ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στα βαθιά η ποινική έρευνα για τα 4 ελικόπτερα

Ετοιμάζονται λίστες προσώπων που θα κληθούν να περάσουν από το ΤΑΕ Αρχηγείου

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ένα βήμα πριν από την έναρξη λήψης καταθέσεων από πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται στην αγορά των τεσσάρων ελικοπτέρων Agusta βρίσκεται η ομάδα των ποινικών ανακριτών που έχει συγκροτηθεί με εντολές του γενικού εισαγγελέα της Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη.

Μετά από την αποστολή του σχετικού φακέλου από την Ελεγκτική Υπηρεσία, η αναζήτηση ενδεχόμενων ποινικών αδικημάτων έχει ανατεθεί σε ομάδα ανακριτών του ΤΑΕ Αρχηγείου, οι οποίοι, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ολοκληρώνουν τη μελέτη του σχετικού φακέλου και ετοιμάζονται να αποστείλουν τις πρώτες προσκλήσεις για λήψη ποινικών καταθέσεων.

Με βάση την πρακτική που ακολουθείται σε ανάλογες περιπτώσεις, πρώτοι από τα ανακριτικά γραφεία αναμένεται να περάσουν λειτουργοί της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, οι οποίοι είχαν εμπλοκή στις διαδικασίες αγοράς των ελικοπτέρων το 2008.

Ένας από αυτούς αναμένεται να είναι ο Ανδρέας Χασαπόπουλος, ο οποίος το 2008 για λογαριασμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είχε ετοιμάσει υπηρεσιακό σημείο προς την τότε ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Οι εισηγήσεις του λειτουργού της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ήταν αρνητικές για τους όρους αγοράς των δύο ελικοπτέρων της Αστυνομίας.

Οι ποινικές καταθέσεις που θα ληφθούν θα κινούνται σε δύο κατευθύνσεις: πρώτον, κατά πόσο ευσταθούν οι ισχυρισμοί για παραπλάνηση της Βουλής από την τότε γενική ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη και, δεύτερον, το καθαρό κομμάτι προκήρυξης και αγοράς όχι μόνο των δύο ελικοπτέρων της Αστυνομίας, αλλά και των άλλων δύο της Εθνικής Φρουράς.

Ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας
Στα σκαριά για τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας βρίσκεται και η άλλη υπόθεση που αφορά στην πώληση του αεροπλάνου της Αστυνομίας.

Και σε αυτή την περίπτωση, η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει εφοδιάσει τη Νομική Υπηρεσία με στοιχεία που αφορούν κυρίως σε ό,τι προηγήθηκε της πώλησης, στον τρόπο με τον οποίο πάρθηκε η απόφαση και κυρίως στο οικονομικό τίμημα εκποίησης του μικρού αεροσκάφους.

Στο κομμάτι πάντα των υποθέσεων με ποινική χροιά, σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τα συμβόλαια στα αποχετευτικά συμβούλια Λευκωσίας και Λάρνακας.

Εδώ υπάρχουν έντονες πληροφορίες που λένε ότι οι έρευνες στο συμβούλιο αποχετεύσεων Λάρνακας βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και όπως εκτιμάται δεν αποκλείεται οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα να είναι καταιγιστικές.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση