ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Ανώτατο στη ζυγαριά της Θέμιδας

Η απουσία Συνταγματικού Δικαστηρίου προκαλεί σοβαρά κενά σε ζητήματα ελέγχου Δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη στα όσα ταλανίζουν δημόσια το δικαστικό σύστημα της Κύπρου στο ανώτερο επίπεδο περισσότερο άνοιξε νέα μέτωπα, παρά λειτούργησε πυροσβεστικά. Η εξασέλιδη ανακοίνωση του επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας ενίσχυσε τις καταγγελίες του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη, εντείνοντας τις αλγεινές εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί και που απασχολούν το τελευταίο διάστημα την κοινή γνώμη.

Πέρα από την ανταλλαγή ανακοινώσεων που ακολούθησαν την τοποθέτηση Κώστα Κληρίδη, η εικόνα που υπάρχει είναι ζοφερή και ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιες θα είναι οι εξελίξεις σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Από πλευράς Ανωτάτου Δικαστηρίου, πέρα από την απάντηση στα όσα υποστήριξε ο Γενικός Εισαγγελέας, δεν υπάρχουν έστω ενδείξεις για το τι θα επακολουθήσει. Πηγές από το Ανώτατο Δικαστήριο έλεγαν στην «Κ» πως όσα έπρεπε να λεχθούν λέχθηκαν στην ανακοίνωση.

Στο ερώτημα αν τις επόμενες μέρες υπάρχει πρόθεση να γίνουν κάποιες κινήσεις προκειμένου να αμβλυνθεί η εικόνα που υπάρχει οι ίδιες πηγές δεν μας το απέκλεισαν λέγοντας πως αυτό είναι θέμα των Δικαστών του Ανώτατου να το αποφασίσουν. Στην πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα δεν έγινε γνωστό εάν ο Κώστας Κληρίδης θα επανέλθει, κάτι που αφήνει ανοιχτό στη γραπτή δήλωσή του. Επίσης, ασαφές παραμένει το πλαίσιο περαιτέρω διερεύνησης των όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Με εξαίρεση την παραπομπή των καταγγελιών Νίκου Κληρίδη ενώπιον του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου αύριο Πέμπτη, ρευστό είναι το τοπίο στα υπόλοιπα ζητήματα τα οποία διατυπώθηκαν από πλευράς Γενικού Εισαγγελέα κατά του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτου και Δικαστών.

Αυτοέλεγχος

Η «Κ» αναζήτησε την ύπαρξη ή όχι νομικού πλαισίου που να αφορά αυτό το οποίο τίθεται πιεστικά το τελευταίο διάστημα : την έρευνα για τα όσα υποστηρίζονται δημοσίως. Νομικοί με τους οποίους μιλήσαμε σαφέστατα μας είπαν πως λόγω του ανεξάρτητου χαρακτήρα της Δικαιοσύνης αυτό το οποίο υπάρχει σε ανάλογες περιπτώσεις είναι ο αυτοέλεγχος και η αυτορρύθμιση όταν προκύπτουν ζητήματα που αφορούν Δικαστές ή το έργο το οποίο επιτελούν.

Στην προκειμένη περίπτωση, όπως μας υποδείχθηκε, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο αυτοκλήτως θα μπορούσε να παρέμβει και να αποφασίσει π.χ. την περαιτέρω έρευνα του όλου θέματος. Σε διαφορετική περίπτωση δεν υπάρχει νομοθετημένο πλαίσιο λόγω της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Ένα ζήτημα που προκύπτει από την απουσία Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο θα μπορούσε εδώ να επιληφθεί του όλου ζητήματος. Το αν θα υπάρξει συνέχεια στις καταγγελίες και τα όσα υποστηρίζονται από κάθε πλευρά, όπως όλα δείχνουν, ενδεχομένως να κριθεί σε πολιτικό επίπεδο. Αυτό το οποίο συζητείται έντονα σε νομικούς και πολιτικούς κύκλους είναι η διερεύνηση από μια ανεξάρτητη επιτροπή η οποία θα απαρτίζεται από νομικούς ή συνταγματολόγους εγνωσμένου κύρους εντός και εκτός Κύπρου.

Τα σημεία

Η εξασέλιδη δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα εγείρει σοβαρά ζητήματα, όπως της θεμελιακής αρχής του δικαίου που σε δυο υποθέσεις δεν τηρήθηκε. Συνοπτικά ο Κώστας Κληρίδης υποστήριξε:

- Επιβεβαιώνεται ότι τρεις από τους πέντε δικαστές του Εφετείου έχουν τέκνα ή σύζυγο που εργοδοτούνται στο δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπούσε την Τράπεζα και στέλεχός της στην Έφεση αρ. 423/17.

- Κανένα μέλος του Δικαστηρίου δεν ανέφερε από μόνο του την ύπαρξη σχέσης εργοδοσίας συγγενικού του προσώπου με τον δικηγορικό οίκο που εκπροσωπούσε την Τράπεζα και το ανώτερο στέλεχός της.

- Όπως αποκαλύφθηκε μετά την έκδοση της απόφασης, στενά συγγενικά πρόσωπα του Προέδρου του Εφετείου και του Ανώτατου Δικαστηρίου, η ψήφος του οποίου και έκρινε την αθωωτική έκβαση της υπόθεσης υπέρ της Τράπεζας, ήτοι θυγατέρα και αδελφή του , είχαν τύχει του οφέλους μιας συμβιβαστικής εξώδικης διευθέτησης αγωγών που είχαν κινήσει εναντίον της Τράπεζας.

- Η όλη δικαιοπραξία των αξιογράφων είχε γίνει από τον ίδιο τον δικαστή (Μύρων Νικολάτος), ενεργώντας ως πατέρας της ανήλικης.

- Ιδιαίτερα με τις ποινικές υποθέσεις εναντίον Τραπεζών και τραπεζιτών, ο Κώστας Κληρίδης υποστήριξε πως υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα και πτυχές που θα πρέπει να αναδειχθούν και σε σχέση με τούτα θα επανέλθει.

- Γίνεται αναφορά σε μια υπόθεση και στο αιτιολογικό της αθωωτικής απόφασης πως «οι επίμαχες δηλώσεις του κ. Ηλιάδη που βάρυναν και την Τράπεζα, ήταν μεν ψευδείς, ήταν παραπλανητικές και εσκεμμένες, πλην όμως δεν έγιναν με πρόθεση να χειραγωγήσουν την αγορά, αλλά για να καθησυχάσουν τους εξοργισμένους μετόχους στη γενική τους συνέλευση». Κατά την άποψη του κ. Κληρίδη, αυτή η απόφαση και κυρίως το αιτιολογικό της, είναι άκρως εσφαλμένα.

Τα πρακτικά

Στα όσα είπε δημοσίως ο Γενικός Εισαγγελέας για τις σχέσεις Δικαστών με διάδικους αντέδρασε άμεσα το Ανώτατο Δικαστήριο δίνοντας στην δημοσιότητα μέρος των πρακτικών της έφεσης αρ. 423/17 αφήνοντας να διαφανεί πως στην συγκεκριμένη ακροαματική διαδικασία οι ίδιοι οι δικαστές αποκάλυψαν τις σχέσεις που είχαν με διαδίκους. Κάτι που απέρριψε ευθύς αμέσως ο Γενικός Εισαγγελέας, με νέα ανακοίνωσή του υποστηρίζοντας πως τα πρακτικά τον δικαιώνουν και πως η αποκάλυψη των Δικαστών έγινε μετά από παρέμβαση της κατηγορούσας αρχής. Ωστόσο, αυτό που δεν περνά απαρατήρητο από τις ανακοινώσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι πως δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στα όσα είπε ο Κώστας Κληρίδης για τον Μύρωνα Νικολάτο αλλά και η ξεχωριστή ανακοίνωση του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου την περασμένη Δευτέρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X