ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παίζουν με τον πόνο των Ασσιωτών συγγενών αγνοουμένων

Τους παραδόθηκε δείγμα ταυτοποιημένων οστών, τα οποία αρνήθηκαν να παραλάβουν

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σαράντα ένα χρόνια μετά τον χαμό των αγαπημένων τους προσώπων το δράμα για  μεγάλο αριθμό συγγενών αγνοουμένων από την Άσσια  δεν έχει τελειωμό. Ακόμα και σε περιπτώσεις όπου το πρόγραμμα της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους έχει «αποτελέσματα. Σύμφωνα με δηλώσεις του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτη Φωτίου στην «Κ», Ασσιώτες συγγενείς αγνοουμένων αρνήθηκαν να παραλάβουν λείψανα δικών τους ανθρώπων, οι οποίοι αγνοούνταν από το καλοκαίρι του 1974 .

Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, οι Ασσιώτες συγγενείς αγνοουμένων βρέθηκαν προ εκ εκπλήξεως, όταν κλήθηκαν να παραλάβουν ταυτοποιημένα λείψανα. Το τι αντίκρισαν μέσα στο κιβώτιο που τους παραδόθηκε το περιέγραψε στην «Κ» το μέλος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων της Άσσιας, Γιάννος Δημητρίου. Από  70 αγνοούμενους Ασσιώτες και από τα γύρω χωριά οστά παρέλαβαν και τέλεσαν τις κηδείες 20 Ασσιώτες και 13 άλλοι. Οι υπόλοιποι, όπως μας είπε ο κ. Δημητρίου, αρνήθηκαν να τα παραλάβουν, γιατί επιχειρήθηκε να τους παραδοθεί  μετά από πολλά χρόνια μόνο ένα μικρό δείγμα οστών. Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου υπήρξε περίπτωση όπου δόθηκε σε συγγενή αγνοουμένου οστό δυο εκατοστών, για να γίνει η κηδεία.

Η αντίδραση των Ασσιωτών ήταν έντονη. Το μέλος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων έκανε λόγο για  προσβολή της μνήμης των νεκρών,  αιτιολογώντας την αντίδραση των υπόλοιπων Ασσιωτών.  Για τους ίδιους το κεφάλαιο διακρίβωσης της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων  δεν θεωρείται λήξαν με την ταυτοποίηση ενός ή δυο οστών. Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, ο οποίος όπως δήλωσε στην «Κ» συμμερίζεται απόλυτα την αντίδραση των Ασσιωτών συγγενών, το πρόβλημα έγκειται στην μετακίνηση οστών από ομαδικούς τάφους από τις κατοχικές δυνάμεις.

Στην περίπτωση των αγνοουμένων από την Άσσια ο κ. Δημητρίου υποστηρίζει ότι υπάρχουν πληροφορίες για σκόπιμη ενέργεια των κατοχικών αρχών να μετακινήσουν οστά από δυο ομαδικούς τάφους στο Ορνίδι. Εκεί, όπως μας είπε, είχαν ταφεί οι Ασσιώτες και από τα γύρω χωριά αγνοούμενοι. Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα  κάλεσε τον τουρκικό στρατό να δώσει στοιχεία  για τα σημεία που έχουν ταφεί αγνοούμενοι.

«Δεν θα πρέπει να μας υποδείξουν τι έχουν γίνει αυτά τα οστά; Και εύχομαι να περιοριστεί μόνο σε αυτό που ζήσαμε με τα οστά που έχουν μετακινηθεί και να μην βρούμε και άλλες τέτοιες περιπτώσεις μέσα στις στρατιωτικές ζώνες. Γιατί υπάρχει αυτή η πληροφόρηση ότι έγινε και αλλού μετακίνηση οστών. Δεν έχουμε ακόμα στοιχεία, όπως έχουμε με τους Ασσιώτες. Θα μιλούμε για μια κατάσταση πόνου, όπως με τους Ασσιώτες που τους δίνουμε ένα, δυο ή τρία οστά και κάποτε δεν τα παραλαμβάνουν και δεν μπορείς να τους αδικήσεις. Δεν μπορείς να τους αδικήσεις, γιατί παίρνουν ένα οστό και δεν κάνουν κηδεία».
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση