρεται μόνο σε εξωτερικούς εχθρούς ή και σε εσωτερικούς. Με αφορμή τις διαδηλώσεις ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ έχει υποστηρίξει ότι είναι «ώρα για αλλαγή» στο Ιράν, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στηρίξει τα δικαιώματα έκφρασης των διαδηλωτών.

Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας σε συμπλοκές ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και διαδηλωτές, όπως μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση, ενώ 13 ακόμα υπολογίζεται πως σκοτώθηκαν ανάμεσα στην Πέμπτη και την Κυριακή.

Τετρακόσιοι-πενήντα άνθρωποι έχουν συλληφθεί μόνο στην πρωτεύουσα Τεχεράνη, όπως δήλωσε ο τοπικός αντινομάρχης στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ILNA. Διακόσιες συλλήψεις έλαβαν χώρα το Σάββατα, 150 την Κυριακή και 100 τη Δευτέρα, προσέθεσε.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό των συλλήψεων σε εθνικό επίπεδο, όμως το Σαββατοκύριακο οι Αρχές προειδοποίησαν ότι θα σκληρύνουν τη στάση τους.

Οι πρώτες διαμαρτυρίες ξέσπασαν την περασμένη Πέμπτη στην ανατολική πόλη Μασάντ με αφορμή τον υψηλό πληθωρισμό και τα κρούσματα διαφθοράς. Σύντομα όμως εξαπλώθηκαν σε πολλές πόλεις και έλαβαν ευρύτερο αντικυβερνητικό χαρακτήρα, με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν προσωπικά τον πρόεδρο Ρουχανί και κ. Χαμενεΐ.

Από την πλευρά του ο κ. Ρουχανί τη Δευτέρα προσπάθησε να υποβαθμίσει το μέγεθος της βίας και την προοπτική των κινητοποιήσεων.

«Το ιρανικό έθνος θα αντιμετωπίσει εύκολα αυτά τα προβλήματα. Ο λαός μας θα θέσει τέλος στη μικρή ομάδα που φωνάζει συνθήματα εναντίον της λαϊκής βούλησης και εναντίον του νόμου, προσβάλλοντας τις αξίες της επανάστασης και προκαλώντας ζημιές σε δημόσια περιουσία», είπε ο κ. Ρουχανί, σύμφωνα με κείμενο που αναρτήθηκε στην αγγλική ιστοσελίδα της ιρανικής προεδρίας.

Παρά ταύτα, υιοθετώντας πιο συγκαταβατικό τόνο, ο κ. Ρουχανί επισήμανε πως η λαϊκή κριτική συνιστά «ευκαιρία» για τη χώρα, όχι «απειλή», και παραδέχτηκε πως το κράτος πρέπει να μεριμνά για τις ανάγκες των πολιτών του.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση