ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χωρίς επεισόδια η σημερινή δικάσιμος για τον αεροπειρατή

Η υπόθεση έκδοσης του στην Αίγυπτο θα συνεχιστεί την 1η Ιουνίου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας παρουσιάστηκε ξανά σήμερα ο Αιγύπτιος Σελίχ Ελντίν Μουσταφά, ο οποίος εκζητείται από τις αιγυπτιακές αρχές για αεροπειρατεία, που διεπράχθη στις 29 Μαρτίου σε αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο, η υπεράσπιση του εκζητουμένου αντεξέτασε τον ανακριτή του ΤΑΕ Αρχηγείου Βάκη Προδρόμου, ο οποίος είπε ότι είναι ο ανακριτής για την υπόθεση της έκδοσης και ο ανακριτής για την υπόθεση της αεροπειρατείας που διερεύνησε η Αστυνομία.

Η κατηγορούσα Αρχή είχε καταθέσει τα έγγραφα, με τα οποία οι Αιγυπτιακές Αρχές είχαν αποστείλει στην Κυπριακή Δημοκρατία, δια μέσω διπλωματικής οδού και ζητούσαν την έκδοση του 55χρονου στην Αίγυπτο. Κατατέθηκε επίσης η εξασέλιδη επιστολή που έδωσε ο 55χρονος όταν προσγειώθηκε το αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμων στο αεροδρόμιο Λάρνακας, στην οποία έγραφε, μεταξύ άλλων, για την άδικη μεταχείριση του λαού της Αιγύπτου, στα βασανιστήρια των πολιτών, στην απελευθέρωση των 63 γυναικών που φυλακίστηκαν άδικα, ενώ ξεκαθάρισε πως τα κίνητρα του δεν έχουν να κάνουν με την πρώην σύζυγο του, αλλά είναι πολιτικά.

Στο δικαστήριο κατατέθηκε και το έγγραφο, με το οποίο οι Αιγυπτιακές Αρχές διαβεβαιώνουν τις Κυπριακές Αρχές πως ο αεροπειρατής θα τύχει της ίδιας μεταχείρισης και δίκαιης δίκης στην Αίγυπτο, στο πλαίσια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως γίνεται διεθνώς.

Η υπεράσπιση ανέφερε στο δικαστήριο τους φόβους του εκζητούμενου για τα βασανιστήρια, στα οποία θα υποβληθεί, εάν εκδοθεί στην Αίγυπτο και πως δε θα τύχει της ίδιας μεταχείρισης σε σχέση με την Κύπρο. Ο μάρτυρας κατηγορίας ανέφερε πως δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το μέλλον του 55χρονου εάν εγκριθεί το αίτημα των Αιγυπτιακών Αρχών και σημείωσε πως με βάση το έγγραφο που αποστάληκε δια μέσω της διπλωματικής οδού στην Κύπρο, οι Αρχές της Αιγύπτου βεβαιώνουν πως ο 55χρονος θα τύχει μιας δίκαιης δίκης.

Σύμφωνα με την κατάθεση του μάρτυρα κατηγορίας, ο 55χρονος Αιγύπτιος είναι ύποπτος για αδικήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, αεροπειρατεία, τρομοκρατία κ.α. και σύμφωνα με τον νόμο δεν επισύρουν θανατική ποινή.

Η εξέταση για το αίτημα για έκδοση του Σελίχ Εντίν Μουσταφά στις αιγυπτιακές αρχές για την αεροπειρατεία στο αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογρσαμμων θα συνεχιστεί την 1η Ιουνίου στις 11:45 το πρωί με την κατάθεση μαρτυρίας από ένα ή και δεύτερο μάρτυρα.
Ο 55χρονος θα παραμείνει στις Κεντρικές Φυλακές, μετά από αίτημα της κατηγορούσας Αρχής.

Χωρίς σύνθημα στη μπλούζα του

Όπως αναμενόταν, ο 55χρονος δεν έφερε κανένα σύνθημα πάνω στη μπλούζα του κατά τη σημερινή δικάσιμο, όπως έκανε τις προηγούμενες φορές.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά την προηγούμενη δικάσιμο, ο 55χρονος θέλησε να παρουσιαστεί στο δικαστήριο με σύνθημα πάνω στη φανέλα «ζήτω η αραβική άνοιξη-κάτω το πραξικόπημα» και οι αστυνομικοί δεν του επέτρεψαν να παρουσιαστεί με αυτό. Στην προσπάθεια τους να του το αφαιρέσουν, ο αεροπειρατής αντέδρασε. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ακινητοποιήθηκε.

Όταν έφτασε στο δικαστήριο, και αφού του είχε αφαιρεθεί η φανέλα, αυτός κατέθεσε παράπονο ότι οι αστυνομικοί άσκησαν βία πάνω του, με αποτέλεσμα να μην αρχίσει η δίκη και να μεταφερθεί πίσω στις φυλακές για να εξεταστεί από γιατρό για να εξακριβωθεί κατά πόσο έχει χτυπηθεί ή όχι.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση