ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στις 7 Απριλίου η Ολομέλεια ρυθμίζει το δικαίωμα της απεργίας

Τάσσονται εναντίον οι βουλευτές του ΑΚΕΛ

ΚΥΠΕ

 Με την αντίθεση των Βουλευτών του ΑΚΕΛ, η Ολομέλεια της Βουλής αποδέχτηκε και παρέπεμψε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες, ώστε να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος από την Επιτροπή και να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής την προσεχή Πέμπτη.

Ο κ. Νεοφύτου, πριν η Ολομέλεια του Νομοθετικού Σώματος κάνει αποδεκτό το αίτημα για κατάθεση της πρότασης νόμου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ανέφερε ότι η πρόταση νόμου δεν έχει ούτε ένα “νι” πέραν της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων, η οποία υπεγράφη το 2004.

Είπε επίσης ότι το 2004 επί διακυβερνήσεως Τάσσου Παπαδόπουλο και Υπουργίας Μάκη Κεραυνού, υπεγράφη η συμφωνία που αναφέρει ότι οι συντεχνίες αναλάμβαναν την ευθύνη ώστε σε περιπτώσεις απεργίας να μην τίθενται σε κίνδυνο οι ουσιώδεις υπηρεσίες.

Πρόσθεσε πως έκτοτε οι συντεχνίες που υπέγραψαν τη συμφωνία διατηρούν προσωπικό ασφαλείας σε απεργίες και δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα στην παροχή ουσιωδών υπηρεσιών. Ανέφερε περαιτέρω ότι οι νέες συντεχνίες δεν αναγνωρίζουν τις υπογραφείσες συμφωνίες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κίνδυνοι στον τομέα της υγείας, λόγω της απεργίας των νοσηλευτών.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε επίσης ότι έχει καταθέσει σχετική πρόταση νόμου από το 2012, η οποία βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας και η Επιτροπή ακόμα να βρει χρόνο να την θέσει προς συζήτηση.

Αντιδράσεις από το ΑΚΕΛ

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης ανέφερε ότι τα δικαιώματα, όπως αυτό της απεργίας, ρυθμίζονται με συλλογικές συμβάσεις και όχι με νόμους και δη με πρόταση νόμου.

Δηλώνοντας την ένσταση του ΑΚΕΛ στην κατάθεση και συζήτηση της πρότασης νόμου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, είπε ότι θα πρέπει η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και η Βουλή να εξετάσει κατά πόσο διακυβεύονται τα όσα αναφέρει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ στην εισήγησή του.

Ανέφερε επίσης ότι η πρόταση νόμου, που κατέθεσε σήμερα ο κ. Νεοφύτου, ουδεμία σχέση έχει με την πρόταση του 2012.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής απάντησε στον κ. Νεοφύτου ότι ο κ. Νεοφύτου ουδέποτε ζήτησε να τεθεί προς συζήτηση η πρόταση νόμου που κατέθεσε το 2012. Είπε ότι ρώτησε τους βουλευτές του ΔΗΣΥ, μέλη της Επιτροπής, και απάντησαν ότι δεν επιθυμούσαν η πρόταση να τεθεί προς συζήτηση.

Ο κ. Φακοντής ανέφερε ότι η απάντηση στα όποια προβλήματα βρίσκεται στην κοινωνική συμφωνία του 2004, προσθέτοντας ότι αν κάποιες συντεχνίες δεν τηρούν τη συμφωνία, θα πρέπει να συγκληθεί κοινωνικός διάλογος. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι “να κηρυχθεί επείγον η ψήφιση είναι παρατραβηγμένο και επικίνδυνο.”

Θετικοί ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδοπουλος είπε ότι δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας για ένα ζήτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη.

Ανέφερε ότι είχε επιτευχθεί συμφωνία να γίνεται σεβαστό το δικαίωμα της απεργίας, αλλά σε κάποιους τομείς να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες. Παρατήρησε ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι συντεχνίες τήρησαν τη συμφωνία και ακόμα και σε τομείς και περιπτώσεις που υπήρχαν έντονες διαφωνίες, η συμφωνία τηρήθηκε.

Επειδή σεβόμαστε αυτή την υπεύθυνη στάση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, θέλουμε να ακούσουμε τη θέση των συντεχνιών και τους αρμόδιους Υπουργούς, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, προσθέτοντας πως αν οι καταγγελίες έχουν βάση, εμείς θα προχωρήσουμε, κάνοντας νόμο τις συμφωνίες.

Η Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα ανέφερε ότι πρόκειται για ένα νομοθέτημα που θα μπορούσε να συζητηθεί επειγόντως.

Ο Βουλευτής Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι υπήρχε η αξιωματική τοποθέτηση ότι αυτά τα ζητήματα δεν αντιμετωπίζονται με νόμο. Πρόσθεσε πως φαίνεται ότι η συμφωνία ήταν μεταβατική και τώρα απαιτούνται νέες ρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά τις επιφυλάξεις του ΑΚΕΛ για τη συζήτηση της πρότασης νόμου, υπό μορφή κατεπείγοντος, ο κ. Συλλούρης παρατήρησε ότι το ΑΚΕΛ με το ΔΗΣΥ δεν είχαν ενδοιασμό να ψηφίσουν με διαδικασία εξπρές αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση