ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σφίγγει τα λουριά στους λουφαδόρους θητείας το ΥΠΑΜ

18μηνη αντί 14μηνη θητεία για όσους επικαλούνται απαλλαγή για ψυχολογικούς λόγους

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Αποφασισμένο να βάλει τέλος στο νοσηρό φαινόμενο αποφυγής εκπλήρωσης των στρατιωτικών υποχρεώσεων εμφανίζεται το υπουργείο Άμυνας το οποίο προχωρεί σε σημαντικές τομές οι οποίες πιστεύεται θα καταπολεμήσουν το φαινόμενο της φυγοστρατίας.

Η λογική των μέτρων όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε θα κινείται σε τρείς άξονες. Πρώτον στην μείωση του στρατεύσιμου χρόνου δεύτερον στην λήψη αποτρεπτικών μέτρων και τρίτον στην κοινωνική θητεία.

Πέρα από την μείωση της θητείας που φαίνεται ήδη να έχει θετική αντανάκλαση σε περιπτώσεις νέων που έχουν πάρει αναβολή στράτευσης το ΥΠΑΜ προχωρά σε δυο σημαντικές τομές. Η πρώτη έχει να κάνει με το διαδικαστικό πλαίσιο που κάποιος κρίνεται ακατάλληλος να φέρει όπλο.

Εδώ η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων έχει να κάνει με την προσφιλή μέθοδο της επίκλησης ψυχικών νοσημάτων. Προκειμένου να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα παραθυράκια που υπάρχουν στην υφιστάμενη διαδικασία θεσμοθετείται η εισαγωγή του 5μελούς ιατρικού συμβουλίου το οποίο θα επιλαμβάνεται και θα αποφασίζει για περιπτώσεις απαλλαγών στράτευσης λόγω ψυχικών προβλημάτων.

Το εν λόγω συμβούλιο θα απαρτίζεται από ιδιώτες κυβερνητικούς και στρατιωτικούς ιατρούς. Συνάμα θα γίνει μια ανανέωση του σχετικού καταλόγου ψυχικών νοσημάτων που οδηγούν σε απαλλαγή από την στράτευση.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η δεύτερη τομή που εισάγεται και έρχεται να συμπληρώσει την πρώτη έχοντας αποτρεπτικό χαρακτήρα.

Τέρμα στις απαλλαγές
Όσοι κριθούν ακατάλληλοι να φέρουν όπλα δεν θα απαλλάσσονται των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων αλλά θα υπηρετούν θητεία κοινωνικού χαρακτήρα.

Δηλαδή κάποιος που πέρασε από το 5μελές ιατρικό συμβούλιο και κρίθηκε ακατάλληλος θα συνεχίζει την θητεία του σε άλλους τομείς για λογαριασμό του υπουργείου Άμυνας.

Μια σκέψη που γίνεται είναι ότι κάποιοι με αποδεδειγμένα ψυχικά νοσήματα θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Πολιτική Άμυνα π.χ ή σε άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες.

Για την συγκεκριμένη κατηγορία εθνοφρουρών η θητεία δεν θα είναι 14 αλλά 18 ή και περισσότερος μήνες. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι τουλάχιστον εκείνες οι περιπτώσεις όπου δεν υπήρχε πραγματικός λόγος και πρόβλημα ότι θα μειωθούν σημαντικά.

Ήδη μόνο με την εξαγγελία μείωσης του στρατεύσιμου χρόνου παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον όπως υποστηρίζεται από το ΥΠΑΜ για κατάταξη στης Εθνική Φρουρά των περιπτώσεων εκείνων που έχουν πάρει αναβολή. Με βάση τα τελευταία στοιχεία που υπάρχουν οι αριθμοί όσων αποφεύγουν την θητεία έχει πέσει από τους 800 στους 400 ετησίως.

Πολιτική θετικών κινήτρων
Στην μάχη κατά της φυγοστρατίας το ΥΠΑΜ εφαρμόζει ήδη ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή και άλλα κίνητρα που έχουν να κάνουν περισσότερο με την ποιοτική αξιοποίηση του χρόνου θητείας.

Μερικά από αυτά είναι: η εξ αποστάσεως φοίτηση τα προγράμματα άθλησης και νεανικής επιχειρηματικότητας η απόκτηση διπλωμάτων επαγγελματικής κατάρτισης καθώς και το σχέδιο υποτροφιών που έχει ξεκινήσει μετά το Πάσχα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση