ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πάφος: Εντοπίστηκαν έξι αρχαίοι τάφοι

Οι τάφοι εντοπίστηκαν περιμετρικά του Δημοτικού Μεγάρου Πάφου

ΚΥΠΕ

Έξι αρχαίοι τάφοι έχουν εντοπιστεί στα έργα που διεξάγονται περιμετρικά του Δημοτικού Μεγάρου για την ανάπλαση και ενοποίηση των πλατειών. Τις πρώτες μέρες των εργασιών κοντά στο κτίριο της παλιάς αστυνομικής διεύθυνσης Πάφου εντοπίστηκαν δύο αρχαίοι τάφοι της ελληνορωμαϊκής περιόδου οι οποίοι ήταν συλημένοι .

Τις τρεις τελευταίες μέρες εντοπίστηκαν και άλλοι τρεις τάφοι νοτιότερα, πλησίον του κτιρίου που στεγάζεται η Λέσχη Ευσέβεια. Σύμφωνα με ενημέρωση που έτυχε το ΚΥΠΕ από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, η ανασκαφή τους, αναμένεται να αρχίσει εντός των επόμενων ημερών .

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο αντιδήμαρχος Πάφου Μάκης Ρουσής ανέφερε πως καθημερινά στο πλαίσιο της εκτέλεσης των εργασιών, γίνονται ανασκαφές αρχαιοτήτων και αυτές οι αρχαιότητες – όπως είπε- είναι ο πολιτισμός αλλά και ο πλούτος της Πάφου.

Ο κ. Ρουσής ενδεικτικά ανέφερε πως ιδιαίτερα στην Κάτω Πάφο αν αναδεικνύονταν οι αρχαιότητας και σκεπάζονταν με μπετό, η Κάτω Πάφος θα ήταν η “ μικρή Ρώμη” της Κύπρου.

Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων ολόκληρο το κέντρο της Πάφου είναι γνωστό αρχαίο νεκροταφείο.

Σε αρχαίο νεκροταφείο πιθανόν να βρίσκεται το δημοτικό μέγαρο της Πάφου και η γύρω περιοχή αφού μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί έξι αρχαίοι τάφοι στα έργα που διεξάγονται περιμετρικά του Μεγάρου για την ανάπλαση και ενοποίησης των πλατειών.

Συγκεκριμένα κατά καιρούς όταν γίνονται έργα έχουν ανακαλυφθεί πολλοί τάφοι ενώ η προηγούμενη μεγάλη ανασκαφή που έγινε στην περιοχή ήταν στην κατασκευή του αποχετευτικού. Πολίτες κάλεσαν το Τμήμα Αρχαιοτήτων να αναδείξει και τους πρόσφατους αρχαιολογικούς θησαυρούς.

Σημειώνεται πως η αρχαιολογική σκαπάνη πολύ πρόσφατα έφερε στο φως κάτω ακριβώς από την πλατεία του Κωστή Παλαμά πλησίον του δημοτικού μεγάρου στην περιοχή της πλατείας του Κοιμώμενου Έρωτα, έναν υπόγειο λαξευτό τάφο , με τοιχογραφίες και μια μοναδική μαρμάρινη περίτεχνη σαρκοφάγο, που οι αρχαιολόγοι υπολογίζουν στην ελληνιστική περίοδο.

Ενδεικτική είναι η αναφορά και του αντιδημάρχου Πάφου Μάκη Ρουσή ο οποίος είπε “ Τα κέντρα εξουσίας θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η Πάφος δεν είναι απλά μια πόλη αλλά είναι το άγγιγμα μιας Θεάς”.

Εξάλλου ο Γιώργος Καλαβάς εκ των αρχιτεκτόνων του έργου ανέφερε ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά γιατί προς το τέλος του Γενάρη θα γίνουν στο μέρος της ανάπλασης της ενοποίησης των πλατειών, οι εκδηλώσεις για το Πάφος 2017.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X