ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αναβλήθηκε η κατάθεση ΠτΔ για την υπόθεση Ρ. Ερωτοκρίτου

Η κατάθεση του Προέδρου ορίστηκε για τις 24 και 27 Μαΐου

ΚΥΠΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απέστειλε σήμερα επιστολή προς το συνήγορο υπεράσπισης του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου, Χρίστο Πουργουρίδη, ενημερώνοντας τον ότι δεν μπορεί να παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα, 16 Μαΐου, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας για να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η κατάθεση του Προέδρου στην υπόθεση αναμένεται να γίνει κατά τις δύο νέες ημερομηνίες που όρισε σήμερα το Κακουργιοδικείο για συνέχιση της διαδικασίας, δηλαδή στις 24 και 27 Μαΐου, στις 9 το πρωί.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η λειτουργούς του Ποινικού Αρχείου της Νομικής Υπηρεσίας Μαρία Ρούσου είναι οι τελευταίοι μάρτυρες υπεράσπισης της πλευράς του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, ενώ σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σήμερα ο κ. Πουργουρίδης στο Δικαστήριο, πρώτη θα καταθέσει η κα. Ρούσου και στη συνέχεια ο Πρόεδρος Αναστασιαδης.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου κατάθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης ο δικηγόρος από τη Λάρνακα Αντώνης Ανδρέου, ο οποίος εκπροσωπεί τις Ρωσίδες Elena και Anastasia Zakharova, μητέρα και κόρη αντίστοιχα, στην υπόθεση της εταιρείας Providencia.

Κατά την εξέταση του από τον συνήγορο υπεράσπιση του κ. Ερωτοκρίτου, Χρίστο Πουργουρίδη, ο κ. Ανδρέου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη γραπτή κατάθεση που έδωσε στους ανακριτές στις 24/10/2013 για τα όσα αφορούσαν την κλοπή των μετοχών και αλλοίωση άλλων στοιχείων και δεδομένων της εταιρείας Providencia και στις ενέργειες στις οποίες προέβη για την εξυπηρέτηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα των πελάτιδων του.

Όπως είπε, μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου 2013 επικοινώνησε με τον τότε Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα τηλεφωνικά μπορεί 3 ή 4 φορές “δεν θυμούμαι ακριβώς και αυτό το έπραττα εκ καθηκόντως διότι ο Ρώσος δικηγόρος εντολέας μου, μου ζητούσε να τον πληροφορήσω για οποιεσδήποτε εξελίξεις στο θέμα της ποινικής δίωξης”.

“Η θέση του τότε Β.Γ. Εισαγγελέα ήταν ότι μελετούσε την υπόθεση και θα με πληροφορούσε όταν θα είχε κάτι νεότερο. Σχημάτισα τη γνώμη ότι είχε πεισθεί για τη σοβαρότητα του θέματος και για το δίκαιο της πελάτιδας μου και θα προχωρούσε με την ποινική διαδικασία”, είπε.

Είπε επίσης ότι κατά τις αρχές Οκτωβρίου 2013 και ενόψει του ότι είχε μεσολαβήσει και ο διορισμός του Γενικού Εισαγγελέα ζήτησε τηλεφωνικά ραντεβού για να δει το Γενικό Εισαγγελέα.

Ανέφερε ότι η συνάντηση έγινε στις 11/10/2013 κατά την οποία, συζήτησαν, μεταξύ άλλων θεμάτων, και το θέμα της Providencia σχετικά με τον αστερίσκο επί των πιστοποιητικών της εταιρείας που έκδιδε για την Providencia ο Έφορος Εταιρειών με την υποσημείωση ότι εκκρεμούν δικαστικές διαδικασίες.

“Μου ανέφερε ότι είχε ήδη ετοιμάσει γνωμάτευση με την οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να διαγραφεί ο αστερίσκος και την έστειλε στο αρμόδιο Υπουργείο. Φεύγοντας από το γραφείο του, είπε στην ιδιαιτέρα του και μου τύπωσε ένα αντίγραφο της γνωμάτευσης η οποία μου ανέφερε ότι δεν ήταν εμπιστευτική και ως εκ τούτου την έστειλα στο Γραφείο Νεοκλέους για ενημέρωση τους εφ` όσον τους αφορούσε άμεσα αυτή η εξέλιξη”, πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι φεύγοντας από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα θεώρησε ορθό να περάσει και από το Γραφείο του Β.Γ. Εισαγγελέα και τον ρώτησε για το τί γίνεται με την Prividencia. “Θυμούμαι ότι μου ανέφερε ότι έδωσε οδηγίες για να ληφθούν επιπρόσθετες καταθέσεις και ότι θα μου ζητήσουν να δώσω και εγώ κατάθεση”.

“Η εντύπωση που αποκόμισα ήταν ότι η καταχώρηση της ποινικής υπόθεσης ενόψει της πιο πάνω εξέλιξης ήταν θέμα ημερών. Αυτή μου την εντύπωση τη μετέφερα και στον Ρώσο δικηγόρο των πελάτιδων μας”, είπε.

Ο κ. Ανδρέου είπε επίσης ότι “μετά την ανακοίνωση στον Τύπο ότι ο Γενικός Εισαγγελέας μετά από τηλεφώνημα δικηγόρου αποφάσισε να αναστείλει την προώθηση της ποινικής δίωξης εναντίον των Ρώσων ετοίμασα μια επιστολή με την οποία ζητούσα από τον Γενικό Εισαγγελέα να μας ορίσει μια συνάντηση για να τον δούμε με τον Ανδρέα Νεοκλέους για να του εκθέσουμε και εμείς τις δικές μας θέσεις. Λίγες μέρες μετά πήρα μια απάντηση την οποία ειλικρινά δεν περίμενα στην οποία μου ανέφερε ότι έχει ήδη αποφασίσει και δεν υπήρχε λόγος να συναντηθούμε”.

Ο κ. Ανδρέου είπε επίσης ότι αρνήθηκε να δώσει κατάθεση στον ανακριτή κ. Σωκράτους λόγω του ότι τον παραπλάνησε, όπως ισχυρίστηκε, ότι θα έδινε κατάθεση για τη συμπλήρωση στοιχείων στην υπόθεση, λέγοντας του στη συνέχεια ότι είναι ύποπτος για τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Όπως είπε, άσκησε το δικαίωμα της σιωπής και δεν απάντησε στις ερωτήσεις του ανακριτή, ενώ διερωτήθηκε κατά πόσον είναι αδίκημα η προώθηση των συμφερόντων της πελάτισσας του.

Ο Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Ηλίας Στεφάνου ζήτησε από το Δικαστήριο όπως του δοθεί χρόνος για να μελετήσει τα όσα ανέφερε κατά την εξέταση του ο κ. Ανδρέου προτού προχωρήσει στην αντεξέταση του μάρτυρα κάτι που έγινε αποδεκτό χωρίς να υποβληθεί οποιαδήποτε ένσταση από πλευράς των δικηγόρων των κατηγορουμένων. Κατά συνέπεια, η αντεξέταση του κ. Ανδρέου από την Κατηγορούσα Αρχή θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, 16 Μαΐου στις 9 το πρωί.

Ο κ. Πουργουρίδης ανέφερε στη συνέχεια ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του έστειλε σήμερα επιστολή με την οποία τον ενημερώνει ότι δεν θα μπορεί να παρουσιαστεί στο Κακουργιοδικείο την ερχόμενη Δευτέρα για να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης όπως ούτε και η λειτουργός της Νομικής Υπηρεσίας Μαρία Ρούσου θα μπορέσει να παρουσιαστεί τη Δευτέρα λόγω ασθένειας, προσκομίζοντας προς το Κακουργιοδικείο σχετικό ιατρικό πιστοποιητικό. Ο κ. Πουργουρίδης διευκρίνισε προς το δικαστήριο ότι πρώτη θα καταθέσει η κα. Ρούσου και ύστερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το Δικαστήριο όρισε στη συνέχεια δύο νέες ημερομηνίες, στις 24/5 και 27/5 στις 9 το πρωί, για συνέχιση της διαδικασίας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση