ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στον γ. εισαγγελέα ο φάκελος για τα Agusta

Ξεκινά έρευνα για την αγορά των πέντε ελικοπτέρων

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στη Νομική Υπηρεσία βρίσκεται η έκθεση γεγονότων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που αφορά στην αγορά των πέντε ελικοπτέρων Agusta Westland το 2008.

Ο γενικός ελεγκτής μετά και την απόφαση της κοινής σύσκεψης προέδρου της Βουλής και των προέδρων των επιτροπών Άμυνας και Ελέγχου, καθώς και του Γενικού Εισαγγελέα να ξεκινήσει ποινική έρευνα, απέστειλε στον Κώστα Κληρίδη όλα τα στοιχεία που είχε στην κατοχή του και αφορούν σε όλα τα στάδια της διαδικασίας αγοράς από τις προδιαγραφές αξιολόγησης και κατακύρωσης των δύο διαγωνισμών για τα τρία ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς και τα δύο της Αστυνομίας.

Στον ογκωδέστατο φάκελο, η προετοιμασία του οποίου είχε ξεκινήσει από την περασμένη Δευτέρα, συμπεριλαμβάνονται τα πρακτικά δύο συνεδριάσεων της Επιτροπής Άμυνας για αποδέσμευση των κονδυλίων για την αγορά των ελικοπτέρων της Ε.Φ. καθώς και του Συμβουλίου Προσφορών του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα ελικόπτερα της Αστυνομίας.

Στον φάκελο, επίσης, υπάρχει και ο σχολιασμός από πλευράς Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Με βάση όσα δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας, μετά από τη σύσκεψη στη Βουλή θα διερευνηθεί το ενδεχόμενο παράλειψης στοιχείων προς τη Βουλή, επισημαίνοντας ότι η έρευνα δεν θα περιοριστεί μόνο στο ενδεχόμενο να μην ήταν αληθείς οι πληροφορίες και τα στοιχεία που είχαν δοθεί στο κοινοβούλιο.

Στο κομμάτι αυτό, με βάση τις καταγγελίες που έχουν γίνει από πλευράς Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ευθύνες επιρρίπτονται στην τότε γενική ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Επίσης, θα διερευνηθεί και το γενικότερο θέμα ενδεχόμενης υπερτιμολόγησης των ελικοπτέρων. Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα, εάν από τα στοιχεία για την αγορά των ελικοπτέρων προκύψει κάτι, θα διερευνηθεί κατά πόσο προκύπτουν ποινικά αδικήματα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση