ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Κύπρος τίμησε την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Με παρελάσεις σε όλες τις πόλεις αλλά και αυξημένα μέτρα ασφαλείας

ΚΥΠΕ

Επίκεντρο των εορτασμών για την 25η Μαρτίου ήταν η Λευκωσία, όπου το πρωί εψάλη δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β΄, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφωνησε η πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε χαιρετισμό της μαθητικής παρέλασης, μπροστά από το οίκημα της Ελληνικής Πρεσβείας.

Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο παρέθεσε δεξίωση, με την ευκαιρία της Εθνικής Εορτής της Ελληνικής Δημοκρατίας, κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθύνει χαιρετισμό.

Λεμεσός

Με γενική κωδωνοκρουσία από τους Ιερούς Ναούς της πόλης, έπαρση της σημαίας και εωθινό στους δρόμους άρχισαν οι εορτασμοί στη Λεμεσό για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, οι οποίοι κορυφώνονται με την καθιερωμένη παρέλαση επί της Λεωφόρου Μακαρίου Γ’.

Η πανηγυρική δοξολογία θα τελεστεί στις 10 στον Ιερό Ναό Αγίας Νάπας, χοροστατούντος του Χωροεπισκόπου Αμαθούντος Νικόλαου, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Γεώργιος Γεωργίου, πρώην επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Θα ακολουθήσει πομπή προς το Μνημείο της Πλατείας Ηρώων και κατάθεση στεφάνων από επισήμους, παλαιούς πολεμιστές, κόμματα και οργανώσεις. Τιμές θα αποδόση τμήμα της Ε.Φ., με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Λανιτείου.

Το χαιρετισμό της παρέλασης, που θα αρχίσει στις 11:45, θα δεχθεί ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης. Στην παρέλαση θα λάβουν μέρος παλαιοί πολεμιστές, σωματεία, μαθητές κολεγίων, λυκείων και γυμνασίων, πρόσκοποι, η Πολιτική Άμυνα καθώς και τμήματα της Εθνικής Φρουράς.

Στις 18:00 θα γίνει η υποστολή της σημαίας στην πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου και θα ακολουθήσει λαμπαδηφορία από το Σώμα Κυπρίων Οδηγών.

Λάρνακα

Με γενική κωδωνοκρουσία από τους Ιερούς Ναούς της πόλης και επαρχίας Λάρνακας άρχισαν στις έξι το πρωί οι εορτασμοί για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Γύρω στις επτά πραγματοποιήθηκε η έπαρση της σημαίας στην Πλατεία Αγάλματος Ελευθερίας από τον Δημαρχεύοντα Λάρνακας Πέτρο Χριστοδούλου και τον Επαρχο Λάρνακας Οδυσσέα Χατζηστεφάνου.

Γύρω στις δέκα το πρωί θα τελεστεί η πανηγυρική Δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης χοροστατούντος του Επισκόπου Αρσινόης Νεκταρίου. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η Μαρία Ζάρου, Διευθύντρια του Γυμνασίου «Πετράκη Κυπριανού» και την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Θα ακολουθήσει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Άγαλμα της Ελευθερίας και γύρω στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη παρέλαση στη Λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου.

Στην Αραδίππου η πανηγυρική δοξολογία θα τελεστεί γύρω στις 09.30 το πρωί στην εκκλησία Αποστόλου Λουκά και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Κωνσταντίνος Νικολαϊδης, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών.

Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη παρέλαση στη Λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου και τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων.
Στην Αθηένου η δοξολογία θα τελεστεί γύρω στις 09.30 στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσης και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Φώτης Φωτίου, Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων. Θα ακολουθήσει παρέλαση στην Οδό Μιχαήλ Γεωργίου.

Στα Πάνω Λεύκαρα η πανηγυρική δοξολογία θα τελεστεί στις 10 το πρωί από τον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η Δρ Σταυρούλα Βαλιαντή, Βοηθός Διευθύντρια του Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου Λευκάρων. Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη παρέλαση και στη συνέχεια θα τελεστεί τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων.

Στα Λιβάδια η δοξολογία θα τελεστεί γύρω στις 09.30 το πρωί από τον Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η Κατερίνα Γεωργίου, Βοηθός Διευθύντρια του Περιφερειακού Γυμνασίου Λιβαδιών. Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη παρέλαση στην Λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση