ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι θρησκευτικοί ηγέτες καταδικάζουν τον εμπρησμό στη Δένεια

Βρίσκονται σε επικοινωνία Αρχιεπίσκοπος και Μουφτής

ΚΥΠΕ

Σε επικοινωνία βρίσκονται ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β` και ο Μουφτής της Κύπρου Ταλίπ Αταλάι αφότου έμαθαν για τον εμπρησμό του τεμένους στη Δένεια που είχε αποκατασταθεί πρόσφατα, τον οποίο και κατηγορηματικά καταδικάζουν.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου για το θρησκευτικό διάλογο στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό, μέσω του οποίου και βρίσκονται σε επικοινωνία οι θρησκευτικοί ηγέτες.

Και οι δύο ηγέτες έχουν «γράψει και δημοσιεύσει ανακοινώσεις με τις οποίες καταδικάζουν έντονα αυτή την αποτρόπαιη πράξη», προστίθεται.

Ικανοποίηση Μουφτή
O Μουφτής των Τουρκοκυπρίων Ταλίπ Αταλάϊ καταδίκασε σήμερα την επίθεση εναντίον του τζαμιού στη Δένεια, σημειώνοντας ότι τέτοιου είδους επιθέσεις έχουν ως στόχο να καταστρέψουν όλες τις ελπίδες για την ειρήνη.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε γραπτή δήλωσή του, ο Μουφτής εξέφρασε την ικανοποίηση του με τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη σύμφωνα με την οποία όσοι ευθύνονται για αυτή την ενέργεια θα εντοπιστούν και θα τιμωρηθούν.

Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα από τις έρευνες και πως οι αρχές της Δημοκρατίας θα εξετάσουν το θέμα με σχολαστικότητα.

Ο κ. Αταλάϊ είπε ότι η εμπρηστική επίθεση εναντίον του τζαμιού είναι πολύ λυπηρό γεγονός και πρόσθεσε ότι αντιπροσωπεία του Γραφείου Θρησκευτικών υποθέσεων των κατεχομένων θα επισκεφθεί το τζαμί για να εξετάσει τις ζημιές.

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου για το Θρησκευτικό Διάλογο στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό, ο κ. Αταλάϊ σε χθεσινές του δηλώσεις είπε ότι η είδηση ότι το Τζαμί στη Δένεια, το οποίο αποκαταστάθηκε από την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, έγινε για άλλη μια φορά στόχος εμπρηστών “μας έχει προκαλέσει βαθιά αναστάτωση”.

Όπως ανέφερε, απόπειρα εμπρησμού εναντίον του τζαμιού έγινε και κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εργασιών αποκατάστασης του. Τέτοιες επιθέσεις εναντίον χώρων λατρείας και πίστης στοχεύουν στο να διαταράξουν το κλίμα ειρήνης και ηρεμίας, να καταστρέψουν το αίσθημα ασφάλειας και να σβήσουν την ελπίδα για ειρήνη, δήλωσε.

Εξέφρασε την ελπίδα όπως οι αρχές της Δημοκρατίας ασχοληθούν με το θέμα και ενεργήσουν επιμελώς σε σχέση με τη σύλληψη και την τιμωρία των δραστών.

Είπε, τέλος, ότι “αναμένω από όλους τους εμπλεκόμενους να δείξουν την απαραίτητη ευαισθησία, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων ενεργειών κατά τόπων λατρείας. Καταδικάζω έντονα αυτές τις προκλητικές επιθέσεις”.

Σημαντική εξέλιξη η έρευνα λέει το «ΥΠΕΞ»
Σημαντική εξέλιξη αποκαλεί το «υπουργείο» εξωτερικών την έρευνα που διενεργούν οι αρχές σε σχέση με την εμπρηστική επίθεση στο τέμενος της Δένειας.

Αυτό αναφέρει, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε γραπτή ανακοίνωσή του το «υπουργείο» εξωτερικών, εκφράζοντας την ελπίδα η έρευνα να έχει αποτέλεσμα και να βρεθούν οι δράστες το συντομότερο δυνατόν.

Εκφράζεται ακόμη λύπη για το συμβάν και σημειώνεται ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά έχει δώσει την άδεια για πρόσβαση σε 96 εκκλησίες στα κατεχόμενα για λειτουργίες με στόχο να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο κοινοτήτων και να επιδειχθεί σεβασμός στην ελευθερία της θρησκευτικής λατρείας.

Αναφέρεται επίσης ότι 6,7 εκ. ευρώ από τα χρήματα που παραχωρήθηκαν προς τους Τουρκοκυπρίους χρησιμοποιήθηκαν από την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά για εργασίες αποκατάστασης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση