ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:47
 

Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ στην ΔΕΘ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Ουίλμπουρ Ρος, θα βρίσκεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) επικεφαλής πολυμελούς αμερικανικής αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου.
 
Στην αμερικανική αντιπροσωπεία θα συμμετάσχουν επίσης, ο Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ο υφυπουργός Ενέργειας, Mark Menezes, η Υφυπουργός Εξωτερικών για εκπαιδευτικές υποθέσεις, Marie Royce, o Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης, Matthew Palmer, o βοηθός Σύμβουλος του Προέδρου Τραμπ για θέματα Τεχνολογίας, Michael Kratsios, o Πρόεδρος της επιτροπής για θέματα Εσωτερικής Ασφάλειας της Γερουσίας Ρον Τζόνσον και οι Πρέσβεις Φίλιπ Ρίκερ και Καθλίν Ντόχερτι.
 
Σημειώνεται δε ότι πριν τα τέλη του έτους, θα υλοποιηθεί η συμφωνηθείσα μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Μάικ Πομπέο και Νίκου Κοτζιά, έναρξη του «Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ – Ελλάδας», ο οποίος στοχεύει «στην ενδυνάμωση της συνεργασίας στην Άμυνα, το εμπόριο, τις επενδύσεις, την ενέργεια και την περιφερειακή σταθερότητα».
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα κοινών δράσεων των δύο χωρών που δεν λαμβάνουν δημοσιότητα, είναι οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική. Έγινε τότε γνωστό ότι στις προσπάθειες συμμετείχαν αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη «ντρόουν» (RPAs) από αυτά που η ελληνική κυβέρνηση έδωσε προσωρινά άδεια να αναπτυχθούν στη Λάρισα το 2018. Ωστόσο, όπως αναφέρει non-paper του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στις επιχειρήσεις διάσωσης στις φωτιές της Αττικής, συμμετείχαν ορισμένες από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις οι οποίες ασκούνται μαζί με αντίστοιχα ελληνικά τμήματα των ειδικών δυνάμεων. Αμερικανική πηγή διευκρίνισε σχετικά ότι πρόκειται για βατραχανθρώπους οι οποίοι βοήθησαν Έλληνες συναδέλφους τους των ειδικών δυνάμεων.
 
Όπως αναφέρει αυτό το σημείωμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ και η Ελλάδα έχουν ευκαιρία φέτος να ενισχύσουν περαιτέρω την σχέση τους και πως «η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο του 2017 συνεχίζει να αποδίδει μερίσματα». Αναμένουν ακόμη οι Αμερικανοί μία «υγιή ανταλλαγή υψηλού επιπέδου επισκέψεων μεταξύ Αθηνών και Ουάσιγκτον», η οποία θα ενδυναμώσει την πολιτικο-στρατιωτική συνεργασία και θα ενισχύσει τη συνολική σχέση.
 
Σύμφωνα με το ίδιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στον τομέα τις ελληνικής υποστήριξης με υποδομές προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σημειώνεται η σημασία της χρήσης των αεροπορικών και λιμενικών δυνατοτήτων της Βάσης της Σούδας, η οποία εξυπηρετεί τρεις μάχιμες στρατιωτικές διοικήσεων των αμερικανικών δυνάμεων και η προσωρινή άδεια για ανάπτυξη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Λάρισα και η χρήση τους στις φωτιές της Αττικής.
               
Σημασία αποδίδεται και στην χρήση των λιμένων της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης σε υποστήριξη της Επιχείρησης Atlantic Resolve. Σημειώνεται επίσης ότι το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας "προσέφερε επιπρόσθετη πρόσβαση σε ελληνικές βάσεις προς υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Διοίκησης (EUCOM) και περιφερειακών αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων".
 
Στον τομέα των ασκήσεων και της εκπαίδευσης σημειώνεται η συμμετοχή των δύο χωρών σε κοινές (διμερείς) ασκήσεις, αλλά και σε πολυμερείς, συμπεριλαμβανομένων, της αεροπορικής άσκησης «Ηνίοχος (ΗΠΑ, Ελλάδα, Ιταλία, Ισραήλ, Εμιράτα, Κύπρος, Βρετανία και η Αίγυπτος ως παρατηρητής), «Φοίνιξ Εξπρές» και «Μέγας Αλέξανδρος» (Πεζοναυτών ΗΠΑ και Ελλάδας).

Επίσης, «αμερικανικές ειδικές δυνάμεις ασκούνται συνεχώς με μονάδες ελληνικών ειδικών δυνάμεων. Ορισμένες από τις μονάδες αυτές συμμετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης στη διάρκεια των πυρκαγιών της Αττικής».

Στον τομέα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει πολυετή προσπάθεια για οικοδόμηση «συνεπούς τακτικού επιπέδου αντιτρομοκρατικής δυνατότητας, δυνατότητα κοινού επιχειρησιακού επιπέδου και υποστηρικτικές ελληνικές διϋπηρεσιακές επιχειρήσεις».

Μεγάλη αντιτρομοκρατική άσκηση θα λάβει χώρα στην Κρήτη στις 18 Δεκεμβρίου, υπό την ηγεσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ.
Στον αντιυποβρυχιακό πόλεμο, καταγράφεται πως οι ΗΠΑ ζήτησαν το 2018 και έλαβαν από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μονάδες αντιυποβρυχιακού πολέμου, για συνοδεία και επιχειρήσεις υποστήριξης της μονάδας κρούσης του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην ανατολική Μεσόγειο, «προωθώντας ναυτική διαλειτουργικότητα».
 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Η Μόσχα καταδικάζει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας

«Ο πεμπτοφαλαγγιτης αντρος κυπριανου εβγαλε ενα πηχη γλωσσα για τον μενεντεζ και το νομοσχεδιο του, που ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  05:31

Η Μόσχα καταδικάζει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας

«Ο πεμπτοφαλαγγιτης αντρος κυπριανου εβγαλε ενα πηχη γλωσσα για τον μενεντεζ και το νομοσχεδιο του, που ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  05:31

Εκδίκαση της υπόθεσης θανάτου της Petrana Nikolova από τη Βουλγαρία

«Εκαντήσαμε σε αυτό το τόπο, εκτός όλων των άλλων, ο κάθε κομπλεξικός και ανώμαλος να έχει στη κατοχή ...»
Christos A.  |  14:09

Τετραμερής για τα ενεργειακά με παρουσία ΗΠΑ στις 29 Ιουλίου

«Συμφωνώ. Ειδικά τούτος ο ΥΠΕΞ δε μου πολλογεμωννει το μάτι. »
Luke  |  13:47

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X