ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαωμάτων για τους αγνοούμενους της Κύπρου

Χρςιάζονται περισσότερες προσπάθειες για τους αγνοούμενους

ΚΥΠΕ

Χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για το θέμα των αγνοουμένων στην Κύπρο, λέει ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Nils Muižnieks, προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές πρέπει να πράξουν το παν, ώστε να αποκαλυφθεί επιτέλους η αλήθεια και να υπάρξει αποκατάσταση για τις οικογένειες των θυμάτων.

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Επίτροπος του ΣτΕ αναφέρεται εξάλλου στην περίπτωση των 67 προσφύγων και αιτητών ασύλου που παραμένουν για 18 χρόνια στις βρετανικές βάσεις, στην Κύπρο, εκφράζοντας απογοήτευση για την άρνηση του Λονδίνου να προχωρήσει στη μετεγκατάστασή τους εντός Ηνωμένου Βασιλείου.

Παράλληλα χαιρετίζει τη συμμετοχή της Κύπρου στο μηχανισμό της ΕΕ για την έκτακτη μετεγκατάσταση προσφύγων, ενώ ζητά από τις κυπριακές Αρχές να εξετάσουν εξατομικευμένα όλες τις αιτήσεις για άσυλο, έστω και αν η πλειοψηφία των αιτητών εισέρχεται στη Δημοκρατία μέσω των κατεχομένων.

Λέει ακόμη ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να προβαίνει σε αξιολόγηση του αντίκτυπου των μέτρων λιτότητας, ενώ ζητά να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας για τους πιο ευάλωτους.

Την Πέμπτη, ο Επίτροπος Muižnieks δημοσίευσε την τελευταία του έκθεση για την Κύπρο και μιλώντας στο ΚΥΠΕ, κατέγραψε ως θετική εξέλιξη την πρόσφατη αύξηση που σημειώθηκε στον αριθμό όσων λαμβάνουν καθεστώς διεθνούς προστασίας.

Ωστόσο, εξέφρασε ανησυχία για μια σειρά από θέματα, δίνοντας έμφαση στο ότι η πλειοψηφία των αποφάσεων της Υπηρεσίας Ασύλου αφορά στη χορήγηση καθεστώτος επικουρικής προστασίας, παρά καθεστώτος πρόσφυγα σε αιτητές, περιλαμβανομένων αυτών από τη Συρία.

Κάτι τέτοιο, είπε, παρεμποδίζει το δικαίωμα των δικαιούχων στην οικογενειακή επανένωση.

Άλλες ανησυχίες, αφορούν στη διαδεδομένη, όπως λέει, πρακτική κράτησης μεταναστών, στην έλλειψη παροχής νομικής αρωγής και στην απουσία μακροχρόνιων πολιτικών ενσωμάτωσης.

Στην έκθεση του, ο Επίτροπος αναφέρει ότι 90% των αιτητών για άσυλο το 2014 εισήλθαν στην Κύπρο μέσω των κατεχομένων. Παρά το επιπρόσθετο βάρος που δημιουργείται για τις αρμόδιες υπηρεσίες, ο Επίτροπος αναφέρει ότι το κάθε κράτος - στη συγκεκριμένη περίπτωση η Κυπριακή Δημοκρατία - έχει την υποχρέωση να εξετάζει όλες τις αιτήσεις για άσυλο, περιλαμβανομένων όσων μπήκαν από τα κατεχόμενα.

Το ΕΕΕ είναι μέρος της Λύσης

Ερωτηθείς κατά πόσο σε εποχές δημοσιονομικής στενότητας, η αξιολόγηση του αντίκτυπου των πολιτικών λιτότητας στην κοινωνική πολιτική είναι πράξη ασύμβατη με την γενικότερη προσπάθεια για ανάκαμψη, ο κ. Muižnieks απάντα «το αντίθετο, η αξιολόγηση μπορεί να βοηθήσει μια χώρα να εξοικονομήσει χρήματα, χωρίς να υπονομεύονται ζωτικοί τομείς» όπως η υγεία, η εκπαίδευση ή η αστυνόμευση.

Συμπληρώνει, ωστόσο, ότι υπάρχει ένα ελάχιστο όριο προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων που πρέπει να διαφυλάσσεται πάντα, όπως είναι για παράδειγμα η πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.

Επιπλέον, ενθαρρύνει τη δημιουργία «κοινωνικών δικτύων ασφαλείας» για τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που μπορούν να έχουν τη μορφή των παροχών σε ρευστό ή είδος, τη στήριξη του εισοδήματος ή την απαλλαγή καταβολής τελών σε βασικές υπηρεσίες. Όλα αυτά θα πρέπει να αποτελούν μέρος των εθνικών συστημάτων κοινωνικής προστασίας, προσθέτει.

Όπως λέει, «το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (ΕΕΕ) που εφαρμόζουν οι κυπριακές Αρχές είναι μέρος της λύσης».

Ο Επίτροπος του ΣτΕ ρωτήθηκε και για τους 67 πρόσφυγες και αιτητές ασύλου - κυρίως Κούρδοι από το Ιράκ, τη Συρία και το Ιράν - που για σχεδόν 18 χρόνια παραμένουν στο έδαφος των βάσεων, ενώ σύμφωνα με σχετική γνωμάτευση, όλοι πάσχουν από «σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, περιλαμβανομένης της βαριάς κατάθλιψης».

Τον περασμένο Ιανουάριο, ο κ. Muižnieks είχε επαφές με τη βρετανική Κυβέρνηση για το θέμα, ζητώντας τη μετεγκατάστασή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αντιλαμβάνομαι τις επιφυλάξεις και την προσοχή την οποία επιδεικνύουν μέχρι στιγμής οι Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, που δεν θέλουν να δώσουν το μήνυμα σε μετανάστες και διακινητές» ότι οι βάσεις μετατρέπονται σε δίαυλο που θα τους οδηγεί στο ΗΒ, είπε ο Επίτροπος.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «οι ανησυχίες αυτές πρέπει να καταλαγιάσουν από το γεγονός ότι οι πρόνοιες του Μνημονίου Συναντίληψης που υπέγραψαν ΗΒ και Κύπρος, αντιμετωπίζει και επιλύει τέτοια θέματα κατά τρόπο οριστικό, όσον αφορά αφίξεις μετά το 2003».

Καλεί τέλος τη βρετανική Κυβέρνηση να αναθεωρήσει την αρνητική της στάση και να προχωρήσει στη μετεγκατάσταση των 67, ενώ εκφράζει την ελπίδα ότι το ζήτημα θα λυθεί κατά τρόπο δίκαιο και οριστικό από το ΗΒ ή ακόμη και από την Κύπρο.

«Η ΔΕΑ κάνει καλή δουλειά»

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τους αγνοούμενους, ο Επίτροπος του ΣτΕ αναφέρει ότι η πάροδος του χρόνου δυσκολεύει τη διαδικασία ταυτοποίησης των σορών των θυμάτων, ενώ αυξάνει τον πόνο για τις οικογένειές τους.

Συμπληρώνει ότι στην Κύπρο «έχουν γίνει πολλές προσπάθειες κατά τους πρόσφατους μήνες και από τις δύο πλευρές» όμως «απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες και όλες οι πλευρές θα πρέπει να πράξουν το παν, ώστε να αποκαλυφθεί επιτέλους η αλήθεια και να υπάρξει αποκατάσταση για τις οικογένειες των θυμάτων».

Η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) στην Κύπρο επιτελεί σημαντικό έργο, συνεχίζει, ενώ λέει ότι θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω με περισσότερους πόρους.

«Ελπίζω η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής στις διαπραγματεύσεις να έχει θετικό αντίκτυπο και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα του έργου της ΔΕΑ» λέει.

Ο Επίτροπος πρόκειται να ταξιδέψει σύντομα στην Τουρκία, όπου το τελευταίο διάστημα έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα τα θέματα της ελευθερίας του Τύπου.

Όπως λέει στο ΚΥΠΕ, είναι απαραίτητο «να διασφαλιστεί μια πλουραλιστική, ελεύθερη και ασφαλής λειτουργία των Μέσων στη χώρα αυτή». Αναμένεται να έχει επαφές με δημοσιογράφους και εκπροσώπους των Αρχών, ενώ ακολούθως θα δημοσιεύσει σχετική έκθεση.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση