ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπό πενθήμερη κράτηση οι δέκα του ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ

Έφτασαν εχτές στην Κύπρο οι Γιανακόπουλος και Μπάκλερ που καταζητούσε η Αστυνομία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Διάταγμα πενθήμερης κράτησης εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου στους Δημήτρη Γιαννακόπουλο πρώην Δ/ντη της εταιρείας και Iμάρ Μπακλέρ, πολιτικό μηχανικό από την Ιορδανία για την υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου και του ΧΥΤΥ Κόσιη.

Όσο αφορά τους άλλους οκτώ, έγινε ανανέωση των διαταγμάτων κράτησης για άλλες πέντε ημέρες.


Προηγούμενη Ενημέρωση

Δέκα πρόσωπα αναμένεται να προσαχθούν σήμερα στο επαρχιακό δικαστήριο Πάφου για την υπόθεση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων Πάφου και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Κόσιης.

Συγκεκριμένα, ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Πάφου αναμένεται να προσαχθούν σήμερα Δευτέρα τα οκτώ πρόσωπα για την υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης, τα διατάγματα των οποίων εκπνέουν σήμερα.

Πρόκειται για τους Δημήτρη Πατσαλίδη, οικονομικό διευθυντή του δήμου Πάφου που τελεί σε διαθεσιμότητα, τον Μιχάλη Πάντη που είναι το πρόσωπο που επιβλέπει τις εργασίες στο ΧΥΤΥ Κόσιης, τους λειτουργούς του υπουργείου Εσωτερικών Αντώνη Κουρουζίδη, Στέλιο Παπαδόπουλο και Χρηστάκη Πέτρου, που απαρτίζουν την Επιτροπή Προσφορών, τον δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη, καθώς και τον πρώην λειτουργό του υπουργείου Εσωτερικών Γιώργο Κουλαππή και τον υιό του Νίκο Κουλαππή, ο οποίος είναι ιατρός στο επάγγελμα.

Για τα σκάνδαλα ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για 9 πρόσωπα, εκ των οποίων τα 8 παρουσιάστηκαν στο επαρχιακό δικαστήριο Πάφου την Κυριακή 13 Μαρτίου και αναμένεται να παρουσιαστούν εκ νέου σήμερα, ύστερα από αίτημα της Αστυνομίας για ανανέωση των διαταγμάτων προσωποκράτησής τους, ενώ το 9ο πρόσωπο είναι ο τέως δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας.

Τα αδικήματα αφορούν στην περίοδο από το 2003 μέχρι και το 2015 και διαπράχθηκαν, σύμφωνα με την Αστυνομία, στις επαρχίες Πάφου, Λεμεσού, Λάρνακας και Λευκωσίας.

Στο μεταξύ, χθες αφίχθηκαν στην Κύπρο τα δύο πρόσωπα, ο πρώην δ/ντης της ελληνικής εταιρείας Helector (Δημήτριος Γιαννακόπουλος) και ο υπάλληλος της εταιρείας, πολιτικός μηχανικός από την Ιορδανία (Iμάρ Μπακλέρ), που καταζητούσε η Αστυνομία.

Το ανακριτικό έργο της ομάδας των ανακριτών συνεχίστηκε χθες με τις ανακρίσεις και των δύο προσώπων που αφίχθηκαν από την Ελλάδα, ενώ οι Γιαννακόπουλος και Μπακλέρ αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Πάφου για έκδοση διαταγμάτων προσωποκράτησής τους.

Σε σχέση με το τρίτο πρόσωπο, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Helector Αθανάσιο Κατρή, προς το παρόν δεν παρουσιάστηκε στις ανακριτικές Αρχές, ενώ εάν μέχρι σήμερα δεν εμφανιστεί αναμένεται να τροχοδρομηθούν οι διαδικασίες για την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψής του.

Στο μεταξύ, το επαρχιακό δικαστήριο Πάφου ανανέωσε την Παρασκευή το διάταγμα κράτησης του γενικού διευθυντή της εταιρείας Helector ελληνικών συμφερόντων Ιωάννη Κοκότση για άλλες πέντε μέρες.

Σημειώνεται ότι τα διατάγματα κράτησης των τριών προσώπων που συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση (Μιχάλης Μιχαήλ, Σκεύη Πρωτοπαπά και Παντελίτσα Μάππουρα) έληξαν την Κυριακή 13 του Μάρτη και αφέθηκαν ελεύθεροι. 

Εξάλλου, σε πρόσφατες δηλώσεις του στην Πάφο ο υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης ανέφερε πως τη διαχείριση του ΧΥΤΑ Μαραθούντας έχει ήδη αναλάβει το ίδιο το Συμβούλιο για έναν περίπου χρόνο, μέχρι δηλαδή να ετοιμαστούν τα έγγραφα και να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για την επιλογή του νέου εργολάβου διαχείρισης του χώρου, ενώ η Κυβέρνηση, όπως είπε, αναμένει τη γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα της Δημοκρατίας κατά πόσο θα διακοπεί το συμβόλαιο του εργολάβου στο ΧΥΤΥ Κόσιης.

Διαβάστε Επίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση