ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΔ: Υπήρχαν διαφορές μεταξύ Εισαγγελέα και Βοηθού

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ακρόασης για την υπόθεση Ερωτοκρίτου

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στις 8.30 σήμερα το πρωί παρουσιάστηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης. Τον Νίκο Αναστασιάδη έχει καλέσει να παρουσιασθεί στη δίκη η υπεράσπιση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου. Η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κλείδωσε στην τελευταία ακροαματική διαδικασία στις 16 Μαΐου.

Ο συνήγορος του κ. Ερωτοκρίτου Χρίστος Πουργουρίδης είχε κάνει γνωστό στο δικαστήριο ότι θεωρεί τη μαρτυρία του Προέδρου της Δημοκρατίας ως πολύ σημαντική και ως εκ τούτου θα έπρεπε να εξευρεθεί ημερομηνία που να είναι δυνατή η παρουσία Νίκου Αναστασιάδη. Τότε, μετά από διαβουλεύσεις που έγιναν με το Προεδρικό Μέγαρο, το ραντεβού ορίσθηκε για σήμερα Τετάρτη. 

9:35 Ολοκληρώθηκε η αντεξέταση, αποχωρεί ο ΠτΔ από την αίθουσα.

9:31 «Το Σύνταγμα ρητώς προνοεί ασχέτως τι αποφασίζαμε. Ήταν στο χέρι του Γενικού Εισαγγελέα να αποφασίσει για τις αρμοδιότητες» σημειώνει ο ΠτΔ.

9:29 «Ξέρω ότι υπήρχαν διαφορές και έγιναν αρκετές συναντήσεις. Ο κ. Ερωτοκρίτου παραπονιόταν ότι δεν γινόντουσαν οι πρωινές συναντήσεις, ο δε Γενικός Εισαγγελέας είχε παράπονο για τις διαρροές για τις οποίες θεωρούσε υπεύθυνο τον κ. Ερωτοκρίτου» λέει ο κ. Αναστασιάδης.

9:27 «Εγώ εισηγήθηκα» λέει ο ΠτΔ «πρωινές συναντήσεις για καλύτερο συντονισμό». «Αυτό δεν έγινε ποτέ και ήταν το παράπονο του κ. Ερωτοκρίτου».

9:26 «Το θέμα χειρισμού ποινικών από κ. Ερωτοκρίτου δεν ήταν απαίτηση του ιδίου. Ήταν δική μου πρόταση» απαντά ο ΠτΔ «προκειμένου να υπάρχει ομαλή συνεργασία στη Γενική Εισαγγελία».

9:25 «Οι σχέσεις δεν ήταν καλές. Η διευθέτηση ήταν τις ποινικές να τις χειρίζεται ο κ. Ερωτοκρίτου με την εποπτεία και τελικό λόγο από Γενικό Εισαγγελέα. Ήθελα να υπάρχει αρμονική συνεργασία των δυο. Δεν ήθελα η δυσαρέσκεια του κ. Ερωτοκρίτου να επεκταθεί» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

9:20 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντά σε ερωτήσεις της κατηγορούσας αρχής σχετικά με τις σχέσεις των δύο αντρών.

9:15 Ξεκινάει η συνεδρία.

9:15 Η διάρκεια της αντεξέτασης του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον δικηγόρο της κατηγορούσας αρχής Ηλία Στεφάνου δεν αναμένεται να είναι μεγάλη. Η διάρκειά της υπολογίζεται στη μισή ώρα.

8:57 Ολοκληρώθηκε η εξέταση από τον κ. Πουργουρίδη. Η κατηγορούσα αρχή ζήτησε διακοπή 20 λεπτών. Το δικαστήριο διέκοψε για 20 λεπτά.

8:56 «Οι συναντήσεις με τον Γενικό Εισαγγελέα και τον κ. Ερωτοκρίτου έγιναν την 1η Σεπτεμβρίου του 2013 και η δεύτερη παραμονή των διαβεβαιώσεων του Κ. Κληρίδη είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν τέθηκαν όροι από πλευράς του κ. Κληρίδη πριν τον διορισμό του. Δεν γνωρίζω αν έγινε αυτό μεταξύ τους. Εγώ δεν θα μπορούσα να δεχτώ όρους» είπε ο κ. Αναστασιάδης.

8:46 «Για την υπόθεση της Providencia είχα ενημερώθει τόσο από τον Γενικό Εισαγγελέα όσο και από τον κ. Ερωτοκρίτου». Ενημερώθηκα, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «προκειμένου να είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω οτιδήποτε από ρωσικής πλευράς σε πολιτικό επίπεδο».

8:45 «Άκουσα και από τις δυο πλευρές παράπονα. Πρώτα ότι δεν γινόντουσαν οι καθημερινές συναντήσεις και δεύτερον παράπονα από τον Γενικό Εισαγγελέα για διαρροές προς τον Τύπο. Προσπάθησα να μειώσω την ένταση» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

8:44 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου ένιωσε κάποια πικρία για τον διορισμό Κληρίδη. «Ο διάλογος που έγινε μεταξύ μας ήταν για καλύτερο συντονισμό του έργου τους. Τον τελευταίο λόγο θα τον είχε όμως ο Γενικός Εισαγγελέας».

8:41 Οι συναντήσεις έγιναν με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για να τονιστεί τι ανέμενε από τους δύο αξιωματούχους. Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε λόγω δυσφορίας που υπήρχε από πλευράς Κ. Κληρίδη κυρίως για τις αρμοδιότητες των δύο.

8:40 Ο κ. Πουργουρίδης ρωτάει τον ΠτΔ εάν έγιναν συναντήσεις του ιδίου με τον Κ. Κληρίδη και Ρ. Ερωτοκρίτου πριν τον διορισμό του Γενικού Εισαγγελέα. «Ναι» απάντησε ο κ. Αναστασιάδης, έγιναν δύο πριν τον διορισμό. Η πρώτη, ήταν συνάντηση γνωριμίας είπε ο κ. Αναστασιάδης.

8:35 Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

8:35 Αρχίζει η συνεδρία.

8:31 Η πλειοψηφία του ακροατηρίου ειναι δημοσιογράφοι και δικηγόροι.

8:30 Όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η σημερινή ακροαματική διαδικασία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται στον χώρο του δικαστηρίου.

7:50 Όλα είναι έτοιμα στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας για την κατάθεση του ΠτΔ ως μάρτυρα υπεράσπισης. Στο κτήριο 4 του πρώτου ορόφου όπου συνεδριάζει το Κακουργιοδικείο έχουν γίνει οι σχετικές προεργασίες που πραγματοποιούνται σε κάθε μετάβαση του ΠτΔ. Ήδη εδώ βρίσκονται άνδρες της προσωπικής φρουράς του Προέδρου. Στην αίθουσα που διεξάγεται η δίκη με βάση τις διευθετήσεις που έχουν γίνει θα επιτραπεί περιοσρισμένος αριθμός προσώπων να παρευρίσκονται στο ακροατήριο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση