ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Φρένο στις λίστες αναμονής επιδιώκει να θέσει η Κυβέρνηση

Με την εφαρμογή σχεδίου υπερωριακής απασχόλησης και παραπομπή στον ιδιωτικό τομέα

ΚΥΠΕ

Τις λίστες αναμονής στα δημόσια νοσηλευτήρια επιδιώκει να εξαλείψει η Κυβέρνηση, θέτοντας σε εφαρμογή σχέδιο που συνδυάζει πιλοτική εφαρμογή υπερωριακής απασχόλησης στα δημόσια νοσηλευτήρια και παραπομπή σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια με τη μέθοδο του γνωστού κουπονιού.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης δήλωσε ότι «σε μια προσπάθεια να `κτυπηθούν` οι λίστες αναμονής οι οποίες χρονίζουν - και είναι ένα θέμα που με εντολές του Προέδρου της Δημοκρατίας κινήθηκε το Υπουργείο Υγείας για να το αντιμετωπίσει - ανακοινώνεται σήμερα ότι, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου εισάγεται πρόγραμμα που στοχεύει στην εκμετάλλευση των υποδομών του δημοσίου πρωτίστως, αλλά και του στελεχικού προσωπικού των δημοσίων νοσηλευτηρίων μέσω πιλοτικών προγραμμάτων υπερωριακής απασχόλησης κατά τις απογευματινές ώρες».

Στόχος του προγράμματος, είπε, «είναι «να `κτυπηθούν` οι λίστες αναμονής, ενώ παράλληλα προνοούνται διαδικασίες επικουρικής παραπομπής στον ιδιωτικό τομέα των ευρισκομένων στις λίστες αναμονής που δεν θα μπορούν να εξυπηρετούνται από την υπερωριακή απασχόληση του απογεύματος στα δημόσια νοσηλευτήρια».

Ο κ. Παμπορίδης εξήγησε ότι θα προωθούνται στον ιδιωτικό τομέα περιστατικά τόσο με συμβεβλημένα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που έχουν αποδεχθεί να προσφέρουν συγκεκριμένες υπηρεσίες στο Υπουργείο Υγείας όσο και με τη μέθοδο του δελτίου επιδότησης, αυτό που παλαιότερα ονομάζαμε κουπόνι, αφού θα παρέχεται η δυνατότητα στους ασθενείς που παραπέμπονται στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, να επιλέξουν να λάβουν το δελτίο επιδότησης και να αποφασίσουν οι ίδιοι ποιος θα είναι ο τελικός παροχέας υπηρεσίας υγείας που θέλουν να λάβουν, καταβάλλοντας οι ίδιοι το υπέρτερο ενδεχόμενο κόστος που μπορεί να προκύπτει».

Λεπτομερείς πτυχές του προγράμματος και των διαδικασιών θα δοθούν σε συνέντευξη Τύπου που θα παραθέσει ο ίδιος στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας.

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης πως το συνολικό κονδύλι για το πρόγραμμα μπορεί να ανέλθει στο ποσό των €10 εκατ, σημειώνοντας ότι θα διατεθούν άμεσα κονδύλια της τάξη των €2-3 εκατ ευρώ για να μειωθούν οι πρώτες λίστες.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι υπάρχουν λίστες αναμονής από οκτώ μέχρι και 24 μήνες. «Αυτά πρέπει να εκλείψουν. Είναι βραχυπρόθεσμα μέτρα που κατ’ εντολή του Προέδρου μελετώνται και λαμβάνονται με άμεση εφαρμογή προκειμένου να αμβλυνθούν τα προβλήματα των συμπολιτών μας και μέχρι να εξαγγελθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι ευρύτερες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας κατόπιν αποφάσεων που θα λάβει όπως και ο ίδιος ανακοίνωσε πρόσφατα», είπε ο Υπουργός Υγείας.

Επεσήμανε ακόμη ότι «η λειτουργία των πιλοτικών προγραμμάτων με την υπερωριακή απασχόληση των επαγγελματιών του δημοσίου τελεί πάντα υπό την αίρεση της εφαρμογής τα νομοθεσίας περί διακρίβωσης του χρόνου άφιξης και αναχώρησης από το χώρο εργασίας, τη γνωστή κάρτα προσέλευσης”.

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί σε σχέση με το ΓΕΣΥ, είπε ότι «το πρόγραμμα που εφαρμόζεται αφορά την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που χαρακτηρίζεται από οξύτητα για τους ασφαλισμένος του δημοσίου. Το ΓΕΣΥ είναι σύστημα ισότιμης κάλυψης ολόκληρου του πληθυσμού», προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα για να κτυπηθούν οι λίστες αναμονής «είναι μια πυροσβεστική λύση που όμως θα βοηθήσει πολλούς συμπολίτες μας εν αναμονή των ευρύτερων μεταρρυθμίσεων».

Πρόσθεσε ότι η πλήρης μεταρρύθμιση θα χρειαστεί χρόνο για να εμφανίσει τα αποτελέσματα της και μέχρι τότε η εντολή του Προέδρου είναι για όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες στην καθημερινότητα τους επισκεπτόμενοι τα δημόσια νοσηλευτήρια, να επιχειρείται η αντιμετώπιση τους με πρακτικές λύσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τους τόσο τις υποδομές και δυνατότητες του δημοσίου να λειτουργεί απογευματινές ώρες όσο και τις δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα να συνδράμει στην προσπάθεια.

Ο κ. Παμπορίδης αναφέρθηκε σε λίστες αναμονής που ισχύουν αυτή τη στιγμή. Η λίστα αναμονής για επέμβαση καταρράκτη φτάνει τους 15 μήνες, οι επεμβάσεις για κοίλη 24 μήνες, η αναμονή για μαγνητικές τομογραφίες φτάνει τους 8 μήνες, υπερηχογραφήματα λίστες 18 μήνες, και τεστ Παπανικολάου 24 μήνες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση