ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Φωτογραφίες της σκόνης από δορυφόρο

Το νέφος της σκόνης, έχει καλύψει την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

ΚΥΠΕ

Επιμένει να προκαλεί δυσφορία και να επηρεάζει τον πληθυσμό της Κύπρου, η συνεχιζόμενη σκόνη στην ατμόσφαιρα της Κύπρου.

Όπως φαίνεται και από την δορυφορική εικόνα που μεταδίδει η NASA, το νέφος της σκόνης, έχει καλύψει την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Συνεχείς μετρήσεις - ήπια τα περιστατικά

Δεν καταγράφονται σοβαρά περιστατικά μέχρι στιγμής από την σκόνη που υπάρχει στην ατμόσφαιρα. Σε επικοινωνία μας με λειτουργό του υπουργείου Υγείας μας τονίστηκε ότι το υπουργείο προχώρησε σήμερα σε καταγραφή των περιστατικών τα οποία επισκέφθηκαν το τελευταίο 24ωρο τα ΤΑΕΠ όλων των δημόσιων νοσηλευτηρίων αλλά και του Μακάριου νοσοκομείου με σκοπό να διαφανεί εάν η κατάσταση η οποία επικρατεί στην ατμόσφαιρα έχει επηρεάσει συμπολίτες μας.

Οι αρμόδιες αρχές σημειώνουν ότι το φααινόμενοο είναι αρκετά σοβαρό αλλά όχι το χειρότερο, με τους αρμόδιους να προχωρούν συνεχώς σε μετρήσεις και αξιολόγηση της κατάστασης και αναλόγως εκδίδουν ανακοινώσεις με συστάσεις και οδηγίες στο κοινό. Η σκόνη θα υποχωρήσει σταδιακά από το απόγευμα, αλλά αναμένεται επανεμφάνισή της τα επόμενα 24ωρα.

Ο Προϊστάμενος του Κλάδου Ποιότητας Αέρα στο Υπουργείο Εργασίας, Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε ότι η επικινδυνότητα των σωματιδίων, οφείλεται κυρίως στο μέγεθός τους και εξήγησε ότι λόγω του μικρού μεγέθους τους, εισέρχονται εύκολα στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της μύτης και του στόματος και επικάθονται σε ζωτικά όργανα.

«Ο κάθε οργανισμός επηρεάζεται αναλόγως της ανθεκτικότητάς του και γι’ αυτό και δίνεται ιδιαίτερη αναφορά και προσοχή στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, γιατί ακριβώς η ανθεκτικότητα αυτών των οργανισμών, η άμυνά τους- παιδιών, ηλικιωμένων και ασθενών- είναι πιο χαμηλή σε σχέση με κάποιον που δεν νοσεί. Το ότι θα εισέλθει μια συγκεκριμένη ποσότητα σκόνης εάν κάποιος κυκλοφορήσει στο ύπαιθρο είναι δεδομένο, απλά κινδυνεύει περισσότερο κάποιος που η άμυνά του είναι πιο χαμηλή», ανέφερε ο κ. Σαββίδης.

Με βάση τις μετρήσεις που έγιναν πριν από τις εννέα το πρωί, στην Πάφο και στη Λεμεσό οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων ήταν οι πιο ψηλές. Ο κ. Σαββίδης εξήγησε ότι αντιμετωπίζουν ως περιοχές το μεγαλύτερο πρόβλημα, γιατί η σκόνη είναι από την Αφρική και άρα είναι πιο κοντά, ωστόσο σημείωσε πως η Κύπρος είναι τόσο μικρή , και άρα επηρεάζεται ολόκληρο το νησί όταν έχουμε τέτοια φαινόμενα.

Συγκεκριμένα η ώρα 07:00 οι μέσες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (PM10) στην ατμόσφαιρα, ήταν αυξημένες και κυμάνθηκαν μεταξύ 88 μg/m3 και 524 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο) και ως εκ τούτου αναμένεται ότι η μέση 24ωρη τιμή θα υπερβεί την αντίστοιχη οριακή τιμή των 50 μg/m3 που καθορίζεται στη σχετική νομοθεσία. Σημειώνεται ότι η τελευταία 24ωρη μέση τιμή για την Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2018 κυμάνθηκε μεταξύ 93 και 200 μg/m3 ανάλογα με την περιοχή.

Λόγω του μικρού μεγέθους των εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων και της πιθανής αρνητικής επίδρασης τους στην ανθρώπινη υγεία, το κοινό και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς) συμβουλεύονται να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο που παρατηρείται. Επίσης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το πρωί, απαιτείται οι εργοδότες να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα (οργανωτικά ή και τεχνικά), αφού εκτιμήσουν τους κινδύνους για τους εργοδοτούμενους που βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους. Επιπλέον, συστήνεται όπως οι εργαζόμενοι σε ανοικτούς χώρους χρησιμοποιούν κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας.

Συγκεκριμένα για τις υποχρεώσεις των εργοδοτών ο κ. Σαββίδης εξήγησε ότι υπάρχει η νομοθεσία για την ποιότητα του αέρα και η νομοθεσία για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία. Με βάση τις αρμοδιότητες του Τμήματος ενημερώνονται οι εργοδότες για την εκτίμηση κινδύνου και έχει υποχρέωση να αναγνωρίζει ο εργοδότης τους κινδύνους για τους εργαζομένους τους (κίνδυνοι μηχανημάτων, σκαλωσιές, έκθεση στον ήλιο) και να λαμβάνει οργανωτικά και τεχνικά μέτρα. Οι επιθεωρητές του Τμήματος έχουν υποχρέωση να εξετάζουν αν τηρείται αυτή η νομοθεσία στη διάρκεια των τακτικών τους ελέγχων αλλά και όταν γίνονται συγκεκριμένες καταγγελίες.

Σε σχέση με τις ψηλές τιμές, ο κ. Σαββίδης εξήγησε ότι για το Τμήμα και τις μετρήσεις που διεξάγονται, σημασία έχει ότι η οριακή τιμή είναι άνω των 50μg/m3 που καθορίζεται στη σχετική νομοθεσία και άρα οτιδήποτε είναι πέραν αυτού θεωρείται ως επικίνδυνο.

«Εννοείται όμως ότι υπάρχει μια διαφορά αν οι τιμές είναι 100 μικρογραμμάρια ή 500 γιατί είναι περισσότερη η ποσότητα σκόνης και άρα κάποιος που κυκλοφορεί στο ύπαιθρο, έχει δυνητικά περισσότερη έκθεση και λόγω της μεγάλης ποσότητας το σύννεφο σκόνης πυκνώνει και άρα είναι πιο ορατό», εξήγησε ο κ. Σαββίδης. Ο κ. Σαββίδης εξήγησε παράλληλα ότι η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται και από άλλες δραστηριότητες.

«Εμείς όταν λέμε σκόνη εννοούμε αυτήν που έρχεται από φυσικές πηγές, δηλαδή από τις ερήμους, Δυτική Ασία και Βόρεια Αφρική, εμείς δεν μετράμε σκόνη, αλλά αιωρούμενα σωματίδια. Η σκόνη είναι ένα μέρος αυτών, φυσικά σε αυτά τα περιστατικά είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που πλησιάζει το 80 και το 90%, δύο είναι οι πηγές των σωματιδίων, φυσικές και ανθρωπογενείς, οι φυσικές είναι σκόνη από τις ερήμους και το θαλάσσιο άλας που προέρχεται δηλαδή από την εξάτμιση του νερού της θάλασσας και οι ανθρωπογενείς είναι οι ανθρώπινες δραστηριότητες και κυριότερες είναι καύση αυτοκινήτων, οι κεντρικές θερμάνσεις, και η βιομηχανία», ανέφερε ο κ. Σαββίδης.

Με βάση τις μετρήσεις του Τμήματος, το χειρότερο φαινόμενο σε ποσότητα σκόνης καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 με τιμές άνω των 3,000 μικρογραμμαρίων. «Εμείς αξιολογούμε με βάση την ποσότητα της σκόνης αλλά και τη διάρκεια του φαινομένου και βεβαίως θα βρέξει, δεν μπορώ να πω ότι είναι από τα χειρότερα αυτό που έχουμε σήμερα, αλλά είναι αρκετά σοβαρό», είπε ο κ. Σαββίδης.

Σε παρατήρηση ότι υπάρχει η άποψη στο κοινό ότι τελευταίως έχουμε πιο συχνά τέτοια φαινόμενα, ο κ. Σαββίδης είπε ότι από τις μετρήσεις, δεν διαπιστώνεται ότι έχουμε πιο συχνό το φαινόμενο.

«Αλλά όντως αυτό που άλλαξε είναι ότι στο Τμήμα μας τα τελευταία δύο χρόνια είμαστε πιο ευαίσθητοι στην ενημέρωση του κοινού, εκδίδονται πιο εύκολα ανακοινώσεις και ενημερώνεται περισσότερο, υπάρχει mobile application, βελτιώθηκε και η ιστοσελίδα μας», ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση