ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αίσθηση ανά το παγκόσμιο προκάλεσε η αεροπειρατεία στη Λάρνακα

Αίσιο τέλος με αξιωματούχους να συγχαίρουν τις κυπριακές αρχές για την επιτυχή κατάληξη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Θετική ήταν η κατάληξη της αεροπειρατείας του αεροσκάφους της εταιρείας EgyptAir με τον 59χρονο στρατιωτικό αραβικής καταγωγής Σεϊφεντίν Μουσταφά, να παραδίδεται τελικώς στις αρχές το απόγευμα της Τρίτης και να οδηγείται στο Δικαστήριο της Λάρνακας το πρωί της Τετάρτης.

Η υπόθεση η οποία κατάφερε να κάνει τον γύρο του κόσμου και να απασχολήσει διεθνώς την κοινή γνώμη ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης όταν ο Σεϊφεντίν Μουσταφά, υποχρέωσε το αεροσκάφος τύπου Airbus A320 των αιγυπτιακών αερογραμμών το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Αλεξάνδεια-Κάιρο να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Οι επιβάτες φέρεται να ήταν 56 και 15 μέλη του πληρώματος, συμπεριλαμβανομένων και μητροπολιτών.

Ο δράστης είχε αφήσει ελεύθερους από νωρίς τους επιβάτες, κρατώντας ως όμηρους το πλήρωμα, ένα Άγγλο και ένα Σκωτσέζο επιβάτη. Λίγο πριν την παράδοσή του στις αρχές, οι επτά άνθρωποι που κρατούντο ως όμηροι στο εσωτερικό του αεροσκάφους βγήκαν, με τον ένα εξ αυτών να εγκαταλείπει το αεροσκάφος από το παράθυρο του πιλοτηρίου.
«Θολά τα κίνητρα»

Σύγχυση φαίνεται να υπάρχει γύρω από τα πραγματικά κίνητρα του άνδρα. Ενώ στην αρχή ο στόχος φέρεται να ήταν να έρθει σε επαφή με την Κύπρια πρώην σύζυγό του, στη συνέχεια- σε επιστολή που έδωσε- αίτημά του φέρεται να ήταν η απελευθέρωση γυναικών που κρατούντο σε φυλακές της Αιγύπτου, επικρίνοντας την κυβέρνηση Σίσι.

Έντονη κινητοποίηση υπήρχε τόσο από τις κυπριακές αρχές όσο και από τις αρχές της Αιγύπτου. Σύμφωνα με τις κυπριακές αρχές, ο δράστης δεν ήταν τρομοκράτης αλλά «πρόσωπο ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης». Το ζήτημα το οποίο απασχόλησε τις ιδιαίτερα τις αρχές ήταν κατά πόσο ο δράστης είχε εκρηκτικά όπως άλλωστε υποστήριζε, κάτι το οποίο διαψεύστηκε καθώς τα πυρομαχικά του αεροπειρατή φέρεται να ήταν καλύμματα φορητών τηλεφώνων.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο αεροδρόμιο της Πάφου, είχαν φτάσει από την Αίγυπτο Αιγύπτιοι κομάντος και διαπραγματευτής γνώσης της αραβικής γλώσσας χωρίς τελικώς να χρειάζεται η επέμβασή τους όταν οι πυροτεχνουργοί της Αστυνομίας διαπίστωσαν πως δεν υπήρχαν εκρηκτικά.

Μετά από ώρες διαπραγμάτευσης του δράση με της κυπριακές αρχές, ο Μουσταφά αποφάσισε να παραδοθεί καθώς η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε το αίτημά του για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους με προορισμό την Κωνσταντινούπουλη.

Με το πέρας της αποστολής ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη τον οποίο και ευχαρίστησε τις κυπριακές αρχές για την επιτυχή κατάληξη του συμβάντος.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση