ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Mνημόνιο και ΠΑΣΥΝΟ σχολίασαν τα κόμματα για την 1η Απριλίου

Στα δυο αυτά θέματα εξάντλησαν τις τοποθετήσεις τους

ΚΥΠΕ

Η έξοδος της Κύπρου από το μνημόνιο, η καταρχήν συμφωνία Κυβέρνησης - ΠΑΣΥΝΟ αλλά και η πρόταση για ρύθμιση των απεργιών ήταν και σήμερα αντικείμενο σχολιασμού από τα πολιτικά κόμματα, στο περιθώριο της δοξολογίας για την επέτειο της 1ης Απριλίου.

Έξοδος από το μνημόνιο

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου δήλωσε ότι το μνημόνιο έχει τελειώσει αλλά η Τρόικα είναι εδώ και παρατείνει το διάστημα του ελέγχου που μας κάνει από τρεις μήνες σε έξι μήνες. "Αν κάποιος δανείζεται χρήματα από μια τράπεζα, νομίζετε θα τον αφήσει η τράπεζα; 75% πρέπει να πληρώσουμε αρχίζοντας μετά από μερικά χρόνια και τελειώνοντας το 2031", δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι μέχρι τότε, (οι δανειστές) θα είναι πάνω στο κεφάλι μας, να μας ελέγχουν για τις πολιτικές που ασκούμε για οτιδήποτε κάνουμε που αφορά την οικονομία και στόχος τους είναι να πάρουν και τα λεφτά τους πίσω. "Έτσι είναι τα πράγματα άρα οι πολιτικές λιτότητας θα συνεχιστούν", ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι χθες η Κύπρος βγήκε και επίσημα από το μνημόνιο και αυτή η επιτυχία οφείλεται στις θυσίες του λαού μας , στα δύσκολα βάρη που αναγκάστηκε να επωμισθεί τα προηγούμενα χρόνια για να βγούμε από οικονομικά αδιέξοδα που μας οδήγησαν οι πολιτικές της ευθυνοφοβίας, του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας.

"Πρέπει να συνεχίσουμε με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, στην προσπάθεια να ξανακερδίσουμε την αξιοπιστία της οικονομίας αλλά και να πετύχουμε την πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας, και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε πρωτοβουλίες γιατί πρέπει να άρουμε αδικίες, να αντιστρέψουμε κάποιους από τους παραλογισμούς και τα λάθη του μνημονίου, έτσι ώστε ο λαός μας να μπορεί να αγναντεύει το μέλλον με αισιοδοξία", είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου δήλωσε ότι το μνημόνιο περατώθηκε , τα προβλήματα ωστόσο παραμένουν και οφείλουμε να σταθούμε στο απλό καθημερινό άνθρωπο. "Η αλληλεγγύη είναι το πρώτο μέλημα", ανέφερε.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι η εξέλιξη της εξόδου από το μνημόνιο δεν είναι για τον απλό πολίτη αρκετή. "Αυτό που ζητάμε είναι την έξοδο από το λάκκο της ανεργίας, της ύφεσης και της φτώχειας", είπε ο κ. Περδίκης.

Πρόταση ΔΗΣΥ για ρύθμιση απεργιών

Η πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ για ρύθμιση των απεργιών σχολιάστηκε και σήμερα από τα κόμματα με αιχμές για τον χρόνο κατάθεσής της.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου δήλωσε ότι ένα θέμα για το οποίο έχουν συμφωνήσει οι κοινωνικοί εταίροι, δηλαδή οι εργοδότες, εργαζόμενοι και συνδικαλιστικές οργανώσεις, ερχόμαστε - όπως και το άλλο με την παράταση της θητείας των δημοτικών συμβουλίων- να τα φέρνουμε πάντα παραμονή των εκλογών με την θηλιά στο λαιμό, για να ψηφίζουμε πράγματα τα οποία και χρόνο θέλουν και σοβαρότητα θέλουν.

"Γιατί σώνει και καλά τώρα να συζητήσουμε θέμα απεργιών και θέμα παράτασης θητειών δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων τη στιγμή που υπάρχει και υποψία ότι αυτή η παράταση μπορεί να είναι και αντισυνταγματική και αυτό πρέπει να εξεταστεί", δήλωσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κληθείς να σχολιάσει τη θέση αυτή διερωτήθηκε: "εγώ ενοχλήθηκα όταν ένα απόγευμα της Πέμπτης, η Κυβέρνηση της αριστεράς με πρόεδρο τον Χριστόφια μου έφερε στην Βουλή κατεπείγον να ψηφίσω την ίδια ώρα την ποινικοποίηση της απεργίας δια νόμου στον τομέα του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας;".

Ο κ. Νεοφύτου σε σχόλιο ότι το ΔΗΚΟ φαίνεται έτοιμο να συζητήσει , αρκεί οι συντεχνίες να μην άρουν αυτό που συμφώνησαν με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, απάντησε ότι "είναι καθαρό, ότι οι συντεχνίες που υπέγραψαν το 2004, τηρούν τις συμφωνίες. Αλλά ξεφύτρωσαν έκτοτε παραφυάδες, οι οποίες δεν αναγνωρίζουν την υπογραφή της ΠΕΟ, της ΣΕΚ, της ΠΑΣΥΔΥ και της ΔΕΟΚ. Δεν έχουμε άλλο δρόμο παρά την συμφωνία να την κάνουμε νόμο και να ισχύει για όλους".

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος υπενθύμισε πως η Κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου είχε πετύχει την κατάληξη μιας συμφωνίας που αφορούσε την ρύθμιση για τον τρόπο με τον οποίο θα διεξάγονταν απεργίες στις ουσιώδεις υπηρεσίες.

Ανέφερε ότι οι περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις ακολούθησαν πιστά αυτή την συμφωνία ακόμη και όταν είχαμε ιδιαίτερες εντάσεις κατά την περίοδο του μνημονίου. "Αυτη τη στιγμή έχουμε ενώπιον μας καταγγελίες ότι μια συγκεκριμένη συντεχνία δεν τήρησε τους όρους της συγκεκριμένης συμφωνίας, εμείς θέλουμε πρώτα να ακούσουμε την εκδοχή της συντεχνίας, να ακούσουμε την θέση της Κυβέρνησης και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την ψήφιση μιας τέτοιας νομοθεσίας, αν αποδειχθεί ακριβώς ότι κάποιες συντεχνίες δεν είναι έτοιμες πάνω από τα συνδικαλιστικά τους αιτήματα να βάλουν το εθνικό συμφέρον και την ασφάλεια των ασθενών", είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Σε ερώτηση αν αναφέρεται στην ΠΕΟ απάντησε: "Δεν αναφέρομαι σε καμία συγκεκριμένη συντεχνία, λέω ότι αν αποδειχθεί ότι κάποιες συντεχνίες δεν τηρούν τους όρους της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου, τότε εμείς είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε την μετεξέλιξη εκείνης της συμφωνίας σε νόμο εάν πειστούμε ότι υπήρχαν τέτοιες παραβιάσεις".


Συμφωνία Κυβέρνησης με ΠΑΣΥΝΟ

Κάποια κόμματα σχολίασαν και την καταρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυβέρνησης και της ΠΑΣΥΝΟ.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου μίλησε για ένα σωστό και θετικό βήμα. "Το είχα δηλώσει και χθες από τα ΜΜΕ , ότι έπρεπε να κάτσουν όλοι και να αφήσουν τους εγωισμούς και να τραβούν το σχοινί ο ένας από τη μια και ο άλλος από την άλλη, προκειμένου να μην την πληρώνουν στο τέλος της ημέρας οι ασθενείς", ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος χαιρέτισε το γεγονός ότι η απεργία στα νοσοκομεία έχει περιοριστεί και εξέφρασε την ελπίδα το συντομότερο δυνατό να καταλήξουμε σε μια συνολική συμφωνία για τα συγκεκριμένα ζητήματα. "Οι ακρότητες σε ό,τι αφορά τα εργασιακά ζητήματα πρέπει να αποφεύγονται και από την μια πλευρά αλλά κα από την άλλη να αποφεύγονται οι εμπρηστικές δηλώσεις της εργοδοτικής πλευράς που απλά κάνουν τα πράγματα χειρότερα", ανέφερε.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης χαιρέτισε τη συμφωνία σημειώνοντας πως "η νούσιμη προσέγγιση του Υφυπουργού απέδειξε αυτό που λέγαμε πάντα, ότι υπήρχαν περιθώρια συμφωνίας και ότι οι απεργίες δεν αντιμετωπίζονται ούτε με απειλές, ούτε με ύβρεις και απαγορεύσεις".

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση