ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βουλή: Θεραπεία αντί φυλάκισης για τους χρήστες ναρκωτικών

Εξαιρούνται όσοι καταδικάσθηκαν για διακίνηση ναρκωτικών

ΚΥΠΕ

 Ομόφωνα ψηφίστηκε από τη Βουλή σε νόμο το νομοσχέδιο για τη θεραπεία των κατηγορουμένων ή καταδικασθέντων ουσιοεξαρτημένων ατόμων.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών προς την Ολομέλεια της Βουλής, σκοπός του νόμου είναι η ρύθμιση της διαδικασίας που θα ακολουθείται για σκοπούς έκδοσης διατάγματος θεραπείας σε κατηγορούμενους ή καταδικασθέντες χρήστες ή ουσιοεξαρτημένους σε κέντρα θεραπείας, καθώς και της διαδικασίας που θα διέπει τη λειτουργία των εν λόγω κέντρων.

Με το νόμο επιδιώκεται η προώθηση ενός εκσυγχρονισμένου νομοθετικού πλαισίου τόσο σε σχέση με τους όρους που χρησιμοποιούνται σε αυτό όσο και σε σχέση με την ακολουθητέα διαδικασία έκδοσης διατάγματος θεραπείας σε κατηγορούμενους ή καταδικασθέντες χρήστες ή ουσιοεξαρτημένους, έτσι ώστε τα πρόσωπα αυτά να εντάσσονται σε θεραπευτικά προγράμματα, αντί να καταδικάζονται σε φυλάκιση, πρακτική που ήδη εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο νόμο περιλήφθηκαν και οι εισηγήσεις της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, σε ό,τι αφορά τους υπόδικους ή και καταδικασθέντες ανήλικους χρήστες.

Κατηγορούμενοι ή καταδικασθέντες χρήστες ή ουσιοεξαρτημένοι που έχουν διαπράξει κακούργημα ή το αδίκημα της κατοχής με σκοπό την προμήθεια άλλου προσώπου, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμου, εξαιρούνται και δε δύνανται να επωφεληθούν από τις πρόνοιες του νόμου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση