ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βρετανικά κομάντο με βάση την Κύπρο κατά της τρομοκρατίας

Άγνοια στη Λευκωσία για τους αντιτρομοκρατικούς σχεδιασμούς του Λονδίνου

ΠΗΓΗ: skai.gr

Μόνιμες περιπολίες στη Μεσόγειο θα πραγματοποιεί επίλεκτη βρετανική στρατιωτική ομάδα δράσης ορμώμενη από την Κύπρο, όπου θα είναι η βάση της. Η βρετανική στρατιωτική ομάδα θα αποτελείται από κομάντο των Βασιλικών Πεζοναυτών και μέλη των ειδικών δυνάμεων του βρετανικού στρατού (SAS).

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Daily Star, αποστολή της «Ομάδας Δράσης Ειδικού Σκοπού» θα είναι η άμεση αντίδραση σε περιπτώσεις τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον Βρετανών σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Θα συμβάλλει επίσης στην πάταξη της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και σε περιστατικά πειρατείας.

Η απόφαση φέρεται να λήφθηκε από το υπουργείο Άμυνας στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας μετά από τη δολοφονία 30 Βρετανών από ισλαμιστή τρομοκράτη που άνοιξε αδιάκριτα πυρ κατά λουομένων σε παραλία και σε ξενοδοχείο της Σούσας στην Τυνησία πέρυσι τον Ιούνιο.

Η στρατιωτική ομάδα δράσης θα ενεργεί ως «πρώτη ομάδα αντίδρασης» σε τρομοκρατική επίθεση, έχοντας ως βάση το βοηθητικό πλοίο ανεφοδιασμού Fort Victoria που θα αγκυροβολεί στην Κύπρο. Τις επιχειρήσεις της ομάδας δράσης θα συνεπικουρούν δύο ελικόπτερα τύπου Merlin.

Η δύναμη φέρεται να αποτελείται από συνολικά 150 επίλεκτους στρατιώτες, όπως αναφέρει η Daily Mail. Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας δήλωσε στην εφημερίδα ότι η ειδική ομάδα δράσης έχει σχεδιαστεί ως ευέλικτη δύναμη που θα συγκεντρώνει έμψυχο δυναμικό και εξοπλισμό σε ένα πλοίο για την εκτέλεση μιας σειράς στρατιωτικών επιχειρήσεων για την προάσπιση βρετανικών συμφερόντων.

Το Fort Victoria συμμετέχει στη νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο με σκοπό την παρεμπόδιση διακινητών που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα και την Κυριακή έπλεε μεταξύ Λέσβου και τουρκικών παραλίων.

Το Foreign Office προειδοποιεί τους Βρετανούς υπηκόους για την ύπαρξη γενικής ή πιο συγκεκριμένης απειλής από την τρομοκρατία στις περισσότερες χώρες της Μεσογείου.

Άγνοια στη Λευκωσία για τους αντιτρομοκρατικούς σχεδιασμούς του Λονδίνου
Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΟΜΑΡΑ

Άγνοια για τα περί χρησιμοποίησης των βρετανικών βάσεων από επίλεκτη στρατιωτική δύναμη ως ορμητήριο για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών κτυπημάτων δηλώνουν ανεπίσημες πηγές της Δημοκρατίας.
Η Λευκωσία φαίνεται να μην έχει ενημερωθεί από το Λονδίνο για όσα μεταδίδονται από τη βρετανική πρωτεύουσα για ανάπτυξη πεζοναυτών και ειδικών δυνάμεων στην περιοχή προς αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων σε δημοφιλείς για τους βρετανούς υπηκόους προορισμούς.

Αρμόδιες πηγές με τις οποίες επικοινώνησε η «Κ» μάς είπαν ότι δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για την πρόθεση των Βρετανών να αναπτύξουν μια ευέλικτη δύναμη ταχείας επεμβάσεως με έδρα τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο.

Για το μόνο που έχει γίνει διαβούλευση μεταξύ των αρμοδίων Αρχών των δύο χωρών είναι μια γενικότερη συνεννόηση εδώ και μήνες για το πώς αντιμετωπίζονται ευρύτερα ζητήματα τρομοκρατικής υφής.

Σε μια πρώτη αντίδραση στα όσα μεταδίδονται από το Λονδίνο οι ίδιες πηγές εμφανίζονται καθησυχαστικές, τονίζοντας ότι είναι πάγια τακτική των Βρετανών να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα σε περιοχές όπου παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση υπηκόων τους.

Πέρα από αυτό, όπως μας ειπώθηκε, δεν υπάρχει άλλη πληροφόρηση για τους βρετανικούς σχεδιασμούς, που έχουν να κάνουν με την Κύπρο.

Καμία ανησυχία στη Λευκωσία
Οι πληροφορίες για τα προληπτικά μέτρα των Βρετανών δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα τη Λευκωσία. Στο πνεύμα ότι οι Βρετανοί προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο όσο απομακρυσμένο και αν είναι αυτό πιστεύεται ότι η Κύπρος δεν αποτελεί στόχο τρομοκρατών.

Η ανάλυση των δεδομένων που γίνονται από κυπριακής πλευράς στηρίζεται στην άποψη ότι η Κύπρος δεν αποτελεί σύμβολο του δυτικού πολιτισμού, κάτι που ενδεχομένως να την καθιστούσε στόχο, όπως άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Επιπλέον, όπως μας τονίστηκε, ασχέτως των βρετανικών κινήσεων, οι αρχές της Δημοκρατίας έχουν κινηθεί προληπτικά, καταρτίζοντας λίστα «υψηλού κινδύνου» που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα παρακολουθείται στενά από τις Αρχές και όργανα της Δημοκρατίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X