ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επιτυχή τα μέτρα της Κυπριακής Δημοκρατίας ενάντια στο ISIS

Συνεργασίες Κύπρου με την Europol και Interpol για ανταλλαγή πληροφοριών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ενισχυμένη στους ελέγχους στα αεροδρόμια και λιμάνια παρουσιάζεται η Κύπρος σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης, Αλέξανδρος Ν. Ζήνων. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συνάψει συνεργασίες με την Europol και την Interpol στα πλαίσια διμερούς ανταλλαγής πληροφοριών με αρκετές χώρες της περιοχής, με αποτέλεσμα την σύλληψη επίδοξων ξένων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Σε παρέμβασή του στην έκτακτη συνάντηση του Παγκόσμιου Φόρουμ Αντιτρομοκρατίας (GCTF) και του Παγκόσμιου Συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους/Daesh που πραγματοποιείται σήμερα στην Χάγη, ο κ. Ζήνων είπε ότι η στρατολόγηση και συμμετοχή ξένων μαχητών στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους είναι απειλή και κίνδυνος για την ασφάλεια για τα κράτη από τα οποία προέρχονται ή διακινούνται.

Στην παρέμβασή του ο κ. Ζήνων ανέδειξε τη σημασία δημιουργίας διεθνούς πλαισίου προστασίας για την καταπολέμηση της καταστροφής, σύλησης και εμπορίας αρχαιολογικών αντικειμένων από την περιοχή της Μέσης Ανατολής, τονίζοντας τη σημασία των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 2199 και 2253 για αυτό το σκοπό.

Η Κύπρος λόγω της συμβολής της και ρόλου της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προσκλήθηκε να συμμετάσχει στις συζητήσεις που στόχο έχουν την περαιτέρω αντιμετώπιση του φαινομένου των ξένων μαχητών και ενδυνάμωσης της συνεργασίας στον τομέα ανταλλαγής πληροφοριών, στη βάση του Ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 2178.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση συμμετοχής ξένων μαχητών στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους συζητήθηκαν τρόποι ανίχνευσης δρομολογίων, ανακοπής χρηματοδοτικών μέσων και αντιμετώπισης της ριζοσπαστικοποίησης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση