ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αναμένονται αποφάσεις για τα δυο ξεχασμένα Noratlas

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποβληθεί αίτημα για ανασκαφή εντός του αεροδρομίου Λευκωσίας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Από τις επαφές που θα έχει ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου με τον πρέσβη της Ελλάδας στην Λευκωσία θα εξαρτηθεί εάν υπάρξει εξέλιξη στο θέμα με τα δυο Noratlas τα οποία έχουν εντοπισθεί θαμμένα σε χώρο του παλαιού αεροδρομίου Λευκωσίας.

Σύμφωνα με τον Φώτη Φωτίου δεν έχει αποφασισθεί ακόμα αν θα γίνει ανασκαφή παρόμοια με αυτή που έγινε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

Το όλο θέμα όπως ανάφερε θα τεθεί σε συνάντηση που θα επιδιώξει να έχει αυτή την εβδομάδα με τον Έλληνα πρέσβη αλλά και με άλλες υπηρεσίες.

Εάν και εφόσον αποφασισθεί να γίνει ανασκαφή τότε θα υποβληθεί αίτημα στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Τα δυο ελληνικά Noratlas είχαν πάρει μέρος στην επιχείρηση «ΝΙΚΗ» στις 22 Ιουλίου 1974 και είχαν παραμείνει στην Κύπρο λόγω ζημιών που είχαν υποστεί από στρατιωτικά πυρά.

Τον χώρο όπου είναι θαμμένα τα δυο αεροσκάφη υπέδειξε ο Τάκης Θεολόγος ε/κ που εργαζόταν την περίοδο εκείνη για λογαριασμό της RAF στο παλαιό αεροδρόμιο.

Όπως ο ίδιος εξομολογήθηκε στην «Κ» ήταν αυτόπτης μάρτυρας ταφής των αεροσκαφών επτά μήνες μετά την παράδοση του αεροδρομίου στους Άγγλους.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση