ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρώτη πράξη έκδοσης Μπόμπολα στην Κύπρο τη Δευτέρα

Ισχυρός ο φάκελος του εντάλματος σύλληψης, θα επιμείνουν οι κυπριακές Αρχές

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Επταήμερο σημαντικών εξελίξεων στο υπό διερεύνηση σκάνδαλο στο ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης αναμένεται να είναι το ερχόμενο διάστημα. Η εδώ παρουσία του Θεοφάνη Λώλου, αλλά και η συνεργασία που φαίνεται να επιδεικνύει με τις ανακριτικές Αρχές αναμένεται να συμπληρώσει σημαντικά κενά που υπάρχουν στο παζλ στο σκάνδαλο με τα σκουπίδια. Ο Ελλαδίτης ύποπτος, ο οποίος δεν έφερε ένσταση στο ένταλμα σύλληψής του που εκδόθηκε από κυπριακής πλευράς θα βρίσκεται υπό κράτηση μέχρι την ερχόμενη Τρίτη.

Μέχρι τότε πιστεύεται ότι οι ανακριτές θα έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το εύρος εμπλοκής του στην υπό διερεύνηση υπόθεση, αλλά κυρίως, και αυτό είναι ένα από τα σημαντικά ζητούμενα, αναμένεται ο εντοπισμός νέων στοιχείων που ενδεχομένως να αφορούν σε πρόσωπα που έχουν κατηγορηθεί ενώπιον δικαστηρίου ή η ενίσχυση των στοιχείων που έχουν να κάνουν με το δεύτερο πρόσωπο για το οποίο έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, τον Λεωνίδα Μπόμπολα. Η εβδομάδα που ξεκινά αποκτά όμως ξεχωριστό ενδιαφέρον για τις κυπριακές Αρχές και για ένα άλλο εξίσου σημαντικό γεγονός.

Στην Αθήνα κρίνεται η τύχη του αιτήματος για έκδοση του Λεωνίδα Μπόμπολα στην Κύπρο ως βασικού υπόπτου στο σκάνδαλο ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πρωτεύουσα τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της Ηλέκτωρ θα παρουσιαστεί σε ελληνικό δικαστήριο, το οποίο θα εξετάσει το αίτημα των κυπριακών Αρχών. Το σκεπτικό των δικηγόρων του κ. Μπόμπολα για απόρριψη του κυπριακού αιτήματος στηρίζεται στο επιχείρημα ότι τα υπό διερεύνηση αδικήματα που αποδίδονται στον κ. Μπόμπολα φέρεται να τελέσθηκαν σε περιοχή που δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία της κυπριακής Δικαιοσύνης και ως εκ τούτου το αίτημα για έκδοση θα πρέπει να απορριφθεί.

Επ’ αυτού του θέματος οι νομικές απόψεις που υπάρχουν διίστανται. Κάποιες εξ αυτών θεωρούν ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις το ελληνικό δικαστήριο να δεχθεί το σκεπτικό των συνηγόρων του Ελλαδίτη επιχειρηματία, κάτι που πρακτικά θα σήμαινε απόρριψη του αιτήματος για έκδοση στην Κύπρο. Ωστόσο, νομικοί υποστηρίζουν ότι το επιχείρημα της πλευράς Μπόμπολα δεν μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την έκδοσή του στην Κύπρο.

Όπως μας τονίσθηκε, όλα θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία τα οποία συνοδεύουν το αίτημα των κυπριακών Αρχών. Αυτό το οποίο θα παίξει σημαντικό ρόλο θα είναι αν το ελληνικό δικαστήριο δεχθεί το σκεπτικό που φαίνεται να υπάρχει στο ένταλμα, ότι δηλαδή η κυπριακή Δικαιοσύνη έχει δικαιοδοσία, μιας και το αποτέλεσμα του παράνομου χρηματισμού ασχέτως χώρου που αποφασίστηκε διαπράχθηκε εντός της κυπριακής επικράτειας. Αρμόδιες πηγές στη Λευκωσία θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι το κεφάλαιο έκδοσης Μπόμπολα στην Κύπρο δεν θα κλείσει ακόμα και στο υποθετικό σενάριο απόρριψης από την Ελλάδα.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι το αίτημα θα υποβληθεί και πάλι με επιπρόσθετα στοιχεία που να επιτρέπουν αυτή τη φορά την ικανοποίηση της ελληνικής Δικαιοσύνης. Στο ενδεχόμενο που το ελληνικό δικαστήριο βρει δικαιολογημένο το αίτημα των κυπριακών Αρχών, σε μία τέτοια περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι η πλευρά Μπόμπολα θα εξαντλήσει τα ένδικα μέσα που της δίνει ο νόμος. Της εφέσεως που θα ασκηθεί θα επιληφθεί το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο και θα αποφασίσει τελεσίδικα επί του κυπριακού αιτήματος σύλληψης και έκδοσης του Λεωνίδα Μπόμπολα. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μετά από το Πάσχα.

Η κατάθεση Λώλου

Με βάση στοιχεία που έχουν ενώπιόν τους οι ανακριτές και τα οποία παρουσιάστηκαν ενώπιον του δικαστηρίου για έκδοση του τετραήμερου διατάγματος κράτησης, ο Λώλος πέρα από το οικονομικό όφελος φαίνεται να είχε συνάψει συμφωνία κάτω από το τραπέζι με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ηλέκτωρ για τη σύμβαση της περιβαλλοντικής παρακολούθησης του ΧΥΤΥ Κόσιης για μεγάλη χρονική περίοδο. Από την εν λόγω συμφωνία η ζημιά που υπέστη η Δημοκρατία όπως υπολογίζεται από τους ανακριτές ανέρχεται στα 7,6 εκατ. ευρώ. Οι υπόγειες συμφωνίες όπως πιστεύεται επίσης έγιναν εκτός Κύπρου με τη συμμετοχή του Λώλου, διευθυντή της εταιρείας ENVIROPLAN και της Ηλέκτωρ.

Ο Λώλος, παρά το γεγονός ότι ενεργούσε ως συνεργάτης του υπουργείου Εσωτερικών, φέρεται να βοήθησε την Ηλέκτωρ να πάρει το συμβόλαιο για τον ΧΥΤΥ Κόσιης. Τα στοιχεία που αφορούν στον Λώλο φαίνεται ότι έχουν δοθεί από τους Αθανάσιο Κατρή και Δημήτρη Γιαννακόπουλο, πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της μητρικής και θυγατρικής εταιρείας του ομίλου Μπόμπολα.

Από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο με τα σκουπίδια συνελήφθησαν συνολικά δεκαεπτά πρόσωπα. Στις 31 Μαρτίου 2016 καταχωρήθηκε υπόθεση ενώπιον δικαστηρίου με παραπομπή σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου δώδεκα κατηγορουμένων.

-Δημήτρης Πατσαλίδης: οικονομικός διευθυντής δήμου Πάφου που τελεί σε διαθεσιμότητα.
-Μιχάλης Πάντης: Δεύτερος επιβλέπων στο ΧΥΤΥ Κόσιης.
-Αντώνης Κουρουζίδης, Στέλιος Παπαδόπουλος, Χρηστάκης Πέτρου: λειτουργοί ΥΠΕΣ - Επιτροπή Προσφορών.
-Ανδρέας Λουρουτζιάτης: δήμαρχος Λάρνακας.
-Γιώργος Κουλαππής: πρώην λειτουργός ΥΠΕΣ.
-Νίκος Κουλαππής: υιός του Γιώργου Κουλαππή.
-Ιmad Baqleh: πολιτικός μηχανικός από την Ιορδανία.
-Σάββας Βέργας: πρώην δήμαρχος Πάφου (εκτίει ποινή φυλάκισης για ΣΑΠΑ).
-Ευτύχιος Μαλληκίδης: πρώην διευθυντής ΣΑΠΑ (εκτίει ποινή φυλάκισης για ΣΑΠΑ).
-Δημήτρης Γιαννακόπουλος: πρώην διευθυντής της Ηλέκτωρ.

Εκτός κατηγορητηρίου είναι οι Ιωάννης Κοκότσης και Αθανάσιος Κατρής, οι οποίοι αν και συνελήφθησαν για διευκόλυνση των ανακρίσεων, αφέθησαν ελεύθεροι για να χρησιμοποιηθούν στη δίκη που θα ξεκινήσει εντός Απριλίου ως μάρτυρες κατηγορίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση