ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κουγιάλη: Η Κύπρος έχει πολλή δουλειά στον τομεά της κλιματικής αλλαγή

Ο κοινός στόχος είναι να μειώσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη

ΚΥΠΕ

«Η Κύπρος έχει πάρα πολλή δουλειά ακόμη να κάνει στο τομέα της κλιματικής αλλαγής», είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης, που βρέθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, για την τελετής υπογραφής της συμφωνίας του Παρισιού (τον περασμένο Δεκέμβριο) από 175 κράτη-μέλη του ΟΗΕ.

Ο κ. Κουγιάλης τόνισε ότι στην Κύπρο πρέπει να αλλάξουμε πάρα πολλά πράγματα, γιατί πέραν του τομέα της παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, υπάρχει κι ο τομέας των συγκοινωνιών που είναι ρυπογόνος και συνδράμει στο 30% των εκπομπών αερίων και ρύπων του θερμοκηπίου.

«Πρέπει όλοι να εργαστούμε συλλογικά για να αναστρέψουμε την κατάσταση. Πρέπει να αλλάξουν και να εκσυγχρονιστούν οι υποδομές στην Κύπρο», τόνισε.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος εξέφρασε ικανοποίηση για την υπογραφή της συμφωνίας, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά υπογράφεται την ίδια μέρα μία τόσο σημαντική συμφωνία σε παγκόσμιο επίπεδο, με συμμετοχή τόσων πολλών κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών.

«Ο κοινός στόχος είναι να μειώσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά δύο βαθμούς, σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Και εγώ και πολλοί συνάδελφοί μου θεωρούμε ότι ήδη έχουμε καθυστερήσει και γι’ αυτό πρέπει να αναλάβουμε δράση το συντομότερο δυνατό. Η υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας του Παρισιού, σηματοδοτεί πλέον την έναρξη των δράσεων στον τομέα της κλιματικής αλλαγής και του περιβάλλοντος και ευελπιστώ ότι μέσα στο επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα θα στηθούν εκείνοι οι μηχανισμοί που θα προωθήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έργα κι δράσεις σ’ αυτόν τον τομέα», ανέφερε.

Ο κ. Κουγιάλης εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχουν υπογραφεί οι συμφωνίες για τα δύο καινοτόμα ηλιοθερμικά πάρκα και θα έχει ξεκαθαρίσει το θέμα αυτό.

«Υπάρχουν οι επενδυτές και μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τα δύο έργα και ενδιαφέρει πάρα πολύ την Κυπριακή Δημοκρατία να ξεκινήσει η κατασκευή τους».

Η υπόθεση των δύο ηλιοθερμικών πάρκων έλαβε νέα δυναμική την περασμένη εβδομάδα, με την ευκαιρία της έλευσης στην Κύπρο της επικεφαλής του ομίλου Albright Stonebridge Group και πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ και συνεργατών της, που εξέφρασαν ενδιαφέρον τουλάχιστον για το ένα από αυτά.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, αλλά και τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, καθώς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι οποίοι έδωσαν διαβεβαιώσεις για την πλήρη δέσμευση της κυβέρνησης στη στήριξη των έργων.

Τα έργα θα στοιχίσουν μαζί περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ένα ποσό πέραν των 100 εκατομμυρίων θα καταβληθεί ως ενίσχυση προς τους επενδυτές από την Ε.Ε.

«Τα δύο αυτά έργα θα μας βοηθήσουν να εργαστούμε σε δύο άξονες. Πρώτον, να αυξηθεί η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα της Κύπρου και δεύτερον, να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων ρύπων του θερμοκηπίου. Έχουμε συμβατικές υποχρεώσεις απέναντι στην Ε.Ε. μέχρι το 2020 και ταυτόχρονα, με την υπογραφή της συμφωνίας του Παρισιού, προκύπτουν και πολλές άλλες υποχρεώσεις για τον τόπο μας».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Περιβάλλοντος, «έχουμε αργήσει, αλλά έφτασε η ώρα να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε συλλογικά για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους που επιβάλλεται».

Τον Μάιο, οι επενδυτές θα έλθουν ξανά στην Κύπρο, καθώς και η σουηδική εταιρεία «Ήλιος» που θα παρέχει την τεχνολογία για την κατασκευή του ενός από τα δύο πάρκα στον Άγιο Ιωάννη της Μαλούντας και θα έχουν συναντήσεις με τους υπουργούς Νίκο Κουγιάλη και Γιώργο Λακκοτρύπη.

«Θα εξηγήσουμε τι πρέπει να γίνει και πώς θα προχωρήσει το έργο και ταυτόχρονα πρέπει να γίνουν και κάποιες τεχνικές αλλαγές στο έργο όπως έχει προταθεί. Η διάθεση της κυβέρνησης είναι να υπογραφούν οι νομικά δεσμευτικές συμφωνίες και για τα δύο έργα και να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Αλλά και για το έργο που θα γίνει στην Άλασσα της Λεμεσού και στηρίζει τεχνολογικά η εταιρεία Alpha Mediterranean, οι συζητήσεις με επενδυτές έχουν προχωρήσει επίσης σημαντικά.

«Και τα δύο έργα έχουν δυναμικότητα 50 μεγαβάτ, είναι καινοτόμα και θα βάλουν την Κύπρο στον χάρτη των καινοτόμων έργων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ταυτόχρονα θα μας βοηθήσουν για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις που προκύπτουν από τις υποχρεώσεις μας», διευκρίνισε ο κ. Κουγιάλης.

Τα δύο έργα θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν το 2019 και για την κατασκευή τους θα δημιουργηθούν γύρω στις 250-300 θέσεις εργασίας, κυρίως ατόμων με γνώσεις στον τομέα της τεχνολογίας και στη συνέχεια για τη λειτουργία τους και την παραγωγή ενέργεια θα απαιτηθεί προσωπικό 50-60 ατόμων.

Ο κ. Κουγιάλης εκφράζει βεβαιότητα ότι η επιτυχής ολοκλήρωση των δύο έργων θα λειτουργήσει ως μαγνήτης για περαιτέρω επενδύσεις στην Κύπρο σε παρόμοιες καινοτόμες τεχνολογίες.

«Η Κύπρος είναι χώρα με ηλιοφάνεια 360 μέρες το χρόνο και πρέπει να αξιοποιήσουμε την ηλιακή ενέργεια. Είμαστε ένα μικρό και απομονωμένο ηλεκτρικό σύστημα και δεν είναι εύκολο να αυξάνεται απότομα η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αν τα δύο αυτά καινοτόμα έργα αποδειχτεί ότι μπορούν να λειτουργήσουν ομαλά στην Κύπρο, τότε ανοίγει το παράθυρο για περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών. Ταυτόχρονα η Κύπρος θα αποτελέσει παράδειγμα για πολλές χώρες της περιοχής. Τα έργα θα είναι μοναδικά στον κόσμο και εναπόκειται σε μας, στους επενδυτές και στις εταιρείες που παρέχουν την τεχνολογία να δώσουμε την τεχνολογία και σε άλλες χώρες και να έχουμε αμοιβαία οφέλη», είπε ο Υπουργός Περιβάλλοντος.

Στο περιθώριο της παρουσίας του στην τελετή για την υπογραφή της συμφωνίας του Παρισιού, ο κ. Κουγιάλης είχε επαφές με ομολόγους του χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων. Όπως, τους υπουργούς Περιβάλλοντος της Αιγύπτου, της Ελλάδας και χωρών της Ασίας.

«Η Κύπρος αυτή τη στιγμή αναπτύσσει συνεργασίες σε διμερές και τριμερές επίπεδο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και ευελπιστώ ότι η κλιματική αλλαγή κι όλα τα θέματα που συζητούμε εδώ θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις περαιτέρω προς το κοινό όφελος όλων μας».

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός είχε συναντήσεις με την ηγεσία της Κυπριακής Ομοσπονδίας και της ΠΣΕΚΑ και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση