ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φωτίου: Εθνικό χρέος η τιμή στους ήρωες

«Τιμώντας τις δυο εθνικές επετείους αναλογιζόμαστε και το δικό μας χρέος προς την πατρίδα»

ΚΥΠΕ

Η τιμή στους ήρωες σε καιρούς ειρήνης αποτελεί εθνικό χρέος, ενώ σε καιρούς χαλεπούς, όπως αυτούς που διέρχεται η πατρίδα μας, τα μνημόσυνα και η απόδοση τιμών στους ήρωες μας, δεν είναι μόνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των τεθνεώτων, αλλά και υπέρ ανατάσεως του αγωνιστικού φρονήματος των ζώντων, είπε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, σε ομιλία του στο μνημόσυνο των πεσόντων της Κοινότητας Νικηταρίου το οποίο τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα, στο Νικητάρι.

«Τιμώντας τις δυο εθνικές επετείους, της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου, αναλογιζόμαστε και το δικό μας χρέος προς την πατρίδα για να φανούμε αντάξιοι της μεγάλης προσφοράς των ηρώων που μνημονεύουμε σήμερα. Οι αγώνες του ’21 και του ’55 ανέδειξαν τις μεγάλες ψυχικές δυνάμεις εκείνων που έπεσαν υπέρ βωμών και εστιών και όσων ήταν μαζί τους και τους ακολούθησαν προασπιζόμενοι τα μεγάλα ιδανικά της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Παρά τα πάθη και τις εσωτερικές έριδες αναδείχθηκε η ενότητα και η σύμπνοια στην επιδίωξη του κοινού στόχου. Έτσι και εμείς σήμερα θα πρέπει να θέσουμε υπεράνω όλων το συμφέρον της πατρίδας, να παραμερίσουμε τα πάθη και τις εμμονές και να συστρατευθούμε στον κοινό αγώνα. Είναι η ώρα της επιλογής του «εμείς» για την πατρίδα μας. Δεν είναι η ώρα των προσωπικών επιλογών και σχεδιασμών. Είναι η ώρα της ευθύνης και της συναίνεσης», πρόσθεσε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Όπως είπε ο κ. Φωτίου, υπέρτατος στόχος, «στον οποίο σθεναρά επιμένουμε, είναι να φυσήξει ο άνεμος της ελευθερίας απ’ άκρου εις άκρον στην πατρίδα μας, να τερματιστεί η κατοχή και ο εποικισμός και να εφαρμοστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες όλων ανεξαίρετα».

«Επιδιώκουμε μια λύση διαρκή και βιώσιμη που θα επανενώσει την πατρίδα μας και θα την μετατρέψει σε τόπο ελευθερίας, ασφάλειας, δικαιοσύνης και ευημερίας για όλους τους νόμιμους κατοίκους της. Γι’ αυτό το στόχο εργαζόμαστε με όλη την καλή βούληση και θέληση, αντλώντας δύναμη και από την αγωνιστικότητα, την ενότητα και την αγάπη των ηρώων του ‘21 και του ‘55-‘59 για την πατρίδα τους. Σε αυτή την προσπάθεια μπορούμε να επιτύχουμε παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια. Μπορούμε να δικαιώσουμε τις θυσίες των ηρώων και μαρτύρων μας και να δώσουμε νέα προοπτική και ελπίδες στο λαό μας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι οι ήρωες της Κοινότητας Νικηταρίου με τη θυσία τους στέλνουν από τα πανάρχαια βάθη της ελληνικής ιστορίας το παράγγελμα που απορρίπτει την υποταγή και την αδράνεια. Μας δίνουν προσταγή αντίστασης για ελευθερία και δικαιοσύνη, για φυσική και εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού.

«Χρέος μας είναι να ανταποκριθούμε στην ιστορική μας ευθύνη. Να χτίσουμε το καινούργιο με όραμα και πυξίδα πλεύσης τις άφθαρτες διαχρονικά αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Αυτό είναι το καλύτερο μνημόσυνο και η μέγιστη τιμή για την αγέραστη μνήμη των ηρώων της Κοινότητας Νικηταρίου. Τους το χρωστάμε. Το χρωστάμε στις μελλοντικές γενιές. Αιωνία ας είναι η μνήμη τους», κατέληξε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X