ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Πολιτικά κίνητρα πίσω από την απεργία στο λιμάνι Λεμεσού»

Εκφράζει έκπληξη για την επ' αόριστον απεργία

ΚΥΠΕ

 Έκπληξη για την επ` αόριστον απεργία των εργαζομένων στην Αρχή Λιμένων Κύπρου στο λιμάνι Λεμεσού, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Μάριος Δημητριάδης ο οποίος κάνει λόγο για πολιτικά κίνητρα που κρύβονται πίσω από την απεργία.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό μετά από τη συνάντηση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι “εγώ αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι την Παρασκευή είχα μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση μαζί με τις συντεχνίες. Δεν υπάρχει οτιδήποτε που εκκρεμεί όσον αφορά τα εργασιακά τους δικαιώματα. Σήμερα έχουμε εγκρίνει και το σχέδιο που έχουμε ήδη συμφωνήσει μαζί με τις συντεχνίες και αφορά την πρόωρη αφυπηρέτηση, δηλαδή αυτό είναι ένα επιπρόσθετο δικαίωμα που τους δίνουμε όποιος θέλει να πάρει το σχέδιο εθελοντικής πρόωρης αφυπηρέτησης. Την Πέμπτη θα πάνε οι κανονισμοί για ψήφιση στη Βουλή”.

“Όσον αφορά τη σημερινή απεργία οφείλω να εκφράσω την έκπληξη μου διότι την Παρασκευή, όπως είπα, είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση και πραγματικά θα ήθελα να καλέσω τους εργαζομένους να πάνε πίσω στις εργασίες τους και να υπογραμμίσω ότι το δικαίωμα της απεργίας είναι μεν ιερό αλλά από την άλλη θα πρέπει να εφαρμόζεται με ιδιαίτερη προσοχή. Δηλαδή, δεν μπορούν να κάνουν απεργία χωρίς να υπάρχει οποιοσδήποτε ουσιαστικός λόγος. Να ζημιώνουν με αυτό τον τρόπο την οικονομία μας, να προκαλούν ανεργία, την απώλεια θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα οι υπάλληλοι της Αρχής Λιμένων οι οποίοι έχουν όλα τα δικαίωμα τους διασφαλισμένα και δεν έχουν οτιδήποτε να φοβηθούν”, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι “εγώ είμαι στη διάθεση των συντεχνιών να συναντηθούμε όποτε θέλουν. Όμως, θέλω να ξαναυπογραμμίσω ότι πριν να γίνεται οποιαδήποτε απεργία, ιδιαίτερα στις ουσιώδεις υπηρεσίες, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να το σκέφτονται πολύ σοβαρά και να μην γίνονται αχρείαστες απεργίες οι οποίες προκαλούν μόνο ταλαιπωρία στον κόσμο, προκαλούν την απώλεια εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ξέρετε στον ιδιωτικό τομέα δεν έχουν τα δικαιώματα και την προστασία που απολαμβάνουν οι υπάλληλοι στους ημικρατικούς οργανισμούς και στο δημόσιο τομέα, οπότε αντιλαμβάνεστε πώς νοιώθουν αυτοί οι άνθρωποι, ιδιαίτερα κάποιος επιχειρηματίας, κάποιος ιδιώτης που ίσως να χάσει σήμερα τη θέση εργασίας του για μια αχρείαστη απεργία”.

Ερωτηθείς κατά πόσον είναι κινήσεις που ίσως προβληματίζουν και αποθαρρύνουν τους επενδυτές που θα αναλάβουν το λιμάνι της Λεμεσού νοουμένου ότι υπάρχει πρόθεση εκ μέρους τους να προσλάβουν και υφιστάμενο προσωπικό από την Κύπρο, ο Υπουργός είπε ότι “σίγουρα αντιλαμβάνεστε ότι όταν αυτές οι εταιρείες βλέπουν κόσμο να απεργεί χωρίς ουσιαστικό λόγο, σίγουρα προβληματίζονται και κάνουν ίσως και δεύτερες σκέψεις για να προσλάβουν και κάποιον κόσμο από το υφιστάμενο προσωπικό που δεν είναι μόνο προσωπικό της ΑΛΚ αλλά είναι και από άλλες εταιρείες που είναι ιδιωτικές”.

“Εγώ θέλω να υπογραμμίσω για ακόμη μια φορά ότι αυτή η απεργία είναι εντελώς αχρείαστη, Νοιώθω ότι υπάρχουν και πολιτικά κίνητρα πίσω από αυτή την απεργία. Θέλω να τονίσω ότι αυτή η διαδικασία είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού, των καταναλωτών και της οικονομίας μας και δεν μπορούν κάποιοι επειδή έχουν κάποιες αγκυλώσεις, μια μικρή ομάδα ανθρώπων να εμποδίζουν τον τόπο να προχωρήσει μπροστά”.

Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες όσον αφορά το Τμήμα Οδικών Μεταφορών στην Πάφο, είπε ότι “όντως έχω ακούσει και εγώ σήμερα το πρωί και το Σαββατοκύριακο τις καταγγελίες όσον αφορά το Τμήμα Οδικών Μεταφορών στην Πάφο. Να πω ότι έχουν έρθει κοντά μας διάφορες καταγγελίες οι οποίες τυγχάνουν διερεύνησης. Θα χειριστούμε αυτό το θέμα όπως χειριζόμαστε όλα τα άλλα θέματα”.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο Τμήμα, είπε “να πω ότι το επισκέφθηκα τρεις φορές τους τελευταίους μήνες διότι είναι ένα Τμήμα το οποίο αντιμετωπίζει διάφορα θέματα. Είναι ένα Τμήμα το οποίο όσον αφορά στην Πάφο, δεν είχαμε διευθυντή για πολλούς μήνες και η πραγματικότητα είναι ότι όπου δεν έχεις διευθυντή ο οποίος να είναι μόνιμα σε μια επαρχία προκαλούνται διάφορα προβλήματα. Θα τα λύσουμε όπως εξάλλου λύνουμε και όλα τα άλλα θέματα”.

Ερωτηθείς εάν οι καταγγελίες αφορούν και άλλες επαρχίες, είπε ότι “καταγγελίες έρχονται συνεχώς κοντά μας για όλες τις επαρχίες για διάφορα θέματα. Όλες οι καταγγελίες τυγχάνουν διερεύνησης. Δεν σημαίνει ότι την κάθε καταγγελία την βγάζουμε στον αέρα και την κάνουμε γνωστή. Γίνονται διερευνήσεις πολλών καταγγελιών και πρέπει να πω ότι η πλειοψηφία αυτών των καταγγελιών δεν έχουν οποιαδήποτε βάση. Όμως όλες τις καταγγελίες εμείς ως υπεύθυνο κράτος τις διερευνούμε, αφήστε μας να τις δούμε και θα πάρουμε και τις ανάλογες αποφάσεις”.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση