ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Απειλή για κλείσιμο της ΔΕΑ η μείωση εντοπισμού αγνοουμένων

Παραδοχή Νέστορα Νέστορος ότι τα επόμενα δύο χρόνια είναι κρίσιμα για την ύπαρξη της ΔΕΑ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Παρατηρείται δραματική μείωση στον εντοπισμό λειψάνων αγνοουμένων και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, σύμφωνα με τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτη Φωτίου.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων ο Επίτροπός είπε ακόμα ότι ο βαθμός επιτυχίας των εκταφών είναι 18% με 20%, προσθέτοντας πως αν δεν αυξηθούν οι εκταφές και ο βαθμός επιτυχίας τα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα δημιουργηθούν προβλήματα στην ύπαρξη της ΔΕΑ. Ο Επίτροπος τόνισε πως με συγκεκριμένους περιορισμούς από τους Τούρκους στις εκταφές δεν λύνεται το πρόβλημα και διαμήνυσε πως εάν η Τουρκία θέλει να λύσει το πρόβλημα πρέπει να δώσει πληροφορίες από τα αρχεία της τόσο για τους αρχικούς χώρους ταφής όσο και τις μετακινήσεις.

Παράλληλα ο κ. Φωτίου και εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ είπαν ότι οι διπλωματικές υπηρεσίες και η υπηρεσία αγνοουμένων είναι πανέτοιμες να αντιμετωπίσουν τις προσπάθειες της Τουρκίας να στρέψει την προσοχή του Συμβουλίου Υπουργών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωση της Άγκυρας με την απόφαση του ΕΔΑΔ στη 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου κατά της Τουρκίας στο θέμα των αγνοουμένων.

Ο ομαδικός τάφος στην Αφάνεια

Εξάλλου ο Επίτροπος όσο και το μέλος της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ Νέστορας Νέστορος ενημέρωσαν την Επιτροπή ότι χθες μετέβησαν στην περιοχή Άσσιας - Αφάνειας, και εξέτασαν το χώρο στον οποίο υπέδειξε δημοσιογράφος του “Πολίτη”, ο οποίος συγκέντρωσε πληροφόρηση για την ύπαρξη ομαδικού τάφου. Ο κ. Νέστορος είπε ότι στην αυριανή συνεδρία της ΔΕΑ θα υποβάλει έγγραφο με το οποίο θα ζητείται η περίληψη του χώρου στους χώρους προς ανασκαφή. Πρόκειται, όπως είπε, σε αλσύλλιο σε χώρο απέναντι από στρατόπεδο, περιφραγμένο, μήκους περίπου 370 μέτρων και πλάτους 160 μέτρων που εκτιμάται ότι βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τον αρχικό χώρο ταφής. Εξήγησε ότι θα μελετηθούν τα τοπογραφικά σχέδια, με Ασσιώτες σε σχέση με το πώς ήταν προγενέστερα ο χώρος. Ο κ. Νέστορος είπε πως ο χώρος δεν περιλαμβάνεται στους 30 στρατιωτικούς χώρους στους οποίους θα διενεργηθούν έρευνες, προσθέτοντας ότι για το χώρο υπήρχαν πληροφορίες από τα τέλη του 2014 που δεν ήταν ιδιαίτερα αξιόπιστες. Ανέφερε ότι πρέπει να συνδυαστούν οι πληροφορίες που υπήρξαν με τις νεότερες πληροφορίες, πριν την όποια ανασκαφή.

Λείψανα στα αζήτητα

Σε ό,τι αφορά τους Ελλαδίτες αγνοούμενος, ο κ. Νέστορος προειδοποίησε ότι θα μείνουν λείψανα στα αζήτητα καθώς συγγενείς Ελλαδιτών αγνοουμένων δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση που τους απευθύνθηκε από τον Οκτώβρη για παραχώρηση γενετικού υλικού.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι ενημερώθηκε η Επιτροπή για την επιστροφή των λανθασμένων οστών που δόθηκαν το 1980 σε Ελλαδίτες συγγενείς, προσθέτοντας ότι σε συνεργασία με τον Υπουργό Άμυνας της Ελλάδας η προσπάθεια για επιστροφή των λειψάνων άρχισε να αποδίδει και η πρώτη επιστροφή πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και ετοιμάζεται η δεύτερη.

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των οστών τα οποία είχαν καλυφθεί με χημικά, λέγοντας ότι έχουν σταλεί σε εργαστήρι του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ πέντε δείγματα με 'ψεκασμένα' οστά για να διαπιστωθεί η δυνατότητα εντοπισμού γενετικού υλικού. Εάν καταστεί δυνατή η ταυτοποίηση των πέραν των 40 κιβωτίων ραντισμένων οστών, ανέφερε, λύνεται άλλο διαχρονικό πρόβλημα. Ο κ. Φωτίου ανέφερε επίσης ότι η υπόσχεση της Κυβέρνησης για τη δημιουργία κεντρικής τράπεζας δεδομένων με την ενοποίηση των στοιχείων των διαφόρων υπηρεσιών, άρχισε να υλοποιείται με ψηφιοποίηση των αρχείων της Υπηρεσίας Αγνοουμένων. Ο Επίτροπος ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή ότι θα μεταβεί στη Γενεύη όπου θα υποβάλει γραπτό αίτημα στον Πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού για την παραχώρηση των όποιων στοιχείων διαθέτει ο διεθνής οργανισμός. Σε ό,τι αφορά τις εκσκαφές στον τύμβο Μακεδονίτισσα για το Νοράτλας, ανέφερε ότι η διαδικασία βρίσκεται προς το τέλος με την ταυτοποίηση 15 με 16 αγνοουμένων. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Επιτροπής Προσφύγων μέχρι στιγμής εκκρεμεί ο εντοπισμός 1400 αγνοουμένων και με τις μετακινήσεις τάφων που έγιναν είναι απαραίτητο να ανοίξουν τα στρατιωτικά αρχεία της Τουρκίας.

Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Μαρία Καλπουρτζή που παρέστη στη συνεδρία ανέφερε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ελιγμοί της Τουρκίας στο Συμβούλιο Υπουργών με το οποίο προσπαθεί να υποβαθμίσει το αποκλειστικά ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων συνδέοντας το με τις πολιτικές εξελίξεις. Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Σεργίδης ζήτησε όπως υπάρξει ειλικρινής συνεργασία των διαφόρων υπηρεσιών που κατέχουν στοιχεία με τη ΔΕΑ, καθώς μόνο ο απλός κόσμος και οι πολίτες έδωσαν πληροφορίες μέχρι σήμερα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση