ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπό κράτηση οι έξι για παράνομη εργοδότηση αλλοδαπών στην Πάφο

Ενώπιον Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου προσάχθηκαν σήμερα τα έξι πρόσωπα

ΚΥΠΕ

Νέα Ενημέρωση:

Υπό πενθήμερη κράτηση τέθηκαν οι τέσσερις από τους έξι συλληφθέντες σχετικά με διρευνώμενη υπόθεση παράνομης εργοδότησης αλλοδαπών, ενώ οι άλλοι δύο συλληφθέντες τέθηκαν υπό 2ήμερη κράτηση.

Οι έξι οδηγήθηκαν σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου.

Στο δικαστήριο προσήχθησαν, ο ιδιοκτήτης του Γραφείου Εξευρέσεως Αλλοδαπών, ηλικίας 58 ετών 1ος ύποπτος, δύο γυναίκες υπάλληλοι του γραφείου ηλικίας 36 (2η ύποπτη) και 28 ετών (3η ύποπτη), ένας ιατρός, ηλικίας 68 ετών (4ος ύποπτος) , ένας 80χρονος, φιλικό πρόσωπο του 78χρονου παραπονούμενου, που κατήγγειλε την υπόθεση στην Αστυνομία (5ος ύποπτος) και ο 56χρονος κοινοτάρχης (6ος ύποπτος).
Υπό κράτηση τελεί από προχθές και για έξι μέρες ένα πρόσωπο ηλικίας 46 ετών από την Σρι Λάνκα.

Το δικαστήριο  έκανε αποδεκτό το αίτημα της Αστυνομίας για την ανανέωση των διαταγμάτων προσωποκράτησης των υπόπτων, όχι όμως τον αριθμό των ημερών και διέταξε την πενθήμερη προσωποκράτηση  εναντίων των τεσσάρων από τους έξι υπόπτους, του ιδιοκτήτη του Γραφείου Εξευρέσεως Αλλοδαπών, των δύο γυναικών υπαλλήλων και του ιατρού, και τη διήμερη κράτηση του 80χρονου συνεργάτη του Γραφείου και του κοινοτάρχη της Ενορίας Αποστόλου Παύλου και πιστοποιούντα υπαλλήλου.

Ο Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου Ματθαίος Ματθαίου, ανακοινώνοντας την απόφαση του, ανέφερε πως τυχόν απόλυση των υπόπτων μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς το ανακριτικό έργο, προσθέτοντας πως η μαρτυρία που κατέχει η Αστυνομία δείχνει ότι οι υποψίες της είναι εύλογες. 

Ένσταση στο αίτημα προσωποκράτησης έφεραν οι συνήγοροι υπεράσπισης των 1ου και 2ης υπόπτων.

Ο εξεταστής της υπόθεσης Υπαστυνόμος Μιχάλης Ιωάννου, αναφέρθηκε ενώπιον του δικαστηρίου σε συγκεκριμένη περίπτωση εξασφάλισης από ένα εκ των υπόπτων ιατρικού πιστοποιητικού όπου αναγραφόταν ασθένεια από την οποία ο πελάτης δεν έπασχε και απορρίπτει κατηγορηματικά, προκειμένου να γίνει εργοδότηση οικιακής βοηθού.

Ο υπαστυνόμος Μιχάλης Ιωάννου είπε ότι εξετάζονται στην παρούσα  φάση 15 υποθέσεις νέες σε σχέση με τον  1ο ύποπτο και τη 2η ύποπτη.

Οι 13 υποθέσεις αφορούν επίσης τον  ιατρό, 4ο ύποπτο, ενώ στις άλλες δύο υποθέσεις εμπλέκονται  οι 5ος και 6ος ύποπτοι.

Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης, οι εξετάσεις της Αστυνομίας βρίσκονται στο αρχικό στάδιο και μέχρι στιγμής λήφθηκαν 22 καταθέσεις.

Για την ολοκλήρωση των εξετάσεων, συνέχισε, αναμένεται η λήψη ακόμα 57 καταθέσεων, σημειώνοντας πως καταθέσεις θα ληφθούν από το φιλικό και εργασιακό περιβάλλον των υπόπτων, καθώς επίσης και από πρόσωπα τα στοιχεία των οποίων εντοπίζονται σε διάφορα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται εντός των 15 φακέλων. 

Επίσης είπε ο κ. Ιωάννου  θα διενεργηθούν γραφολογικές εξετάσεις στα τεκμήρια στα έγγραφα, τα οποία είναι κατατεθειμένα εντός των φακέλων. 

Ο εξεταστής της υπόθεσης είπε ακόμη πως ανακρινόμενος ο 5ος ύποπτος ανέφερε ότι η 2η ύποπτη υπάλληλος του Γραφείου, του έδωσε τα έντυπα δήλωσης Εργοδότη, ημερομηνίας 20/05/14 και 19/05/2014, που βρίσκονται κατατεθειμένα στους φακέλους και τα μετέφερε στον κοινοτάρχη, 6ο ύποπτο, ο οποίος τα σφράγισε και υπέγραψε στην απουσία των δηλωμένων εργοδοτών, πράγμα που είναι σε αντίθεση με όσα ανέφερε ο 6ος ύποπτος στην προηγούμενη γραπτή κατάθεση του.

Με αυτό τον τρόπο, συνέχισε ο εξεταστής, ο 6ος ύποπτος διευκόλυνε το κύκλωμα αυτό να διεκπεραιώσει την παράνομη εγγραφή και εργοδότηση αλλοδαπών. Όπως αναφέρθηκε ακόμη, ο 6ος ύποπτος, σύμφωνα με την μαρτυρία του 5ου υπόπτου, χρέωνε για τις υπηρεσίες του 2 ευρώ για κάθε έντυπο που πιστοποιούσε. 

Ανακρινόμενος ο ιατρός ανέφερε ότι έκδωσε ο ίδιος όλα τα εν λόγω ιατρικά πιστοποιητικά μετά από εξέταση του προσώπου που αναγράφεται σ’ αυτό. Επίσης, ανέφερε  ότι σε κάποια πιστοποιητικά έβαλε κατά λάθος την σφραγίδα του γιου του, αφού και οι δύο εργάζονται στο ίδιο ιατρείο και οι σφραγίδες και των δύο βρίσκονται πάνω στο ίδιο γραφείο. 

Εξάλλου, ανακρινόμενος ο 6ος ύποπτος ανέφερε ότι γνωρίζει τον 5ο ύποπτο λόγω του ότι μετέβηκε μερικές φορές στο γραφείο του με άλλα πρόσωπα, αποφεύγοντας να αναφέρει τον λόγο της επίσκεψης του. Επίσης ανέφερε ότι πάντοτε πιστοποιούσε τα διάφορα έντυπα στην παρουσία του αιτητή. Όσο αφορά τα συγκεκριμένα έντυπα, ανέφερε ότι φέρουν την υπογραφή και τη σφραγίδα του, χωρίς όμως να θυμάται οτιδήποτε συγκεκριμένο. 

Τα   υπό διερεύνηση αδικήματα,  που αντιμετωπίζουν οι ύποπτοι είναι αυτά της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, της συνωμοσίας προς διάπραξη πλημμελήματος, της πλαστογραφίας, της κυκλοφορίας πλαστών εγγράφων, της εξασφάλισης εγγράφων με ψευδείς παραστάσεις και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δόλο και κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό και κατάχρηση εξουσίας. 

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν στην Πάφο μεταξύ των ετών 2014- 2016.

Προηγούμενη Ενημέρωση:

Χθες προχώρησε στη σύλληψη του κοινοτάρχη της Ενορίας Αποστόλου Παύλου και πιστοποιούντα υπαλλήλου,  ηλικίας 56 ετών, ενώ εκδόθηκαν και εκτελέστηκαν νέα εντάλματα σύλληψης για άλλα πέντε πρόσωπα, που είχαν συλληφθεί στις 3 Ιουνίου και κρατούντο για την υπόθεση μετά την καταγγελία 78χρονου από την Γεροσκήπου.

Σύμφωνα με μαρτυρία που κατέχει η Αστυνομία, ο κοινοτάρχης της Ενορίας Αποστόλου Παύλου φέρεται σε δύο περιπτώσεις να πιστοποίησε το γνήσιο της υπογραφής εγγράφων που προσκομίστηκαν ενώπιον του για υποθέσεις οικιακών βοηθών χωρίς, σύμφωνα με την Αστυνομία, να είναι παρόντες οι άμεσα ενδιαφερόμενοι αλλοδαποί.

Στο δικαστήριο θα προσαχθούν σήμερα ένας ιατρός ηλικίας 68 ετών, ο ιδιοκτήτης του Γραφείου Εξευρέσεως Αλλοδαπών, ηλικίας 58 ετών, δύο γυναίκες υπάλληλοι του γραφείου ηλικίας 36 και 28 ετών, ένας 80χρονο φιλικό πρόσωπο του 78χρονου παραπονούμενου, που κατήγγειλε την υπόθεση στην Αστυνομία και ο 56χρονος κοινοτάρχης . 

Υπό κράτηση τελεί από προχθές και για έξι μέρες ένα πρόσωπο ηλικίας 46 ετών από τη Σρι Λάνκα.

Για τους πέντε πρώτους λήγει το επταήμερο διάταγμα προσωποκράτησης και η Αστυνομία  θα αιτηθεί την ανανέωση του διατάγματος προσωποκράτησης τους, ενώ για τον κοινοτάρχη θα αιτηθεί για πρώτη φορά ενώπιον του δικαστηρίου την έκδοση διατάγματος κράτησης του.

Επτά αδικήματα βρίσκονται υπό διερεύνηση, ανάμεσα στα οποία αυτά της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, της συνωμοσίας προς διάπραξη πλημμελήματος, της πλαστογραφίας, της κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου με ψευδείς παραστάσεις και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση