ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ομπάμα: Οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες για εξεύρεση δικαίας λύσης Κυπριακού

Στην διμηνιαία έκθεσή του προς το Κογκρέσο για την Κύπρο

ΚΥΠΕ

Στην ιστορική επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στην Κύπρο το Δεκέμβριο και στις συναντήσεις που είχε για το Κυπριακό ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε Γενεύη και Κωνσταντινούπολη, εστιάζεται στο μεγαλύτερο μέρος της η διμηνιαία έκθεση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προς την ηγεσία του Κογκρέσου.

Την έκθεση - που εκδίδεται βάσει σχετικής αμερικανικής νομοθεσίας και καλύπτει το δίμηνο Δεκεμβρίου/Ιανουαρίου – συνοδεύει επιστολή της αρμόδιας υφυπουργού Εξωτερικών για νομοθετικά ζητήματα, Τζούλια Φράιφιλντ, στην οποία επισημαίνεται ότι οι διευκολυνόμενες από τα Ηνωμένα Εθνη συνομιλίες για μια συνολική διευθέτηση συνεχίστηκαν στους δύο αυτούς μήνες, στην διάρκεια των οποίων οι ηγέτες και οι διαπραγματευτές συνέχισαν να σημειώνουν πρόοδο στις συνομιλίες.
«Οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στην εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης που θα επανενώνει την Κύπρο ως μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Στην μιάμιση σελίδας έκθεση του Αμερικανού προέδρου – που από το 2004 συντάσσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ – καταγράφονται οι τρεις συναντήσεις του Δεκεμβρίου και οι τέσσερις του Ιανουαρίου που είχαν οι δύο ηγέτες, των οποίων οι διαπραγματεύσεις εστιάστηκαν στη διακυβέρνηση, το περιουσιακό και το εδαφικό. Σημειώνει επίσης την κοινή παρουσία τους στις 24 Δεκεμβρίου, για να απευθύνουν από κοινού μηνύματα για το νέο έτος.

Σε σχέση με την ιστορική επίσκεψη Κέρι, στις 3 Δεκεμβρίου, γράφει πως ήταν η πρώτη που έκανε Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε 20 χρόνια.

«Συναντήθηκε με τους κ.κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί και τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννη Κασουλίδη. Ο κ. Κέρι παρακάθισε σε δείπνο με τους δύο ηγέτες, που φιλοξένησαν ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε και η ειδική αντιπρόσωπος Λίζα Μπάτενχαϊμ. Επίσης συναντήθηκε με τους Young Players, ένα δικοινοτικό κυπριακό οργανισμό καλαθοσφαίρισης νέων στο Κέντρο Φούλμπραϊτ. Απηύθυνε ομιλία ενισχύοντας τη δέσμευση των ΗΠΑ στο κυπριακό και δίνοντας έμφαση στην αμερικανική υποστήριξη προς μία δίκαιη και διαρκή διευθέτηση».
Αναφορά γίνεται επίσης στην επίσκεψη την οποία πραγματοποίησαν στην Κύπρος από τις 11-13 Ιανουαρίου, αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, «για να μάθουν περισσότερα γύρω από τις πιθανές οικονομικές προκλήσεις και ευκαιρίες της επανένωσης της νήσου».

Συναντήθηκαν με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, τον υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνο Πετρίδη. τις αρχές της Κεντρικής Τράπεζας κ.α., για να συζητήσουν τη συνεχή οικονομική ανάκαμψη της Κύπρου. Συναντήθηκαν επίσης με μέλη της Τεχνικής Επιτροπής Οικονομικών και Εμπορικών Θεμάτων, χρηματο-οικονομικούς εμπειρογνώμονες, όπως και αντιπροσώπους μη κυβερνητικών οργανισμών, ακαδημαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς.

Για την συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, 20-23 Ιανουαρίου, γράφει ότι «συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, όπως και περιφερειακά και ενεργειακά ζητήματα. Ο κ. Μπάιντεν επαναβεβαίωσε το στρατηγική συνεταιρισμό μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ. Ο κ. Μπάιντεν συναντήθηκε επίσης χωριστά με τον κ. Ακιντζί. Συνεχάρη και τους δύο ηγέτες για τις προσπάθειές τους να φτάσουν σε λύση στο πλαίσιο της υπό τη διευκόλυνση του ΟΗΕ διαδικασία για τη διευθέτηση».

Σε σχέση με τις συναντήσεις που είχε στις 23 Ιανουαρίου στην Τουρκία, με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, με τους οποίους συζήτησε και το κυπριακό, η έκθεση του Αμερικανού προέδρου γράφει ότι ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν «ενθάρρυνε την τουρκική κυβέρνηση να παίξει θετικό και εποικοδομητικό ρόλο προς υποστήριξη μιας διευθέτησης του κυπριακού».

Αναφορά γίνεται επίσης στη συνάντηση που επίσης είχε με τους δύο ηγέτες στο Νταβός, στις 21 Ιανουαρίου, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν.

«Η τριμερής συνάντηση ήταν η πρώτη του είδους της. Έπλεξε το εγκώμιο των ηγετών για τις προσπάθειές τους στην αναζήτηση διευθέτησης και κάλεσε την διεθνή κοινότητα να βοηθήσει υποστηρίζοντας τις προσπάθειες της Κύπρου να επιτύχει την επανένωση. Ο κ. Μπαν είπε πως σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στους τελευταίους οκτώ μήνες, αλλά παραμένει ακόμη ένας αριθμός ευαίσθητων και δύσκολων θεμάτων».

Τέλος, καταγράφει την αναφορά στο κυπριακό κατά την ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, του υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος «επανέλαβε την αμερικανική υποστήριξη στην καλύτερη ευκαιρία εδώ και δεκαετίες για να επιτευχθεί διευθέτηση του κυπριακού».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση