ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διαβήματα Λευκωσίας προς Αθήνα για Μπουλούτα και Φόρο

Μαύρα μεσάνυχτα για το πού βρίσκονται τα δυο υπό σύλληψη πρόσωπα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σε μείζον θέμα που ενδεχομένως να προσλάβει ευρύτερες διαστάσεις εξελίσσεται η έκδοση στην Κύπρο των δυο στελεχών της πρώην Λαϊκής Ευθύμιου Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου προκειμένου να παραπεμφθούν σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας για την πρώτη υπόθεση που αφορά την πρώην Λαϊκή Τράπεζα. Μέχρι την ώρα που η εφημερίδα πήγαινε στο τυπογραφείο τόσο στην Λευκωσία όσο και στην Αθήνα αγνοούνταν παντελώς τα ίχνη των δυο προσώπων, τα οποία θα έπρεπε να είχαν ήδη εκδοθεί στην Κύπρο προκειμένου να είναι παρόντα σήμερα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για την διαδικασία παραπομπής σε απευθείας δίκη.

Η τροπή που έχει προσλάβει η όλη υπόθεση έχει προκαλέσει, εκτός των άλλων, και έντονη πολιτική ενόχληση στην Λευκωσία σε τέτοιο βαθμό που να μην γίνεται προσπάθεια πλέον να κρατηθεί το όλο θέμα στα χαμηλά. Ψηλά ιστάμενη κυβερνητική πηγή έλεγε στην «Κ» ότι έχει προκληθεί έντονη ενόχληση για τον χειρισμό του αιτήματος που υποβλήθηκε για έκδοση των δυο προσώπων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μέχρι σήμερα έγινε προσπάθεια το όλο θέμα να διευθετηθεί με τις ελληνικές αρχές μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας σε μια προσπάθεια να μην προσλάβει και πολιτικές διαστάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, έχουν γίνει δυο ανεπίσημα διαβήματα από πλευράς Λευκωσίας από τις 18 Απριλίου που εκδόθηκε η τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία ικανοποιούσε το κυπριακό αίτημα έκδοσης των Μπουλούτα και Φόρου. Όμως, όπως μας τονίσθηκε, η τροπή που έχει προσλάβει η όλη υπόθεση τείνει να φέρει τις κυπριακές και ελληνικές αρχές σε συγκρουσιακή τροχιά. Ανεπίσημα η απάντηση που δόθηκε στην κυπριακή πλευρά για την εκτέλεση της απόφασης του Αρείου Πάγου ήταν ότι τα δυο πρόσωπα αναζητούνται, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να ικανοποιεί την κυπριακή πλευρά.

Παρά το γεγονός ότι τα δυο πρόσωπα έχουν χαθεί από προσώπου γης και δεν υπήρχε η παραμικρή πληροφορία για το πού βρίσκονται και αν θα είναι στην Λευκωσία την Τετάρτη 11 Μαΐου μέχρι την ώρα που η εφημερίδα πήγαινε τυπογραφείο, πηγές στην Λευκωσία μας έλεγαν ότι θα αναμένουν μέχρι και την Τετάρτη σε διαφορετική περίπτωση, όπως μας τονίσθηκε, το όλο θέμα θα προσλάβει τις επόμενες μέρες και επίσημα ευρύτερες διαστάσεις. Μπουλούτας και Φόρος έχουν εξαφανισθεί από τις 18 Απριλίου ημερομηνία κατά την οποία ο Άρειος Πάγος απέρριψε την έφεσή τους να μην εκδοθούν στην Κύπρο και με ψήφους 4 υπέρ και 1 κατά ικανοποίησε το αίτημα των κυπριακών αρχών.

Αντί οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές στην Ελλάδα τότε να προχωρήσουν στην σύλληψη των δυο, άφησαν το χρόνο να παρέλθει με αποτέλεσμα η αστυνομία να μην μπορεί, όπως υποστηρίζεται επίσημα, να τους εντοπίσει όταν τους αναζήτησε για εκτέλεση της απόφασης του Αρείου Πάγου. Η μόνη εξέλιξη που σημειώθηκε το μεσοδιάστημα και που περιπλέκει περισσότερο την όλη κατάσταση είναι μια ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δυο καταζητούμενοι από την ελληνική αστυνομία και με την οποία μεταξύ άλλων έκαναν γνωστό ότι θα παρουσιάζονταν οικειοθελώς στον αρμόδιο εισαγγελέα δικαστικών συνδρομών προκειμένου να είναι στην Κύπρο σήμερα 11 Μαΐου που θα επαναληφθεί η διαδικασία ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου.

Στην ίδια ανακοίνωση οι Μπουλούτας και Φόρος έκαναν γνωστό ότι θα έδιναν το «παρών» τους στις ελληνικές δικαστικές αρχές στις 9 Μαΐου ημέρα Δευτέρα, κάτι που δεν έγινε. Στην Αθήνα από τις πρώτες ώρες που ξεκίνησε η αναζήτηση των Μπουλούτα και Φόρου εκφράζονταν σοβαρές ανησυχίες για νέο σκάνδαλο αλά Χριστοφοράκου.

Χαμένα τα ίχνη τους

Όπως μας τόνιζαν νομικές πηγές στην Λευκωσία, η τροπή που έχει πάρει η όλη υπόθεση με τους δυο της πρώην Λαϊκής εκθέτει ανεπανόρθωτα τις ελληνικές αρμόδιες αρχές. Τόσο για την διαδικασία που ακολουθήθηκε όσο και για την αδυναμία εντοπισμού δυο προσώπων στα οποία έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι εξόδου από την Ελλάδα από τον περασμένο Φεβρουάριο, που υποβλήθηκε το αίτημα δικαστικής συνδρομής με την έκδοση των δυο ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης.

Τότε οι ελληνικές αρχές είχαν αφήσει ελεύθερα τα δυο πρόσωπα κρίνοντας προφανώς ότι δεν συντρέχει κίνδυνος διαφυγής τους αλλά και γνωρίζοντας τον τόπο διαμονής τους. Από τότε έχουν περάσει 23 μέρες και δεν έχει γίνει κατορθωτό ο εντοπισμός τους, σύμφωνα και με την ενημέρωση που έτυχαν οι κυπριακές αρχές. Ανεπίσημες πληροφορίες ήθελαν τους Μπουλούτα και Φόρο να πέρασαν τις γιορτές του Πάσχα στο Άγιο Όρος. Στο υποθετικό σενάριο που οι δυο έφθαναν οικειοθελώς στην Κύπρο, όπως είχαν αναφέρει εξάλλου και στην ανακοίνωση που είχαν εκδώσει, οι ίδιες νομικές πηγές παρατηρούσαν ότι και η εξέλιξη αυτή εκθέτει τις ελληνικές αρχές και τις διαδικασίες που προνοεί η νομοθεσία.

Καθυστερεί η διαδικασία

Η πρώτη υπόθεση που αφορά την πρώην Λαϊκή υπό κανονικές συνθήκες έπρεπε να είχε καταχωρηθεί ενώπιον δικαστηρίου από τον περασμένο Φεβρουάριο. Εντούτοις, καθυστέρησε ένεκα του γεγονότος ότι οι Μπουλούτας και Φόρος απουσίαζαν από την διαδικασία ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου το οποίο ζήτησε την σύλληψή τους και την προσαγωγή τους ενώπιόν του. Η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί σήμερα Τετάρτη και είναι άγνωστη η εξέλιξη εάν και πάλι απουσιάζουν τα δυο πρόσωπα.

Για την ίδια υπόθεση εκτός από τους Ευθύμιο Μπουλούτα, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της τότε Λαϊκής Τράπεζας, και Μάρκο Φόρο, μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, κατηγορούμενοι είναι και ο Παναγιώτης Κουννής, πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, και ο Νεοκλής Λυσάνδρου, μη εκτελεστικός αντιπρόεδρος. Οι τέσσερις κατηγορούνται με βάση το κατηγορητήριο για χειραγώγηση της αγοράς, απόκρυψη της απομείωσης της υπεραξίας της τράπεζας, συνωμοσία προς καταδολίευση και παρουσίαση ψευδών στοιχείων , τήρηση ψευδών λογαριασμών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση