ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πράσινο φως από τη Βουλή για καύση των νεκρών

2-4 Κύπριοι επιλέγουν κάθε χρόνο την αποτέφρωση αντί της ταφής

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ομόφωνα ψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για αποτέφρωση των νεκρών. Στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, προς την Ολομέλεια του νομοθετικού Σώματος αναφέρεται ότι η Επιτροπή Εσωτερικών αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, αποφάσισε να επαναδιατυπώσει μεγάλο μέρος του κειμένου του νόμου, έτσι που η διάθεση της σορού οποιουδήποτε αποθανόντος μέσω αποτέφρωσης να επιτρέπεται, μόνο εφόσον ο ίδιος το είχε επιλέξει ως αποκλειστικό του δικαίωμα πριν από το θάνατό του.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, πριν από την καύση θα πρέπει να αφαιρεθούν από τη σορό πάσης φύσεως βηματοδότες, ενδυμασίες και υποδήματα που περιέχουν ελαστικό ή πολυχλωριούχο βινύλιο, σκουλαρίκια, βραχιόλια, δακτυλίδια και γυαλιά.

Τα φέρετρα τα οποία θα τοποθετούνται στον αποτεφρωτήρα θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από ξύλο, μπαμπού ή ανακυκλωμένο πεπιεσμένο χαρτί και ελεύθερα από οποιαδήποτε συντηρητική ουσία εμπλουτισμού ξύλου ή αναφλέξιμα αστάρια σε συνδυασμό με έγχρωμες επικαλύψεις ή βαρέα μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος και ο μόλυβδος.

Βάσει νομοσχεδίου απαγορεύεται η πόντιση της τεφροδόχου σε οποιοδήποτε κανάλι μεταφοράς ύδατος (ποταμό, λίμνη, υδροφράκτη)

Διατηρείται δε η επιλογή για ταφή της τέφρας στο κοιμητήριο, ή στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο αποτέφρωσης.

Επίσης σύμφωνα με το νομοσχέδιο, σε περίπτωση που μια σορός παραμείνει εντός του νεκροτομείου για περίοδο έξι μηνών, τότε ο διευθυντής του νεκροτομείου θα έχει τη δικαιοδοσία να αποφασίσει την αποτέφρωση της.

 

2-4 Κύπριοι επιλέγουν κάθε χρόνο την αποτέφρωση αντί της ταφής

Ικανοποίηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου  εκφράζουν πάντως εκπρόσωποι των γραφείων κηδειών. Σε δηλώσεις του στην «Κ» ο  λειτουργός κηδειών και διπλωματούχος στις νεκροτομειακές επιστήμες Παύλος Μελάς ανέφερε ότι  αρκετές περιπτωσεις πολιτες αποτάθηκαν στο γραφείο του για καύση, και στέλλονται στο εξωτερικό.

Η αποτέφρωση καθώς και τα έξοδα μεταφοράς της σορού από και προς την Κύπρο ανέρχεται στις πέντε χιλιάδες ευρώ.

Εκτιμάται δε ότι σε περίπτωση δημιουργίας κρεματόριου (αποτεφρωτήρα) στην Κύπρο, τα έξοδα καύσης θα είναι πιο προσιτά σε όσους επιθυμούν να προχωρήσουν σε αποτέφρωση αντί της ταφής, ως εκ τούτου οι καύσεις των νεκρών θα αυξηθούν. Σύμφωνα με τον κ. Μελά κάθε χρόνο υπάρχουν 2-4 περιπτώσεις κυπρίων που μεταφέρονται στο εξωτερικό για αποτέφρωση.

Για τον κλάδο μας δεν αλλάζει κάτι, επισημαίνει ο κ. Μελάς.

 

Εκκλησία: Δεν θα προχωρούμε σε κηδεία, σε περίπτωση καύσης

Σε περίπτωση καύσης πάντως η Εκκλησία υπογραμμίζει ότι δεν θα προχωρεί στην τελετή της κηδείας. Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος της βιοηθικής επιτροπής της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, υπογράμμισε ότι οι χριστιανοί δεν θα έπρεπε να επωφελούνται αυτού του νομοσχεδίου.

«Η βουλή μπορεί να είχε υπόψην της ότι ρυθμίζονται και τα ζητήματα ανθρώπων που δεν είναι χριστιανοί, είτε στην πατρίδα τους είναι αυτός ο τρόπος που τακτοποιούν τους νεκρούς τους».

Η εκκλησία δεν συμφωνεί στη βίαιη αποδόμηση του σώματος, όπως γίνεται με την καύση, ανέφερε ο πανιερώτατος, αλλά πιστεύει ότι τα σώματα των ανθρώπων που αγιάστηκαν με την χριστιανική τους ζωή εξακολουθούν να έιναι φορείς της χάριτος του Θεού και μετά τον χωρισμό τους από την ψυχή.

Επιπλέον, υποδεικνύει  ότι  με την καύση χάνεται το DNA  το οποίο καθιστά τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστό.

Ωστόσο «η Εκκλησία δεν έχει εκτελεστική εξουσία, θα πει την γνώμη της και όποιος θέλει την ακολουθεί», καταλήγει.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X