ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άρχισαν οι προσφορές για τα οδοφράγματα Λεύκας και Δερύνειας

Καταληκτική ημερομηνία η 1η Ιουλίου

ΚΥΠΕ

Η Τεχνική Επιτροπή για τα Οδοφράγματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) προκήρυξαν την Παρασκευή την έναρξη υποβολής προσφορών για το τμήμα των οδικών έργων στα οδοφράγματα Λεύκας-Απλικίου και Δερύνειας, που βρίσκεται εντός της κατεχόμενης περιοχής της Κύπρου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών είναι η 1η Ιουλίου 2016 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κατεβάσουν τα σχετικά έγγραφα, αφού εγγραφούν πρώτα στην ιστοσελίδα του UNDP.

Τι περιλαμβάνουν οι εργασίες

Όσον αφορά τις εργασίες στο οδόφραγμα της Λεύκας, το συνολικό μήκος του οδικού τμήματος που θα βελτιωθεί είναι 980 μέτρα, με το πλάτος να υπολογίζεται σε 7 μέτρα για το οδόστρωμα και δύο μέτρα για τις βοηθητικές λωρίδες (από ένα μέτρο στην κάθε πλευρά του δρόμου).

Επίσης, θα κατασκευαστούν αυλάκια και στις δύο πλευρές του δρόμου, όπου είναι απαραίτητο, για τη μεταφορά ομβρίων υδάτων.

Τοίχοι αντιστήριξης, συρματοκιβώτια και οχετοί ορθογωνικής διατομής θα κατασκευαστούν επίσης στις τοποθεσίες που προνοεί ο σχεδιασμός. Τέλος, θα τοποθετηθούν προστατευτικά στηθαία, πινακίδες και σημάνσεις για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας και την ασφάλεια.

Στο οδόφραγμα της Δερύνειας, το συνολικό μήκος του δρόμου που θα βελτιωθεί είναι 2.750 μέτρα ενώ ο σχεδιασμός και οι προδιαγραφές είναι παρόμοιες με αυτές της Λεύκας.

Το ιστορικό για τη διάνοιξη των δύο οδοφραγμάτων

Μετά τη σχετική ανακοίνωση των δύο ηγετών, στις 28 Μαΐου 2015, η Τεχνική Επιτροπή για τα Οδοφράγματα άρχισε να εργάζεται για την διάνοιξη των δύο οδοφραγμάτων, ενώ συμφώνησε στο σχεδιασμό, τις τεχνικές προδιαγραφές και τις λεπτομέρειες της υλοποίησης του έργου, αναφορικά με τα δύο σημεία διέλευσης.

Επίσης, η ΕΕ τροποποίησε τον Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή, προσθέτοντας τα δύο σημεία στη λίστα με τα επίσημα σημεία διέλευσης. Στις 17 Νοεμβρίου 2015, τα κράτη μέλη ομόφωνα ενέκριναν την κατανομή 2,1 εκ. ευρώ μέσω του UNDP για το κομμάτι των δύο οδοφραγμάτων που βρίσκεται στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, από το Πρόγραμμα Παροχής Βοήθειας προς την τ/κ κοινότητα.

Ακολούθησε η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του UNDP το Μάρτιο του 2016, ενώ διατέθηκε ομάδα ναρκαλιευτών από την Καμπότζη, μέσω συνεργασίας με την ειρηνευτική αποστολή των ΗΕ στο Λίβανο. Η ομάδα αυτή διεξήγαγε εργασίες εκκαθάρισης ναρκών στο χώρο των δύο οδοφραγμάτων, από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 26 Νοεμβρίου 2015.

Με τα δύο οδοφράγματα να έχουν κηρυχθεί ελεύθερα από νάρκες, το UNDP προχώρησε στην ανάθεση των σχεδιασμών του οδικού τμήματος που βρίσκεται εντός των κατεχομένων, μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου του 2016.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X