ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Θερινός δικαστικός μαραθώνιος για 7 υποθέσεις

Βαρυφορτωμένο το πινάκιο των δικαστηρίων μέχρι την καλοκαιρινή ανάπαυλα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σε πλήρη εξέλιξη ή σε διαδικασία εκκίνησης βρίσκεται αυτή την περίοδο η εκδίκαση σημαντικών υποθέσεων με αποτέλεσμα να προκαλεί πρωτόγνωρο φόρτο εργασίας στα δικαστήρια.

Με βάση το πινάκιο των δικαστηρίων σε επίπεδο Επαρχιακού και Κακουργιοδικείου, η εικόνα που επικρατεί δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Ιουλίου που ολοκληρώνεται η δικαστική χρονιά με το κλείσιμο των δικαστηρίων για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Από τον κανόνα αυτό εξαιρούνται τα Κακουργιοδικεία, τα οποία θα συνεχίσουν κανονικά το έργο τους για υποθέσεις που βρίσκονται στο ακροατήριο. Χαρακτηριστικό του όγκου υποθέσεων είναι και η πρακτική που εφαρμόζεται, κυρίως σε επίπεδο Κακουργιοδικείων, όπου καταβάλλεται προσπάθεια να περιοριστεί ο χαμένος χρόνος που προκύπτει από αναβολές ή άλλους αστάθμητους παράγοντες.

Κάτι που διαφάνηκε στην περίπτωση της δίκης του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, όπου προέκυψε νεκρός χρόνος μέχρι την ημερομηνία κατά την οποία θα καταθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως μάρτυρας υπεράσπισης. 

Τράπεζα Κύπρου
Τον μεγαλύτερο όγκο υποθέσεων έχει αναμφίβολα το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, το οποίο, εκτός των άλλων, έχει ενώπιον του και τις πρώτες ποινικές υποθέσεις για την οικονομία. Πρώτες είναι οι δυο υποθέσεις που αφορούν την Τράπεζα Κύπρου – μία που βρίσκεται σε εξέλιξη και η δεύτερη που καταχωρήθηκε πριν το Πάσχα.

Για την πρώτη με κατηγορούμενους τα πέντε πρώην στελέχη της Τράπεζας, Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμη, Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Πεχλιβανίδης και Γιάννης Κυπρή, συν η Τράπεζα η εκδίκαση θα συνεχισθεί στις 25 Μαΐου μετά από αίτημα του Πόλυ Πολυβίου, δικηγόρου της Τράπεζας Κύπρου, ο οποίος προτίθεται να αιτηθεί από το Δικαστήριο να ζητηθεί γνωμοδότηση από το Ανώτατο Δικαστήριο σε σχέση με συγκεκριμένο νομικό σημείο.

Η δίκη βρίσκεται στο στάδιο, όπου οι κατηγορούμενοι έχουν κληθεί στο «εκ πρώτης όψεως» στάδιο σε απολογία για τη 2η κατηγορία, αυτή της χειραγώγησης της αγοράς μεταξύ 14/06/2012 και 26/06/2012.
Για τις 16 Ιουνίου έχει ορισθεί και η δεύτερη υπόθεση που αφορά επίσης την Τράπεζα Κύπρου και αφορά την εξαγορά των ελληνικών ομολόγων. Κατηγορούμενοι είναι έξι πρώην στελέχη.

Οι Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρής, Ανδρέας Αρτέμη, Γεώργιος Γεωργιάδης, Κώστας Σεβέρη και Κώστας Χατζήπαπα συν η Τράπεζα ως νομικό πρόσωπο.

Πρώην Λαϊκή Τράπεζα
Ο φάκελος της πρώτης ποινικής που αφορά την πρώην Λαϊκή, αν και έχει συμπληρωθεί και προωθηθεί στο δικαστήριο, καθυστερεί λόγω της μη εκτέλεσης ακόμα των δυο ευρωπαϊκών ενταλμάτων για τους Ευθύμιο Μπουλούτα και Μάρκο Φόρο που φυγοδικούν στην Ελλάδα.

Λόγω μη εμφάνισης των δυο κατηγορουμένων από Ελλάδα, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας έχει αναβάλει για τις 23 Ιουνίου τη διαδικασία παραπομπής σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας τους τέσσερις κατηγορουμένους, Ευθύμιο Μπουλούτα, Μάρκο Φόρο, Παναγιώτη Κουννή και Νεοκλή Λυσάνδρου, οι οποίοι κατηγορούνται για χειραγώγηση της αγοράς, για παραπλανητικές δηλώσεις, για συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος και για τήρηση ψευδών λογαριασμών την περίοδο 2011.

Μάρτυρας ο ΠτΔ
Η δίκη που αφορά τον τέως Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και άλλους τρείς συνεχίζεται την 1η Ιουνίου στις 8.30 το πρωί. Ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας θα παρουσιασθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει κληθεί ως μάρτυρας υπεράσπισης από τον δικηγόρο του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, Χρίστο Πουργουρίδη.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, είχε υποστηρίξει δημόσια πως εάν δεν εμφανισθεί στο δικαστήριο, θα είναι ποινικό αδίκημα.

ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ
Η συγκεκριμένη υπόθεση θα ήταν ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, εάν η κατηγορούσα αρχή δεν προχωρούσε σε ενοποίηση του κατηγορητηρίου των 13ων με αυτό του διευθυντή της Enviroplant, Θεοφάνη Λώλου, και της εταιρείας Enviroplant ως νομικού προσώπου.

Η διαδικασίας παραπομπής με βάση το νέο κατηγορητήριο ορίσθηκε για τις 15 Ιουνίου.

Οι προεδρικές αναφορές
Στις 6 Ιουλίου το Ανώτατο Δικαστήριο θα εκδώσει την απόφασή του για 16 αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας Αναφορές Προέδρου. Η 1η Ιουνίου έχει ορισθεί για ενστάσεις και η 6η Ιουνίου για περαιτέρω οδηγίες.

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται και άλλες δυο υποθέσεις. Η μια αφορά τον αεροπειρατή Σελίχ Ελντίν Μουσταφά, και το αίτημα της Αιγύπτου για έκδοσή του. Η διαδικασία έχει ορισθεί για τις 20 Μαΐου.

Η άλλη εκκρεμότητα είναι η απόφαση του Ανωτάτου στην έφεση της καταδικαστικής απόφασης του Κακουργιοδικείου εναντίον των Έλενας Σκορδέλη, Τάσου Κρασοπούλη, Γρηγόρη Ξενοφώντος και Ανδρέα Γρηγορίου, για την δολοφονίας του Άντη Χατζηκωστή.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση