ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βουλή: Εν αναμονή γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα για τις απεργίες

Θα δοθεί χρόνος στη Νομική Υπηρεσία μέχρι τη Δευτέρα

ΚΥΠΕ

Χρόνο μέχρι τη Δευτέρα στη νομική υπηρεσία ώστε να αποφανθεί επί της συνταγματικότητας της αναθεωρημένης πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ για ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες και στην Υπουργό Εργασίας να διαβουλευθεί επί του κειμένου της πρότασης και τον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων έδωσε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας.

Η Επιτροπή θα συζητήσει εκ νέου το θέμα τη Δευτέρα, δήλωσε μετά τη συζήτηση της πρότασης νόμου, που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και συζητείται από το νομοθετικό σώμα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής.

Κατά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σε μία προσπάθεια να επιτευχθούν συγκλίσεις επί του αρχικού κειμένου της πρότασης νόμου, που κατέθεσε και διαλαμβάνει ότι οι όποιες συμφωνίες επέλθουν στο πεδίο των βιομηχανικών σχέσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων θα καθίστανται εφαρμοστέες από όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στις ουσιώδεις υπηρεσίες, αφαιρέθηκαν οι ποινές.

Οπως δήλωσε μετά τη συνεδρία ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής, εάν δεν υπάρξει κατάληξη και οι απαιτούμενες συγκλίσεις στην αναθεωρημένη πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, στις 14 Απριλίου θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση του ΔΗΣΥ ως κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, και η συζήτηση της κηρύχθηκε κατεπείγουσα, και η οποία διαλαμβάνει και επιβολή ποινών.

Οπως ανέφερε ο κ. Φακοντής η πρόταση που κατατέθηκε το 2012 για ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες αποσύρθηκε, παραμένει ενώπιον της Επιτροπής η πρόταση νόμου του 2016,η οποία όπως είπε συναντά κατακραυγή και διαφωνία από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ υπέρ της πρότασης νόμου τάσσονται τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας.

Πρόσθεσε ότι ΟΕΒ και ΚΕΒΕ τάχθηκαν υπέρ της νομοθετικής ρύθμισης που προτείνει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ζητώντας μάλιστα αυξημένες ποινές και αποτρεπτικές σε παράβαση του νόμου ποινές.

Ο κ. Φακοντής διευκρίνισε ότι η Υπουργός Εργασίας θα συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους εκσυγχρονισμό της συμφωνίας, του 2005, η οποία επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του κώδικα βιομηχανικών σχέσεων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας είπε ότι σε νέα συνεδρία της Επιτροπής τη Δευτέρα θα τεθεί η δεύτερη εναλλακτική πρόταση του κ. Νεοφύτου και το αποτέλεσμα της διαβούλευσης της Υπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους και θα αποφασιστεί ποιο κείμενο πρότασης θα οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας.

Ο κ. Φακοντής διευκρίνισε περαιτέρω ότι δεν έγινε κατ΄ άρθρο συζήτηση της πρόταση και η οποία δεν είναι όπως την επεξήγησε ο κ. Νεοφύτου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής, αφού διευκρίνισε ότι η πρόταση νόμου αφορά τη ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες και όχι για να απαγορεύσει τις απεργίες, είπε πως η νομοθετική ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία μετά τη μη συμμόρφωση με τις συμφωνίες που συνομολογήθηκαν με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, από τις νέες συνδικαλιστικές οργανώσεις των νοσηλευτών.

Συνεχίζοντας, ο κ. Νουρής είπε ότι κατά τη συζήτηση της πρότασης στην Επιτροπή Εργασίας διαφάνηκε ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν μεγαλύτερες συγκλίσεις εάν από το κείμενο του προτεινόμενου νόμου αφαιρούνταν οι διατάξεις για την επιβολή ποινής και ως εκ τούτου θα διαμορφωθεί νέα πρόταση, που θα τυγχάνει μεγαλύτερης αποδοχής και δεν θα περιλαμβάνει ποινές.

Ο κ. Νουρής είπε πως είτε θα κατατεθεί στην ολομέλεια της 14ης Απριλίου το νέο κείμενο για τελική τοποθέτηση είτε το αρχικό κείμενο, που περιλαμβάνει ποινές.

Επεξηγώντας περαιτέρω το σκεπτικό της πρότασης νόμου, είπε ότι η συμφωνία του 2004 – 2005 για επίλυση των εργατικών διαφορών, πρέπει να τυγχάνει εφαρμογής σε όλες τις ουσιώδεις υπηρεσίες, από όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Υπενθύμισε περαιτέρω ότι είναι γεγονός, υφίσταται και υπάρχει σε ισχύ, ο νόμος που ψηφίστηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση που απαγορεύει την απεργία στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο προωθείται νομοθετική ρύθμιση, από τη στιγμή που οι νεοσυσταθείσες συνδικαλιστικές οργανώσεις εξέφρασαν πρόθεση να υπογράψουν τη συμφωνία, ο κ. Νουρής είπε ότι για να αποφύγουμε να μπαίνουμε στην αχρείαστη συζήτηση για κάθε νέα συμφωνία ή συνδικαλιστική οργάνωση.

Κληθείς να αναφέρει με πιο εργαλείο θα καθίσταται εφαρμοστέος ο νόμος όταν δεν περιλαμβάνει ποινή σε μη εφαρμογή, ο κ. Νουρής είπε πως από το 2004 και 2005 που ζητήθηκε από τους κοινωνικούς εταίρους να τιμούν την υπογραφή τους, δεν υπήρξαν σοβαρά παραδείγματα αθέτησης της υπογραφής.

“Τίμησαν στο μέγιστο δυνατό βαθμό την υπογραφή τους”, συμπλήρωσε αναφέροντας ταυτόχρονα ότι με είτε το αρχικό, είτε το νέο κείμενο νόμου θα οδηγηθεί οριστικά και τελεσίδικα στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής .

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι η Βουλή και οι Βουλευτές γίνονται μάρτυρες ακόμα μιας προχειρότητας.

Πρόσθεσε ότι ενώ το νομοθετικό σώμα στις λίγες εναπομείνασες συνεδρίες έχει ενώπιον της σοβαρότατα νομοθετήματα να εξετάσει, κατέληξε να προσπαθεί να δώσει λύση σε ένα ανύπαρκτο πρόβλημα και να χορεύει στο ρυθμό του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, “ο οποίος έχει συνηθίσει να μετατρέπει τις διάφορες φαεινές του ιδέες σε τσιφτετέλι για τους Βουλευτές”.

Δήλωσε ότι κακώς η Ολομέλεια αποδέχθηκε να συζητήσει αυτό το τόσο σημαντικό θέμα, που όπως αποδείχθηκε με τις αλλεπάλληλες παλινδρομήσεις του εισηγητή του, πρόκειται για ένα θέμα που δύσκολα ρυθμίζεται με νόμο, επειδή αφορά δέσμευση των συντεχνιών με τους εργοδότες και για το οποίο απαιτείται σε βάθος και ενδελεχής κοινωνικός διάλογος.

Δεν μπορεί στο πλαίσιο μιας συνδικαλιστικής διαφοράς, η Βουλή ενώ έχει ενώπιον της σοβαρότατα νομοθετήματα να εξετάσει στις τελευταίες τις συνεδρίες να ασχολείται με “φούσκες”, είπε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X