ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η μάχη για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς

Νοσηλεύονται άλλα δύο πρόσωπα στο Γενικό Νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η μάχη για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς σε δάσος γύρω από τα χωριά Ευρύχου - Σπήλια -Σινά 'Ορος που ξέσπασε την Κυριακή, συνεχίζεται από εχτές το βράδυ, ενώ με το πρώτο φως της μέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού από εναέρια μέσα. Το μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται απο τον Αγιο Θεόδωρο μέχρι τα Σπήλια και για την κατάσβεση της συνδράμουν πτητικά μέσα από Ελλάδα και Ισραήλ μαζί με τις επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Κύπρου. Να σημειωθεί ότι έχουν τραυματιστεί δύο άντρες κατά τη διάρκεια των χτεσινών προσπαθειών και νοσηλεύονται.

Συνεχής ενημέρωση 

21:05 Συγκλονισμένος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Με γραπτή δήλωση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε τον συγκλονισμό του «την τραγική είδηση για το θάνατο του δασοπυροσβέστη Ανδρέα Σοφοκλέους, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη εν ώρα καθήκοντος, κατά την ηρωική προσπάθεια του ιδίου και των συναδέλφων του να νικήσουν την πύρινη λαίλαπα που μαίνεται στην περιοχή Σολέας.

Η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήρια μας στους οικείους του αδικοχαμένου Ανδρέα Σοφοκλέους προς τους οποίους η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός.

Αυτές τις στιγμές οδύνης, οι σκέψεις όλων μας στρέφονται τόσο προς την οικογένεια του Ανδρέα όσο και προς όλους όσοι με υπεράνθρωπες προσπάθειες μάχονται κατά της πύρινης λαίλαπας, διατεθειμένοι να θυσιάσουν ακόμα και τη ζωή τους στο καθήκον που τους έταξε η Πολιτεία.» 

21:05 Φτάνουν αύριο τα αεροπλάνα από Γαλλία και Ιταλία

21:00 Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι νεώτερο με την κατάσταση να παραμένει ίδια. Με το πρώτο φως της ημέρας, γύρω στις 5:30 το πρωί, θα επιχειρήσουν εκ νέου την κατάσβεση της φωτιάς, σύμφωνα με τον κ. Τραγκόλα.

20:50

20:20 Τις τελευταίες πτήσεις για την ημέρα πραγματοποίησαν τα πτητικά μέσα που προσπαθούν να κατασβέσουν την πυρκαγιά στα τρία μέτωπα, κοντά στα Σπήλια, τα Καννάβια και την Αγία Ειρήνη, μέχρι και τις 20:00 το βράδυ της Δευτέρας. Οι επιχείρησεις από αέρος θα συνεχιστούν τις πρώτες πρωϊνές ώρες

20:15 ΥΠΕΣ: Πρώτη απώλεια ζωής από τις πυρκαγιές

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε την πρώτη απώλεια ζωής λόγω πυρκαγιών χωρίς ωστόσο να ανακοινωθεί το όνομα του νεκρού

19:50 Αποστέλονται ομάδες εθελοντών σε Σπήλια, Σινά Όρος, Κουρδάλι, Αγιά Ειρήνη και Άγιο Θεόδωρο με πυροσβεστικά οχήματα για τυχόν αναζωπυρώσεις. Πυροσβεστικές ομάδες θα μείνουν στις περιοχές καθόλη τη διάρκεια της νύχτας.

19:25 Αγγλία, Γαλλία και Ιταλία ανταπόκρίθηκαν στο αίτημα της κυβέρνησης για βοήθεια. Ζητούν ενημέρωση της κατάστασης οι τρεις χώρες. Ωστόσο η όποια απόφαση και αν ληφθεί δεν αναμένονται νέα πτητικά μέσα πριν από αύριο το πρωί.

19:10 Μέχρι τις 20:00 το βράδυ θα τερματιστούν οι εναέριες επιχειρήσεις

19:05 Η ΕΕ αποφάσισε την αποστολή πυροσβεστικών αεροσκαφών από χώρες-μέλη προς την Κύπρο. Εντός ολίγου αναμένεται σχετική ανακοίνωση από τον Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη.

18:55 Την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί Υπουργικό Συμβούλιο για να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για τις πληγείσες περιοχές

18:40 Στο κέντρο συντονισμού έφτασε και η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου από το ΔΗΚΟ

18:35 Έχει επιστρατευτεί ελικόπτερο για τον απεγκλωβισμό του τραυματία και την μεταφορά των τριών ατόμων στο νοσοκομείο, αναφορικά με το ατύχημα που σημειώθηκε νωρίτερα.

18:20 Η πυρκαγιά μέσα από πιλοτήριο ελικοπτέρου

18:20 Μαρτυρίες κατοίκων

Κάτοικοι του χωρίου Σπηλια, οι όποιοι ήταν εκτός του χωρίου, ενημερώθηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι περιούσιες τους. Όταν μετέβηκαν στο χωριό, οι αρχές δεν άφησαν τους κατοίκους να πλησιάσουν.

Κάτοικος του χωρίου αναφέρει ότι η οικία του βρίσκεται κοντά στο μοναστήρι, πολύ κοντά στο σημείο της φωτιάς, και ανήσυχοι αναμένουν να πάνε όλα καλά και να μην επηρεαστούν οι περιούσιες τους. «Ευχόμαστε να πάνε όλα κατ’ευχην», ανέφερε η κάτοικος χωρίου Σπηλιων.

Ιδιοκτήτρια πανδοχείου στο χωριό αναστατωμένη ανέφερε ότι χθες το βράδυ η αστυνομία δεν άφησε τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους λόγο της σοβαρότητας της κατάστασης. Ανάφερε επίσης, ότι διανυχτέρευσαν στο χωριό Γαλάτα και το πρωί όταν επέστρεψαν στο χωριό είδαν καθαρή την ατμόσφαιρα και καθησυχάστηκαν, αργότερα όταν αναζωπυρώθηκε η φωτιά ανησύχησαν.

«Όλοι έλεγαν για το χωριό μας, ποσό όμορφο είναι, ποσό πράσινο είναι, και τώρα μόνο στάχτη μπορείς να δεις»

18:10 Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στις Κυβίδες

Τέθηκε υπό έλεγχο γύρω στις 18.00 πυρκαγιά που ξέσπασε γύρω στις 16.15 σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση σε περιοχή του χωριού Κυβίδες.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η πυρκαγιά έκαψε άγρια βλάστηση και ξηρά χόρτα έκτασης 7 περίπου δεκαρίων.

Ανταποκρίθηκαν 6 πυροσβεστικά οχήματα από τους Σταθμούς Λεμεσού, 1 από την Υπηρεσία Θήρας και 1 από το Κοινοτικό Συμβούλιο Πλατανίσκιας.

Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται.

17:50 Αναποδογυρίστηκε πυροσβεστικό όχημα του τμήματος Δασών στον Άγιο Θεόδωρο. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν τρεις τραυματίες. Στο σημείο μεταβαίνουν δύο ασθενοφόρα.

17:46 Το ζήτημα των πυρκαγιών έθεσε στο Λουξεμβούργο ο Κουγιάλης

17:45 Πυρκαγιά σε περιοχή των Κυβίδων

Πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 16.15 σε περιοχή του χωριού Κυβίδες και σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καίει άγρια βλάστηση και ξηρά χόρτα.

Έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής 6 πυροσβεστικά οχήματα από τους Σταθμούς Λεμεσού, 1 από την Υπηρεσία Θήρας και 1 από το Κοινοτικό Συμβούλιο Πλατανίσκιας.

17:35 Τραγκόλας: Τα εναέρια μέσα επιχειρούν πλέον. Δεν μπορούν να προσεγγίσουν τόσο τα επίγεία λόγω του δύσβατου της περιοχής. «Εχθρός» ο άνεμος.

Πληροφορίες για αναζωπύρωση σε περιοχή Σινά της Ευρύχου.

17:30 

17:25 Νικολάου: Υπάρχουν συνεχώς αναζωπυρώσεις

17:15 Επιπρόσθετη βοήθεια σε πτητικά μέσα από το εξωτερικό, ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών

Ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος σε δηλώσεις του είπε ότι η ΚΔ έχει αποταθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για βοήθεια.

"Έχω μιλήσει με τον Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη, το αίτημά μας βασικά είναι να αποσταλούν αεροσκάφη πυρόσβεσης, ο Επίτροπος έχει ήδη κινήσει τη διαδικασία και θα πρέπει να αναμένεται απάντηση ως απόψε", είπε ο Υπουργός.

Εξήγησε ότι επαφίεται στους αρμοδίους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού να δουν ποια διαθεσιμότητα υπάρχει και πόσα αεροσκάφη μπορούν να αποσταλούν στην Κύπρο. 

17:05 Βίντεο από την Ισραηλινή Αεροπορία πάνω από την πυρκαγιά

17:00 Σπήλια, Κουρδάλι, Αγία Ειρήνη και Καννάβια εκκενώθηκαν. Νέα έκκληση από τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέα Αγγελίδη προς τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί.

16:51 Στη μάχη και το δεύτερο Super Puma από την Ελλάδα

16:50 Υπάρχει άπνοια και είναι υπέρ των δυνάμεων πυρόσβεσης. Επίσης, έχουν μετακινηθεί οι ευπαθείς ομάδες των κατοίκων από τα Καννάβια και την Αγ. Ειρήνη.

16:30 Στυλιανίδης: Έτοιμη η ΕΕ να βοηθήσει

16:20 Το τελευταίο μισάωρο γίνεται λόγος για συνεχείς αναζωπυρώσεις και νέα μέτωπα της πυρκαγιάς, ενώ εκκενώνονται τα Καννάβια. Νέο μέτωπο έχει ξεσπάσει στην Ασίνου.

16:20 Έκκληση για αυτοκίνητα με ψεκαστήρες και για όσους μπορούν να βοηθήσουν κάνει το κοινοτικό συμβούλιο Κυπερούντας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 25 813204

16:00 Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας η φωτιά στην περιοχή Πλατανιών βρίσκεται υπό έλεγχο. Παράλληλα η Αστυνομία κάνει προτρέπει με ανακοίνωση τους οδηγούες να είναι πολύ προσεκτικοί στην εν γένει περιοχή της Σολιάς καθώς η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική στην περιοχή. 

Επιπρόσθετα το κοινό καλείται να συμμορφώνεται με τη νομοθεσία για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών. Υποχρέωση μας, τονίζει η ανακοίνωση, είναι η προστασία του περιβάλλοντος και προτροπή στος οδηγούς για ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις στην περιοχή.

15:55 Πάνω από 400 πυροσβέστες και εθελοντές. Αισιοδοξία από τον Εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής ότι η πυρκαγιά θα τεθεί υπό έλεγχο.

15:45 Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου ανέφερε σε δηλώσεις του ότι στο παρελθόν είχαν προειδοποιήσει επανελληλειμένα ότι το καψάλισμα χόρτων είναι παράνομο. «Θα κάψουμε μόνοι μας την πατρίδα μας» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

15:35 H δύναμη της Πυροσβεστικής αυτή την ώρα είναι:

316 Πυροσβέστες και 56 οχήματα
Δύο ελικόπτερα από Ελλάδα (αναμένονται άλλα δύο)
Δύο ελικόπτερα από Ισραηλ
Δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου Καναντέρ
Δύο ελικόπτερα από τις Βρετανικές Βάσεις
Δύο ελικόπτερα της Αστυνομίας τύπου Καμώφ

15:25 Η πυρκαγιά κινείται προς τα Σπήλια, Κουρδάλι και Καννάβια.

15:00 Στο κέντρο συντονισμού κατέφθασε ο Στέφανος Στεφάνου

14:45 Βοήθεια από χώρες της ΕΕ

Σε δηλώσεις του στην «Κ» ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Νικολάου ανέφερε ότι «Δυστυχώς η διαπίστωση μας είναι ότι η πυρκαγιά είναι ανεξέλεγκτη σε αρκετά μέτωπα προς την περιοχή στα Σπήλια και Κούρδαλη. Περιμένουμε να γίνει ανασύνταξη των δυνάμεων μας για να δούμε πως να την περιορίσουμε. Παράλληλα, γίνονται επιχειρήσεις από αέρος με όλα τα εναέρια μέσα που έχουμε στη διάθεση μας.

Έχουμε αφιχθεί σήμερα δύο καναντέρ από την Ελλάδα και αναμένονται ως στο απόγευμα ακόμα δύο Σούπερ Πούμα από Ελλάδα. Θα ζητήσουμε βοήθεια σε εναέρια μέσα διότι οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να πλησιάσουν. Θα ζητήσουμε με έγκριση του Υπουργείου Εσωτερικών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όπως ανέφερε είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει αντιμετωπίσει η πυροσβεστική υπηρεσία από το 2007 στο Σαϊτά, και έχει κατακάψει πάνω από 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα μέχρι στιγμής. 

14:25 Στο χωριό Σπήλια οι κατοικοι ειναι φοβισμένοι και παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις

14:20 Λήξη συναγερμού με πυρομαχικά και καύσιμα της Εθνικής Φρουράς. Εκκενώθηκαν οι αποθήκες σε Κυπερούντα και Πλατάνια. Τα πυρομαχικά σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές της «Κ» μεταφέρθηκαν σε τοποθεσία όπου δεν υπάρχει η απειλή της πυρκαγιάς.

14:10 

13:40 Νωρίτερα υπήρξε αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στην Ευρύχου αλλά μετά από δύο ρίψεις νερού με ελικόπτερα η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο. Στο σημείο βρίσκονται δύο βυτιοφόρα. 

13:30 Η φωτιά βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τις αποθήκες πυρομαχικών στην Κυπερούντα. Σε πλήρη κινητοποίηση η ΕΦ. Σοβαρές ανησυχίες από στρατιωτικές πηγές.

13:20 Σε επιφυλακή βρίσκονται και οι νοσοκομιακές υποδομές ενώ μόλις αποχώρησε από το νοσοκομείο ο Υπ. Υγείας όπου νοσηλεύονται οι δύο τραυματίες. 


13:10

13:00 Δηλώσεις ΠτΔ

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους. Είναι ανεπανόρθωτες καταστροφές που μέσα από την απροσεξία, την αμέλια ή την άρνηση να δεχτούν ευθύνες που προκαλούν πραγματικά τραγικές συνθήκες για τις κοινότητες.

Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας με τον οποίο έχουμε επικοινωνήσει προκειμένου να σταλλούν άλλα δύο ελικόπτερα super puma, τα οποία θα συμβάλουν σημαντικά στο έργο που επιτελούν άλλα 14 πτητικά μέσα.

Αυτή τη στιγή βρίσκονται 66 συνολικά πυροσβεστικά οχήματα στην περιοχή, με 314 πυροσβέστες και στους οποίους θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά μου, γιατί πραγματικά μέσα από τις πλέον αντίξοες συνθήκες επιτελούν το καθήκον τους ανταποδίδοντας, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους, αυτό που η πολιτεία έχει υποχρέωση να πράξει.

Θέλω να ευχηθώ τη σύντομη ανάρρωση των δύο τραυματιών. Επιπλέον, εύχομαι τα καλύτερα για τους υπόλοιπους που μάχονται στο πεδίο της πύρινης λαίλαπας.

Έχουν ληφθεί μέτρα ώστε να αποτρέψουμε κινδύνους που αφορούν στους κατοίκους της περιοχής.

Αυτή τη στιγμή προγραμματίζεται να γίνει μια υπερ-πτήση προκειμένου να καταγραφούν πού υπάρχουν ακόμα εστίες, ώστε να υπάρξει ακόμα καλύτερος συντονισμός.

Από την ενημέρωση είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την προσπάθεια που καταβάλλεται.

Όσον αφορά στις ζημιές, αυτές μπρορεί να θεωρούνται ανεπανόρθωτες. Στην μεθαυριανή σύσκεψή του, το Υπουργικό Συμβούλιο θα μελετήσει τα μέτρα που θα πρέπει να παρθούν, προκειμένου να προγραμματιστεί άμεσαένα πρόγραμμα ταχείας αναδάσωσης.

12:50  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του από το Κέντρο Συντονισμού είπε ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης ήρθε σε επικοινωνία μαζί του και προσέφερε βοήθεια για την κατάσβεση της φωτιάς.

12:37 Συνεχίζεται η σύσκεψη στο Κέντρο Συντονισμού στην περιοχή Βεγγέρα με τη συμμετοχή του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς. Όπως προαναφέρθηκε στο σημείο βρίσκονται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Σωκράτης Χάσικος, ο Αρχηγός της ΕΦ Γεώργιος Μπασιακούλης, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Νικολάου, ο Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

12:35 Προληπτική εκκένωση των χωριών Αγ. Θεόδωροι, Καννάβια και Κουρδάλι, ενώ η Κυπερούντα βρίσκεται σε ετοιμότητα σύμφωνα με πληροφορίες από το ΚΣΕΔ. Το μέτωπο της φωτιάς είναι 6 χιλιόμετρα.

12:00 Ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης μεταβαίνει στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται οι τραυματίες από τις πυρκαγιές. 

11:30 Στην επιχείρηση συμμετέχουν δώδεκα πτητικά μέσα, ανάμεσα τους δύο αεροπλάνα που έφτασαν το πρωϊ απο την Ελλάδα και τρία απο το Ισραήλ που βρίσκονται στην Κύπρο απο χθες. Τις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης αποτελούν σαράντα πυροσβεστικα οχήματα και άντρες της πυροσβεστικής, του τμήματος δασών και της πολιτικής άμυνας. Με ενεργά συνεργεία και εκατοντάδες μέλη βρίσκεται σε όλα τα πύρινα μέτωπα, η Κυπριακή Κυνηγετική Ομοσπονδία, ΚΟΚ & ΔΑΖ, και οι κυνηγετικοί σύλλογοι.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση