ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:08
 

Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν

Ακολουθεί νέα τριμερή διάσκεψη για το πρόβλημα της Συρίας.

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Δίχως ουσιαστικό αποτέλεσμα που έρχεται να αλλάξει τα υφιστάμενα δεδομένα στο πολεμικό πεδίο της Συρίας, έληξε η χθεσινή συνάντηση των Προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας. Οι δυο πλευρές αποφάσισαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις, δίχως ωστόσο να καταλήγουν σε συμπεράσματα και αποφάσεις τόσο για το ζήτημα του Ιντλίμπ όσο και για το μέλλον της βορειοανατολικής Συρίας.

Οι θέσεις της Μόσχας

Η «Κ» πληροφορείται ότι στη χθεσινή συνάντηση η ρωσική πλευρά εστίασε στην επιδείνωση της κατάστασης στο Ιντλίμπ. Η Πρόεδρος Πούτιν αναφέρθηκε στις μεγάλες προσπάθειες της Τουρκίας σε αυτήν την περιοχή που πλέον ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από δυνάμεις που διατηρούν οργανικές σχέσεις με την Αλ Κάϊντα. Παρά τις τουρκικές προσπάθειες, στην ευρύτερη περιοχή η μια δυσάρεστη εξέλιξη ακολουθεί την άλλη, γεγονός που προβληματίζει την ρωσική πλευρά. Τη δε, τουρκική πλευρά προβληματίζουν οι νέες επιθέσεις της συριακής κυβέρνησης.

Το μέλλον της βορειοανατολικής Συρίας

Στην περίπτωση της βορειοανατολικής Συρίας, η ρωσική πλευρά εστιάζει στην απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων, μια εξέλιξη που θεωρεί ότι έρχεται να περιπλέξει τις εξελίξεις. Σε ό,τι αφορά τις «ανησυχίες» της Τουρκίας για την παρουσία των Κούρδων κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία, η Ρωσία επιμένει για την ανάπτυξη του συριακού στρατού σε μια ουδέτερη ζώνη που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στην περιοχή. Η τουρκική πλευρά έχει άλλη άποψη για το άλλο ζήτημα. Ζητά να παραλάβει τον έλεγχο της σχεδιαζόμενης ζώνης.

Ακολουθεί νέα διάσκεψη

Στη χθεσινή συνάντηση όπου τέθηκαν αναλυτικά οι προαναφερόμενες θέσεις, Ρωσία και Τουρκία κατέληξαν μονάχα σε μια «απτή» συμφωνία. Σε λίγο χρονικό διάστημα ακολουθεί μια νέα τριμερή διάσκεψη, στο φορμάτ των συναντήσεων στην Αστάνα, Στη διάσκεψη θα συμμετάσχει και το Ιράν, που διατηρεί δυνάμεις στα συριακά εδάφη.

Ο «τόνος» του ρωσικού τύπου

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μετά το τέλος των επαφών στην Μόσχα, η ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια μετέδωσε τις λεπτομέρειες των διαβουλεύσεων στην ρωσική πλευρά με τον χαρακτηριστικό τίτλο «τα είπαν και διαλύθηκαν». Παρόμοιο μοτίβο ξεχωρίζει στα σημερινά ρωσικά δημοσιεύματα, με τον τουρκικό τύπο να εστιάζει περισσότερο στο καλό κλίμα που επικρατεί στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Πηγές Ερντογάν: Η επιστολή Τραμπ πετάχτηκε στα σκουπίδια

«Ένας φλώρος προς άλλο φλώρο! »
ΑΚΑ  |  08:53

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X