ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τελεσίγραφο Προέδρου σε νοσηλευτές

Αρχίζει η αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα αύριο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στην αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα προχωρά η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το ζήτημα που δημιουργήθηκε με την επ’ αόριστον απεργία της ΠΑΣΥΝΟ.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, έδωσε διορία μέχρι αύριο στη ΠΑΣΥΝΟ να διαφοροποιήσει τη στάση της, αλλιώς το σχέδιο για αγορά υπηρεσιών τίθεται σε εφαρμογή. Το σχέδιο προβλέπει αγορά υπηρεσιών σε σχέση με έκτακτα περιστατικά αλλά και για κάποια προγραμματισμένα.

Είχε προηγηθεί σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Υγείας και Οικονομικών, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και τεχνοκράτες των εμπλεκόμενων υπουργείων. Στη συνέχεια το θέμα τέθηκε του Υπουργικού Συμβουλίου οποίο αποφάσισε τα εξής μέτρα:

  1. Το διορισμό διυπουργικής Επιτροπής που θα αποτελείται από τον Υπουργό Υγείας, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω προς καθημερινή παρακολούθηση των προβλημάτων που αναφύονται λόγω της κλιμακούμενης απεργίας.
  2. Ετοιμασία Σχεδίου ενίσχυσης της στελέχωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων μέσω της αγοράς υπηρεσιών νοσηλευτών. Το Σχέδιο θα προκηρυχθεί αύριο. Συνεπώς, υπάρχει ο χρόνος ακόμα και η πρόσκληση είναι ανοικτή προς την ΠΑΣΥΝΟ να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί μέσα από ένα δομημένο διάλογο να επιτευχθούν οι στόχοι που η κοινωνία επιθυμεί και οι πολιτικές δυνάμεις επιδιώκουν, αλλά και που η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει.
  1. Την ενίσχυση της αγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, για όλα τα έκτακτα περιστατικά, αλλά και για τα προγραμματισμένα περιστατικά τα οποία έχουν επηρεαστεί ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης απεργίας. 
  1. Διεύρυνση του καταλόγου ασθενειών με βάση το πρόγραμμα επιδοτούμενης παραπομπής σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, προκειμένου να υπάρξει δραστικός περιορισμός του χρόνου αναμονής. Δηλαδή δραστική αντιμετώπιση της λίστας αναμονής ασθενών που μπορεί να αναμένουν επέμβαση ή θεραπεία από το 2014.
  2.  Προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την απεργία, ενίσχυση της Ομάδας Διαχείρισης του Υπουργείου Υγείας με συμμετοχή σε αυτήν εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους.
  3. Προς ελαχιστοποίηση των συνεπειών από την κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων τίθενται στη διάθεση της Διυπουργικής Επιτροπής οι σχετικές Υπηρεσίες του κράτους για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, όπως η Πολιτική Άμυνα, η Πυροσβεστική και η Εθνική Φρουρά. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό ότι δεν διατίθενται τα υπαγόμενα σε κρατικά νοσηλευτήρια ασθενοφόρα, να αρνούνται να μεταφέρουν ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα. Θα επιστρατεύονται είτε εκείνα της Πυροσβεστικής είτε εκείνα της Εθνικής Φρουράς είτε της Πολιτικής Άμυνας. 
  4. Εντατικοποίηση του διαλόγου με απώτερο στόχο την εισαγωγή του ΓΕΣΥ το συντομότερο δυνατόν με τις οργανώσεις των εργαζομένων, τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και τις οργανώσεις των ασθενών.  

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την θλίψη του για την "ανεύθυνη" στάση της ΠΑΣΥΝΟ που πλήττει τον τομέα της Υγείας στα θεμέλια του. Επίσης, έκανε λόγο για υπέρμετρες παραχωρήσεις σε ένα δύσκολο, οικονομικά,  καιρό για την κυβέρνηση, όπου κατά τον ίδιο έχουν ικανοποιηθεί πλήρως και διαχρονικα αποπαγοποίησης 185 νοσηλευτών. "Άρα, διασφαλίστηκαν πλήρως όλοι πριν την αυτονόμηση, όμως ζητούν τεράστια μισθολογική αναβάθμιση. Ούτε η κοινωνία αλλά ούτε και η κοινωνία αποδέχεται εκβιασμούς", σημείωσε ο Πρόεδρος. ά τα προβλήματα των νοσηλευτών. Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε από τον κ. Αναστασιάδη ότι 1189 λειτουργοί έχουν μονιμοποιηθεί, οι πλείστοι εξ αυτών νοσηλευτές, τερματίστηκε η 10% συνεισφορά για όσους έχουν συμπληρώσει 30 μήνες και ικανοποιήθηκε το αίτημ

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X