ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βοήθεια από Ρωσία-Τουρκία σε διεθνές πλαίσιο ζήτησε η κυβέρνηση (live)

Τερματίζονται οι επιχειρήσεις των πτητικών μέσων λόγω σκότους

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Υπέκυψε τελικά και δεύτερος δασοπυροσβέστης μετά από το δυστύχημα με το βυτιοφόρο που ανετράπη το απόγευμα της Δευτέρας στην κοιλάδα της Σολέας. Ο άτυχος Μάριος Αριστοτέλους, 44 ετών, είναι το δεύτερο θύμα των πυρκαγιών. Από το ίδιο δυστύχημα είχε χάσει τη ζωή του και ο δασοπυροσβέστης Ανδρέας Σοφοκλέους, 49 χρόνων.

Η πυρκαγιά μαίνεται, ανεξέλεγκτα από το απόγευμα του Σαββάτου κατακαίοντας πέραν των 15 τετραγωνικών χιλιομέτρων δασικής γης.

Συνεχής ενημέρωση 

21:00 Υπό όρους η βοήθεια από την Τουρκία 

Η επικοινωνία Αναστασιάδη-Ακιντζί είχε ως αποτέλεσμα η κυπριακή πλευρά να δεχτεί τη βοήθεια και από την Τουρκία, αρκεί αυτή να εντάσσεται στο πλαίσιο του κρατικού επιχειρησιακού σχεδιασμού με τη συμμετοχή του Ισραήλ, της Ελλάδος, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας

 

20:40 Βοήθεια από τη Ρωσία έχει ζητήσει η Λευκωσία

Το αίτημα διαβιβάστηκε από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκο Κουγιάλη. Αναμένεται η απάντηση της Ρωσίας.

20:00 Υπό έλεγχο η νέα αναζωπύρωση στο Κούρδαλι. Ανεξέλεγκτο το μέτωπο στην Αγία Ειρήνη, Φόβοι για αναζωπυρώσεις.

19:57 Συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου μετά την έκκληση που έγινε για βοήθεια σε τρόφιμα και νερό για όσους βρίσκονται στα πύρινα μέτωπα.

19:55 Φόβοι για αναζωπυρώσεις στο Κούρδαλι.

19:50 Έφτασε στην Κύπρο το πρώτο γαλλικό αεροσκάφος, αναμένονται να καταφθάσουν ακόμα δύο. Ωστόσο επειδή οι επιχειρήσεις δια αέρος τερματίζονται λόγω σκότους, θα αξιοποιηθούν με το πρώτο φως της ημέρας.

19:45 Σε λίγο αναμένεται να συνέλθει η τελευταία σύσκεψη της ημέρας στο Κέντρο Συντονισμού

19:35 Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, σύμφωνα με πηγές της «Κ».

19:30 Άπνοια επικρατεί αυτή την στιγμή αλλά συνεχείς οι αναζωπυρώσεις. Μαίνεται το μέτωπο στην Αγία Ειρήνη. 

19:20 Συγκινητική η προσφορά των εθελοντών

Πέραν των 200 εθελοντών με κίνδυνο τη ζωή τους βρίσκονται στη μάχη με τις φλόγες. Σύμφωνα με τον Επίτροπο Εθελοντισμού υπάρχουν σε εκκρεμότητα πάνω από χίλιες αιτήσεις για τους εθελοντές. 

19:15 Γ.Λιλλήκας: «Συλλυπητήρια και συμπάθεια στις οικογένειες των δύο νεκρών δασοπυροσβεστών »

Σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψη του στο Κέντρο Συντονισμού στη Γαλάτα, επισήμανε ότι «θα πρέπει να γίνει ενδελεχής έρευνα μετά το τέλος αυτής της πυρκαγιάς, για να διαπιστωθούν τα κενά, τα οποία στο μέλλον ενδεχόμενα να μας στοιχίσουν ακόμα περισσότερο.»

19:10 Έτοιμη να προσφέρει δύο ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος στην Κύπρο η Τουρκία

Δύο ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος είναι έτοιμα με διαταγές του Τούρκου Πρωθυπουργού να πετάξουν στην Κύπρο για να προσφέρουν βοήθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών, σε περίπτωση που υπάρξει αίτημα, ανακοίνωσε ο Υπουργός Δασών και Υδάτων της Τουρκίας Βεϊσέλ Έρογλου.

Με γραπτή του ανακοίνωση το Τούρκος Υπουργός αναφέρει ότι τα δύο ελικόπτερα βρίσκονται στις περιοχές Άναμουρ και Σιλιφκε της Μερσίνας και το αεροσκάφος στην Αττάλεια. Προστίθεται ότι στην περίπτωση που υπάρξει αίτημα, θα πετάξουν αμέσως για να παρέμβουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

19:00 Τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο χωριό Κούρδαλι, συνεχίζουν να απειλούνται τα Καννάβια.

18:50 Επίτροπος Περιβάλλοντος: Πολύ μεγάλη η οικολογική καταστροφή

«Το πρώτιστο είναι η κατάσβεση της πυρκαγιάς και η δουλειά της επόμενης μέρας, που είναι η διαχείριση αυτής της καταστροφής, η οποία πρέπει να περάσει από διάφορα στάδια. Όταν καταρρέει ένα οικοσύστημα δεν μπορεί να επανέλθει τόσο απλά στην προτέρα του μορφή. Έχουμε μια καταστροφή της βιοποικιλότητας.»

18:40 Συγχαρητήρια ΠτΔ σε εθελοντές και Πυροσβέστες

 

18:30 Έντονη η κατάσταση σε Κούρδαλι, Σπήλια, Ασίνου- ανακοίνωση του τμ. Δασών

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από την πυρκαγιά απειλήθηκαν δύο κατοικίες στο χωριό Κούρδαλι, ενώ ένας δασοπυροσβέστης μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα στο Νοσοκομείο Κυπερούντας, όπου και κρατήθηκε για προληπτικούς λόγους.

18:15 Η πυρκαγιά προχωρεί απειλητικά προς την κοινότητα Κανναβιών λόγω αλλαγής της κατεύθυνσης των ανέμων. Εγκαταλείπουν το χωριό και οι τελευταίοι κάτοικοι.

18:00 Γ.Περδίκης: Δεν πρέπει να επιτραπεί ξανά τέτοια καταστροφή

«Τραγική η κατάσταση στο μέτωπο της πυρκαγιάς. Δεν διορθώνεται οτιδήποτε με το να γίνεται αυτή την ώρα κριτική. Είμαστε εδώ. Ακούσαμε και τους Κοινοτάρχες και τους εθελοντές. Ακούσαμε και από δικούς μας ανθρώπους που είναι μέσα στην πυρκαγιά. Θα τα συζητήσουμε αυτά στη συνεχεία, γιατί το καλοκαίρι είναι μπροστά και δεν πρέπει να επιτραπεί μέσα σε αυτό το καλοκαίρι να συμβεί άλλη καταστροφή»

17: 50 Δύσκολο το μέτωπο της πυρκαγιάς ανατολικά της Αγίας Ειρήνης. 

Στη μάχη και το ιταλικό αεροσκάφος το οποίο επιχειρεί με ρίψεις νερού, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από το κέντρο συντονισμού.

17:25 Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά και στα πέντε μέτωπα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ»

17:15 Συλλυπητήρια Δήμου Λάρνακας για το θάνατο των δύο δασοπυροσβεστών

Ο Δήμος Λάρνακας εκφράζει «τα ειλικρινή συλλυπητήρια του προς στις οικογένειες και τους οικείους των δυο δασοπυροσβεστών, Ανδρέα Σοφοκλέους και Μάριου Αριστοτέλους, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς» που εξακολουθεί να μαίνεται για τρίτη συνεχόμενη μέρα.

Σε γραπτή ανακοίνωση ο Δήμος Λάρνακας εκφράζει επίσης τη συμπαράσταση του προς όλους τους τραυματίες. Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τους Επικεφαλής των Δημοτικών Ομάδων και τον Δημαρχεύοντα, μελετήθηκε η κατάσταση όπως διαμορφώθηκε μετά τα πρόσφατα οδυνηρά γεγονότα. Επίσης μελετήθηκαν τρόποι χειρισμού των υπόλοιπων εκδηλώσεων για τον Κατακλυσμό».

Προστίθεται ότι «σε συνεννόηση με την Ένωση Πλανοδιοπωλών Πανηγύρεων και με δεδομένο ότι ο Κατακλυσμός αποτελεί μια λαϊκή γιορτή που διατηρεί παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα και τιμά τους λαϊκούς μας ποιητές με τη συμμέτοχη χιλιάδων συνεχιστών τους, θεωρεί ότι η συνέχιση του με ταπεινοφροσύνη και σεβασμό προς τους προγόνους μας δεν μειώνει σε καμία περίπτωση τον σεβασμό και την έγνοια μας για τις δυσάρεστες στιγμές που ζει η Κύπρος σήμερα».  

16:50 Με ρίψεις νερού πάνω στις στέγες των σπιτιών συνεχίζεται η μάχη

Όλα τα διαθέσιμα μέσα και τρόπους έχουν επιστρατεύσει οι κάτοικοι και οι πυροσβέστες στο Κούρδαλι για να αντιμετωπίσουν τις φλόγες. 

Γίνονται ρίψεις ακόμη και στις στέγες των σπιτιών καθώς οι φλόγες έχουν πλησιάσει απειλιτικά εδώ και ώρα, και καθώς τα μέλη της πυροσβεστικής κινούνται στα όρια της σωματικής εξάντλησης από την υπερπροσπάθεια. 

16:35 Το “Hope For Children” UNCRC Policy Center θα παράσχει δωρεάν ψυχολογική στήριξη σε οικογένειες και παιδιά που ήρθαν αντιμέτωποι με το καταστροφικό φαινόμενο.

Οι Εξειδικευμένοι ψυχολόγοι του Οργανισμού θα τεθούν σε 24ωρη ετοιμότητα μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 22103234 είτε μέσω chat στο www.uncrcpc.orc.cy ώστε να προσφέρουν με άμεσο τρόπο βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται.

16:15 Μάχη για να μη φτάσουν οι φλόγες στα σπίτια στο Κούρδαλι

Τιτάνεια είναι η προσπάθεια που γίνεται αυτή την ώρα στο Κούρδαλι. Οι κάτοικοι και τα πυροσβεστικά σώματα κάνουν υπέρτατη προσπάθεια αφενός να μη φτάσουν οι φλόγες στα πρώτα σπίτια αφετέρου, αν όπως λένε οι κάτοικοι η φωτιά περάσει το δρόμο, τότε θα φτάσει μέχρι το Τρόοδος. 

16:00 Και αριθμός εναέριων μέσων στην κατάσβεση για τις φλόγες που είναι κοντά σε σπίτια στο Κούρδαλι. Υπήρχε περιπολία από το πρωί ωστόσο η προσοχή ήταν στην άλλη πλευρά του βουνού. Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς παρά τις ρίψεις νερού.

15.55 Ι. Νικολάου: Συντονισμένη η προσπάθεια πτητικών μέσων και επίγειων δυνάμεων

Συντονισμένη είναι η προσπάθεια όλων των πτητικών μέσων και των επίγειων δυνάμεων για αντιμετώπιση της μεγάλης φωτιάς στη Σολέα, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Ο Υπουργός, δήλωσε ότι τα μέτωπα της πυρκαγιάς αξιολογούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και αναλόγως γίνονται οι επιχειρήσεις για καλύτερη αξιοποίηση των δυνάμεων. Είπε επίσης ότι υπάρχει πίεση χρόνου για να αντιμετωπιστεί η φωτιά και να σωθεί το περιβάλλον και υπάρχει ανοικτό αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και αν χρειαστεί αναμένουμε ότι θα υπάρξει και άλλη ανταπόκριση.

15:00 Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στο Κούρδαλι, πλησιάζει την κατοικημένη περιοχή.

Η κοινότητα είχε εκκενωθεί από τις 12 και 30 το μεσημέρι. Επιχειρούν τα πτητικά μέσα, καθώς οι χερσαίες δυνάμεις δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα σημεία της πυρκαγιάς που αυξάνονται συνεχώς λόγω της κατεύθυνσης του ανέμου. Κινδυνεύουν άμεσα οι περιουσίες και τα σπίτια στην κοινότητα.

 

14.55 Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Καντού

Υπό τον έλεγχο των πυροσβεστικών δυνάμεων βρίσκεται από τις 14.30 η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί σε περιοχή της κοινότητας Καντού, στην Επαρχίας Λεμεσού.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η φωτιά έκαψε δυο εκτάρια από ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση, ενώ για την κατάσβεση της φωτιάς ανταποκρίθηκαν έξι πυροσβεστικά οχήματα από τους σταθμούς Λεμεσού και δυο από τις Βρετανικές Βάσεις.

14:40 Εντείνεται η ανησυχία στα Σπήλια, δεν υπάρχει συννενόηση μεταξύ των πυροσβεστικών μέσων 

Ως Βαβέλ μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς το σκηνικό που επικρατεί έξω από τα Σπήλια. Ο κοινοτάρχης του χωριού τονίζει σε όλους τους τόνους πως δεν υπάρχουν μέσα πυρόσβεσης στο χωριό με αποτέλεσμα η απειλή από τη φωτιά προς τα πρώτα σπίτια να είναι παραπάνω από ορατή. 

Στα όσα λέει ο κοινοτάρχης της περιοχής, αντίλογο έχει ο κ. Λεωνίδου εκ μέρους της πυροσβεστικής ο οποίος τόνισε πως υπάρχουν προωθημένα κέντρα συντονισμού και πως τα όσα είπε ο κοινοτάρχης θα μεταφερθούν πάραυτα ώστε να σπεύσουν δυνάμεις. 

14.20 Κουγιάλης: Βαθιά θλίψη

14.05 Η Πετρολίνα ενημέρωσε την κύβερνηση ότι θα καλύψει όλο το κόστος για καύσιμα των πτητικών μέσων που μάχονται για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

14.00 Στο πλευρό της Κύπρου και το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών

Με μήνυμα στο twitter το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει «Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τον θάνατο των δύο Κυπρίων πυροσβεστών. Είμαστε στο πλευρό της Κύπρου με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο.»

13:53 Συλλυπητήρια εκφράζει ο δήμαρχος Λευκωσίας στις οικογένειες των δασοπυροσβεστών

Τα θερμά συλλυπητήριά τους εκφράζουν ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας στις οικογένειες των δασοπυροσβεστών Μάριου Αριστοτέλους και Ανδρέα Σοφοκλέους που έχασαν τη ζωή τους σε ώρα καθήκοντος στην τιτάνια προσπάθεια για κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς στην περιοχή της Σολέας.

Ο Δήμος Λευκωσίας θα συνεχίσει να συνδράμει με τα λίγα μέσα που διαθέτει στην προσπάθεια για την κατάσβεση της πύρινης λαίλαπας.

 13:50 Υπάρχει χρόνος να αναχαιτίσουν τη φωτιά, αλλά αν δεν γίνει άμεσα θα μπει στα Σπήλια 

Αυτό καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ότι αν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση από τα πυροσβεστικά μέσα, θα φτάσει η φωτιά στο χωριό. 

Ήδη οι κάτοικοι θεωρούν πως δεν υπάρχει κατάλληλος συντονισμός και πως τα πράγματα είναι οριακά. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως τραγική από τους ίδιους τους κατοίκους, ενώ επισημαίνεται πως το Κούρδαλι έχει εκκενωθεί από την Κυριακή. 

 13.35 Πολύ αποτελεσματικές χαρακτηρίζονται από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, οι μέχρι τώρα ενέργειες των αρμοδίων. Όπως ανέφερε, αντιδρούμε ανάλογα με τις ανάγκες που παρουσιάζονται, προσθέτοντας ότι κανείς δε μπορεί να προβλέψει τις συνθήκες.  Όπως ανέφερε στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο θα παρθούν περισσότερες αποφάσεις ενώ πρόσθεσε πως θα συνεχίσουν με τα πτητικά μέσα που παρείχαν στο κράτος άλλες χώρες. 

13:28 Γάλλος Πρέσβης στην "Κ": Τρία αεροσκάφη από τη Γαλλία θα προσγειωθούν στην Πάφο το βράδυ 

Δηλώσεις έκανε στην "Κ" ο πρέσβης της Γαλλίας κ. Ρενέ Τροκάζ. Τρία αεροσκάφη από τη Γαλλία αναμένονται στο αεροδρόμιο της Πάφου, από τις εφτά μέχρι τις οκτώ το βράδυ, όπως είπε ο πρέσβης. Πρόκειται για δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη κι ένα αεροσκάφος έρευνας και εντοπισμού εστιών φωτιάς καθώς και τέσσερα πληρώματα.

Σύμφωνα με τον κ. Τροκάζ «η Γαλλία ανταποκρίθηκε από την πρώτη στιγμή στην έκκληση της Λευκωσίας για συνδρομή και θα είμαστε στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας για αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης που δημιουργήθηκε λόγω της πυρκαγιάς. Εκφράζω επίσης τα θερμά μας συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των δύο δασοπυροσβεστών και τη συμπαράσταση μας σε όλο το δοκιμαζόμενο κόσμο των περιοχών που πλήττονται από τη φωτιά».

13:15 Πρόεδρος Δημοκρατίας: Η σκέψη μου στρέφεται στις οικογένειες των θυμάτων

Δηλώσεις έκανε από τη Γαλάτα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τη φωτιά. Μεταξύ άλλων ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε: Η σκέψη μου στρέφεται προς τις οικογένειες των θυμάτων είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Έδωσε συγχαρητήρια προς τις μονάδες που επιχειρούν και τους εθελοντές. Πρόσθετα, πραγματικα είναι συγκυνητικό και αυτό είναι που διακρίνει τους Κύπριους, είναι η προθυμία με την οποία έχουν προστρέξει για βοήθεια στην κατάσβεση. Με την εφαρμογή του σχεδίου ΙΚΑΡΟΣ, οι άντρες της πυρόσβεσης έχουν καταβάλλει το άπαν το δυνάμεών τους, μέχρι του σημείου που είχαμε θύματα. Παρακαλώ. η προσοχή μας να στραφεί στη σωτηρία ανθρωπίνων ζωών και του περιβάλλοντος. Το Υπουργικό αύριο, θα επιληφθεί όλων των καταστροφών. Για πρώτη φορά και σαν αποτέλεσμα του συντονισμού, παρουσιάζεται τόσο μεγάλος αριθμός πτητικών μέσων, 16 και 4 από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό θα βρίσκονται στη μάχη κατά της πυρόσβεσης. Ο καθένας να ανάλάβει τις ευθύνες του. Πέρα από το σπιτικό του υπάρχει και το περιβάλλον. Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να παραβιάζει τη νομοθεσία. 

 13.15 Συλληπητήρια από τον Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη

Οι διασώστες είναι πάντα στην πρώτη γραμμή σώζοντας ζωές. Συλλυπητήρια στις οικογένειες των 2 Κύπριων πυροσβεστών που θυσίασαν τη ζωή τους.

— Christos Stylianides (@StylianidesEU) June 21, 2016

13.10 Κινδυνεύουν άμεσα τα κρησφύγετα της ΕΟΚΑ και απομακρύνονται οι εθελοντές από την περιοχή

12.53 Μετακίνηση Κατοίκων Μιλώντας στην μεσημβρινή εκπομπή του MEGA ο επικεφαλής της Πολιτικής Άμυνας Χρυσήλιος Χρυσηλίου επεσήμανε πως ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες κάνουν εκκλήσεις και προχωρούν από πόρτα σε πόρτα ούτως ώστε να ενημερώσουν τον κόσμο να μετακινηθεί σε ασφαλέστερες περιοχές. 

12.45 Αναμένεται πυροσβεστικό αεροσκάφος από Ιταλία

Ενα πυροσβεστικό αεροσκάφος από την Ιταλία θα συνδράμει στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών που ακόμη μαίνονται στην Κύπρο.

Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης της Ιταλίας στη Λευκωσία, Guido Cerboni, το αεροσκάφος, στο οποίο επιβαίνουν δύο ομάδες πιλότων και τεχνικών, αναμένεται να προσγειωθεί σήμερα στην Πάφο και να αρχίσει αμέσως τις επιχειρήσεις, σε συνεννόηση με τις κυπριακές Αρχές.

12.45 Ενημέρωση του ΠτΔ 

12.44 Σε καλό δρόμο η επιχείρηση στο Καντού

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε το πρωί σε περιοχή του χωριού Καντού, της Επαρχίας Λεμεσού, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να αναφέρει ότι η επιχείρηση πυρόσβεσης βρίσκεται σε καλό δρόμο.

12.41 Ο Κοινοτάρχης Κανναβιών Ξενής Ξενοφώντος διαψεύδει τις πληροφορίες περί εκκένωσης των Κανναβιών, παρά το γεγονός οτι αρμόδιες πηγές θέλουν να εκκενώνονται τα χωριά Κουρδάλι Σπήλια και Καννάβια. 

12:40  Σε καλό δρόμο η επιχείρηση πυρόσβεσης στο Καντού, λέει η Πυροσβεστική

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε το πρωί σε περιοχή του χωριού Καντού, της Επαρχίας Λεμεσού, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να αναφέρει ότι η επιχείρηση πυρόσβεσης βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Για κατάσβεση της φωτιάς, η οποία μέχρι στιγμής έκαψε ένα εκτάριο από ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση, ανταποκρίθηκαν 6 πυροσβεστικά οχήματα από τους σταθμούς Λεμεσού και 2 από τις Βρετανικές Βάσεις.

12.35 Εκκενόνται τα Καννάβια ενώ απειλείται κατοικημένη περιοχή στα Σπήλια

12:30 Πλησιάζει και το χωριό Κούρδαλι η πυρκαγιά από την αναζωπύρωση στα Σπήλια  

Ο κ. Σωτήρης Ηλιάδης, κοινοτάρχης του χωριού Κούρδαλι, περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί με τις αναζωπυρώσεις.

Τα Σπήλια, όπου ήδη σημειώνεται σφοδρή αναζωπύρωση, βρίσκονται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το Κούρδαλι.

Ο κοινοτάρχης σε δηλώσεις του έκανε έκκληση να προστρέξουν πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς όπως είπε κινδυνεύουν σπίτια.

12.25 Αναζωπυρώσεις σε Κουρδάλι και Λημέρια

Το Τμήμα Δασών ανακοίνωσε ότι παρατηρούνται αναζωπυρώσεις στο μέτωπο Κούρδαλι και Λημέρια, και ότι το μέτωπο της Ασίνου είναι εκτός ελέγχου.

Για την κατάσβεση της ασχολούνται πέραν των 60 πυροσβεστικών οχημάτων, του Τμήματος Δασών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Άμυνας, της Επαρχιακής Διοίκησης και Κοινοτικών Συμβουλίων, καθώς και προσωπικό των πιο πάνω υπηρεσιών και εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής που συνολικά αριθμούν πέραν των 350 ατόμων.

Επιχειρούν, επίσης, τα 6 αεροπλάνα του Ισραήλ, τα 2 καναντέρ και 2 ελικόπτερα super puma της Ελληνικής Δημοκρατίας, 2 ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων και τα πτητικά μέσα της Δημοκρατίας. Εντός της ημέρας αναμένονται και τα πτητικά μέσα από τη Γαλλία και την Ιταλία.

12.20 Για την ώρα δεν κινδυνεύει ο ναός της Παναγίας της Ασίνου και ούτε άλλο μνημείο. Επί τόπου βρίσκονται αρμόδιοι λειτουργοί του Τμήματος Αρχαιοτήτων για επισκόπηση της κατάστασης. 

12:17 Προειδοποίηση Αστυνομίας προς λουόμενους στη Λάρνακα λόγω ανεφοδιασμού των αεροπλάνων

Δηλώσεις έκανε πριν λίγο ο Αντρέας Αγγελίδης τονίζοντας και καλώντας παράλληλα τους λουόμενους στην περιοχή Λάρνακας να παραμείνουν όσο κοντά στην ακτή είναι δυνατόν, εφόσον θα συνεχίσουν τα πτητικά μέσα τον ανεφοδιασμό τους από την περιοχή. 

12:13 Τηλέφωνο για εθελοντές 

Υπάρχει μεγάλη ζήτηση από πολίτες ώστε να βρεθούν στην πρώτη γραμμή και να βοηθήσουνε με την κατάσβεση. Οι αρμόδιοι κάνουν εκκλήσεις να μην πηγαίνουν μόνοι τους, δίχως οδηγίες, οι εθελοντές στα μέτωπα. Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα:

22 608 535 Πληροφορίες για εθελοντές
22 805 511 Κέντρο Συντονισμού Γαλάτας
1460  Για αναφορά αναζωπύρωσης

12:07 Συλληπητήρια στις οικογένειες των δασοπυροσβεστών από τους Οικολόγους. 

"Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών εκφράζουμε την οδύνη μας για το άδικο χαμό των δύο δασοπυροσβεστών. Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο ηρωικών δασοπυροσβεστών", αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.  

12.04: Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος επιβεβαίωσε την αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στα Σπήλια και επεσήμανε οτι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 15 πτητικά μέσα που επιχειρούν να κατασβέσουν τη φωτιά. Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε οτι στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο θα αποφασιστούν τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν για τη διαχείριση της κρίσης. Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο χρειάζονται επιπρόσθετα πτητικά μέσα επεσήμανε οτι όλα θα εξεταστούν στην ώρα τους. Δεν παρέλειψε να εξάρει το έργο και τον άριστο συντονισμό, τόσο των αρμοδίων αλλά και των εθελοντών. 

12:05 Συνεχείς οι συναντήσεις Αναστασιάδη 

Στην σκηνή της πυρκαγιάς στα Σπήλια, βρίσκεται και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος έχει συνεχείς συναντήσεις με φορείς και με τις αρχές για την αντιμετώπιση των μετώπων ενώ αναμένονται σύντομα και τα πτητικά μέσα από το εξωτερικό. 

12:00 Τεράστια η κινητοποίηση στα Σπήλια

Πολλαπλές φαίνεται πως είναι σύμφωνα με το ρεπορτάζ της "Κ" τα μέτωπα της φωτιάς από την αναζωπύρωση στα Σπήλια. Ήδη κινούνται στην περιοχή ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής. 

11:55 Η φωτιά είναι κοντά στα σπίτια στα Σπήλια

Ο κοινοτάρχης Σπηλιών έκανε δηλώσεις και τόνισε ότι υπάρχει αναζωπύρωση και πως είναι στην περιοχή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Καρρής πρόσθεσε πως «Η φωτιά είναι κοντά στα σπίτια».

11:50 Αναζωπύρωση στα Σπήλια 

Σύμφωνα με το Τμήμα Δασών υπάρχουν αναζωπυρώσεις στο μέτωπο Κούρδαλι και Λημέρια ενώ το μέτωπο της Ασίνου είναι εκτός ελέγχου. Καλός ο συντονισμός ως προς την αντιμετώπιση λέει το τμήμα δασών. Στην αναζωπύρωση δεν μπορούν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να βοηθήσουν εθελοντές. 

11.40 Περιοδεία στις πληγείσες περιοχές της Σολέας θα πραγματοποιήσει σήμερα το απόγευμα αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος Μαρίνο Σιζόπουλο. Και ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Κέντρο Συντονισμού Γαλάτας

Στις 14:15 ο κ. Σιζόπουλος θα επισκεφθεί το Κέντρο Συντονισμού στη Γαλάτα και ακολούθως θα έχει επαφές με τοπικούς αξιωματούχους και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. 

11.35 HE: Συλλυπητήρια για το χαμό των δασοπυροσβεστών

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ, 'Εσπεν Μπαρθ 'Ειντε, εκφράζει τα συλλυπητήριά του για το χαμό ανθρώπινων ζωών στις πυρκαγιές στην Ευρύχου, σημειώνοντας πως οι σκέψεις του είναι με τους πληγέντες. Σε ανακοίνωση των ΗΕ αναφέρεται ότι τα Ηνωμένα 'Εθνη, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, στέκονται στο πλευρό του κυπριακού λαού.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε την αναβολή της σημερινής συνάντησης και ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, εξέφρασε πλήρη κατανόηση για την παράκληση αυτή. Η επόμενη συνάντηση των ηγετών θα γίνει στις 23 Ιουνίου στις 10 το πρωί, προστίθεται.

11.30 Νέα πυρκαγιά στο χωριό Καντού στη Λεμεσό

Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη στο χωριό Καντού στη Λεμεσό, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται συγκεκριμένα ότι η ώρα 10.35 λήφθηκε μήνυμα για πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση σε περιοχή του χωριού Καντού.

Ανταποκρίθηκαν μέχρι στιγμής 6 πυροσβεστικά οχήματα από τους σταθμούς Λεμεσού και 2 από τις Βρετανικές Βάσεις. Η πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη και έκαψε μέχρι στιγμής 1 εκτάριο περίπου από ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση.

11:30 Tweet του Προέδρου της Δημοκρατίας



11:15
Σε δηλώσεις του ο Κοινοτάρχης της Ευρύχου ανέφερε ότι «Και μόνο η παρουσία του Προέδρου, εκφράζει την ευαισθησία που έχει για τη περιοχή. Δήλωσε ότι θα σταθεί αρωγός σε ότι χρειαστεί η κοινότητα. Θα αξιολογούν και θα καταγραφούν οι ζημιές αλλά και στήριξη της περιοχής του Τροόδους. Είμαστε ικανοποιημένοι από τα όσα μας είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας». 

11.09 Κουγιάλης: Στην Ασίνου το πιο σοβαρό μέτωπο της πυρκαγιάς

Με ρίψεις επιβραδυντικού από τα πτητικά μέσα, γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί η πυρκαγιά στο μέτωπο της περιοχής της Ασίνου, που είναι και το σοβαρότερο, ενώ παράλληλα πτητικά μέσα επιχειρούν και πάνω από την περιοχή των Σπηλιών με ρίψεις νερού, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης, ο οποίος βρίσκεται στο Κέντρο Συντονισμού στη Γαλάτα.

«Έχουμε επικεντρώσει την προσπάθεια στον έλεγχο της πυρκαγιάς. Έχουμε διαχωρίσει την πυρκαγιά σε δύο μέτωπα: το βόρειο μέτωπο που είναι η περιοχή της Ασίνου και το νότιο μέτωπο που είναι η περιοχή των Σπηλιών», ανέφερε ο Υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Κουγιάλη 15 πτητικά μέσα ξεκίνησαν τη δραστηριότητα τους στις έξι το πρωί και αδιάκοπα προβαίνουν σε ρίψεις. « Το πιο σοβαρό μέτωπο που παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή είναι εκείνο της Ασίνου και γι` αυτό γίνονται ρίψεις επιβραδυντικού», εξήγησε ο Υπουργός.

Εκτίμησε ότι οι καιρικές συνθήκες αυτή τη στιγμή είναι ευνοϊκές και το επόμενο δίωρο θα είναι «πολύ καθοριστικό».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, τα αεροσκάφη θα καταφτάσουν από τη Γαλλία στις 4 το απόγευμα. Ερωτηθείς από δημοσιογράφο κατά πόσο θα δοθούν αποζημιώσεις από την Ε.Ε, ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης επεσήμανε οτι πρώτιστος στόχος είναι ο έλεγχος και η κατάσβεση της πυρκαγιάς και πως είναι πολύ νωρίς για να γίνει εκτίμηση των ζημιών. 

11:00 Το απόγευμα φθάνουν στην Κύπρο τα τρία αεροσκάφη από τη Γαλλία

Τρία αεροσκάφη αποστέλλει η Γαλλία για συνδρομή στην κατάσβεση της τεράστιας πυρκαγιάς, που εξακολουθεί να μαίνεται στην περιοχή Σολέας.

Ο Α΄ Γραμματέας της γαλλικής Πρεσβείας στην Λευκωσία, Yann Braem, ανέφερε ότι τα τρία αεροσκάφη, με το απαραίτητο προσωπικό, απογειώθηκαν το πρωί από τη νότια Γαλλία, και θα φθάσουν στην Κύπρο αργά το απόγευμα.

Αναμένεται, ανέφερε, ότι από αύριο το πρωί θα είναι έτοιμα για να επιχειρήσουν.

Πρόκειται για δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα αεροσκάφος που διεξάγει έρευνες.

10.57 Στην Ευρύχου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης όπου ενημερώνεται ενδελεχώς για την όλη διαδικασία και τη διαχείριση της κρίσης. Μαζί του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβή στο συντονιστικό έργο όπου και θα κάνει δηλώσεις. 

10:40 Τμήμα Δασών: Yπό έλεγχο το δυτικό μέρος της πυρκαγιάς στην περιοχή Ευρύχου – Πλατάνια

Μέχρι στιγμής έχει ελεγχθεί το δυτικό μέρος της πυρκαγιάς που καλύπτει την περιοχή Ευρύχου –Πλατάνια, και καταβάλλεται προσπάθεια για περιορισμό των μετώπων στην περιοχή Σπήλια - Κούρδαλι, στα Λημέρια δυτικότερα των Κανναβιών και Αγίας Ειρήνης, ενώ εντονότερο είναι το μέτωπο στην περιοχή Ασίνου, ανακοίνωσε το Τμήμα Δασών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, με την κατάσβεση της φωτιάς ασχολούνται πέραν των 60 πυροσβεστικών οχημάτων, του Τμήματος Δασών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Άμυνας, της Επαρχιακής Διοίκησης και Κοινοτικών Συμβουλίων, καθώς και προσωπικό των υπηρεσιών αυτών και εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής, που συνολικά αριθμούν πέραν των 350 ατόμων.

Επιχειρούν, επίσης, τα 6 αεροπλάνα του Ισραήλ, τα 2 καναντέρ και 2 ελικόπτερα super puma της Ελληνικής Δημοκρατίας, 2 ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων και τα πτητικά μέσα της Δημοκρατίας. Εντός της ημέρας αναμένονται και τα πτητικά μέσα από τη Γαλλία και την Ιταλία.

10:15 Στο συντονιστικό κέντρο βρίσκονται ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης και ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκη, σύμφωνα με πληροφορίες

10:00 Μεταβαίνει στο Τρόοδος ο ΠτΔ

09:55 Ανεφοδιασμός αεροσκαφών από Λάρνακα

Ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών Canadair θα γίνεται από τη Λάρνακα και η Αστυνομία προειδοποιεί τους λουομένους που θα βρίσκονται στην περιοχή να είναι προσεκτικοί.

«ΠΡΟΣΟΧΗ!
Στη μάχη της κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην περιοχή Σολέας, έχουν ενταχθεί τα αεροσκάφη Canadair. Όπως έχει αποφασιστεί, τα αεροσκάφη αυτά θα ανεφοδιάζονται με νερό από την περιοχή του κόλπου της Λάρνακας.

Για τον λόγο αυτό, καλούμε όλους τους λουομένους, που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου της Λάρνακας, να παραμένουν κοντά στην ακτή για αποφυγή οποιωνδήποτε δυσάρεστων καταστάσεων». 

09:50 Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί λόγω των εξελίξεων με την πυρκαγιά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση 

Ενόψει της δύσκολης κατάστασης που συνεχίζεται με το πύρινο μέτωπο στην περιοχή Σολέας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να αναβληθεί η σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών προκειμένου να επισκεφθεί τις επηρεασθείσες περιοχές και τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

Με την ευκαιρία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να ευχαριστήσει τα ΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για την κατανόηση που επέδειξαν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί εντός ολίγου για την περιοχή του Τροόδους.

09:30 Οδηγίες Επιτρόπου Γιαννάκη για εθελοντές

Όσοι επιθυμούν να συνδράμουν εθελοντικά στην όλη προσπάθεια για κατάσβεση της φωτιάς στη Σολέα καλούνται να επικοινωνούν με την αρμόδια υπηρεσία του κράτους στο τηλέφωνο 22608535, για καλύτερο συντονισμό της προσπάθειας και μεγαλύτερη ασφάλεια, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί ο Επίτροπος Εθελοντισμού, Γιάννης Γιαννάκη.

Σημειώνει πως είναι σημαντικό να προσέρχονται στον χώρο συντονισμού με την κατάλληλη ένδυση, όπως άρβυλα ή ψηλά και σκληρά παπούτσια, μακρύ παντελόνι με σκληρό ύφασμα, πετσέτα προσώπου, και έχοντας μαζί τους εργαλεία όπως τσάπα και φτυάρι.

09:10 Συλλούρης: Βαθιά λύπη

Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο των δύο δασοπυροσβεστών. «Εκφράζω τη βαθιά μου λύπη για τον ηρωικό θάνατο των δύο δασοπυροσβεστών, σκεφτόμαστε τις οικογένειες και οφείλουμε να συμπαρασταθούμε» δήλωσε.

09:10 Ιωνάς: Καλύτερη η κατάσταση

Καλύτερη χαρακτήρισε την κατάσταση στο μέτωπο της πυρκαγιάς, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος βρίσκεται από το πρωί στο Κέντρο Συντονισμού στη Γαλάτα.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ «Πρώτη Ενημέρωση», ο κ. Νικολάου δήλωσε ότι είναι σημαντικό να δράσουν πιο αποτελεσματικά τα πτητικά μέσα στις επόμενες ώρες, όσο δεν υπάρχουν άνεμοι.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην περιοχή της Κοιλάδας της Ασίνου, στα Σπήλια και σε περιοχή μεταξύ των κοινοτήτων Κούρδαλι και Αγίου Θεοδώρου.

8:25 ΠτΔ: Η Πολιτεία αρωγός στις οικογένειες των θυμάτων

Σε γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναφέρει ότι: 

«Είναι με οδύνη που πληροφορήθηκα αργά χθες βράδυ τον θάνατο του δασοπυροσβέστη Μάριου Αριστοτέλους, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη εν ώρα καθήκοντος κατά τη δαιδαλώδη μάχη των δασοπυροσβεστών για να κατασβήσουν την καταστροφική πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή Σολέας.

Η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια προς την οικογένεια του αδικοχαμένου Μάριου και διαβεβαιώνουμε πως η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός στους οικείους του». 

8:20 Μήνυμα συμπαράστασης από τον Αλέξη Τσίπρα

«Τις δύσκολες αυτές ώρες βρισκόμαστε δίπλα στην κυβέρνηση της Κύπρου και τον λαό που δοκιμάζονται. Ελληνικές δυνάμεις συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή Ευρύχου. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε όποια βοήθεια χρειαστεί. Εύχομαι η επιχείρηση να ολοκληρωθεί γρήγορα» ανέφερε στο Twitter ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

8:10 Συνεχίζεται η κατάσβεση

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών Ανδρέας Χρίστου σε νεότερες δηλώσεις του ανέφερε ότι πριν από μία περίπου ώρα άρχισαν να επιχειρούν τα πτητικά μέσα. «Υπάρχει νηνεμία στην περιοχή όμως ο καπνός έχει σκεπάσει όλη την περιοχή και αυτό κάνει λίγο δύσκολο το έργο των πτητικών μέσων» είπε.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι αναμένεται βελτίωση της κατάστασης.

Σύμφωνα με τον κ. Χρίστου, «οι δυνάμεις είναι ανεπτυγμένες σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς». Ενεργά παραμένουν τα κύρια μέτωπα της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή Σολέας, με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να συνεχίζουν την προσπάθεια για κατάσβεσή της.

Να σημειωθεί ότι αργά το βράδυ έφτασαν δύο αεροπλάνα από το Ισραήλ, τα οποία αποτελούν σημαντική ενίσχυση. Αναμένονται κι άλλα αεροπλάνα από Γαλλία και Ιταλία. 


8:00 «Η κυβέρνηση θα στηρίξει τις οικογένειες»

Την είδηση για τον δεύτερο θάνατο του δασοπυροσβέστη επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος δήλωσε πως είναι «τραγική μέρα για την Κύπρο και ελπίζουμε να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση. Η κυβέρνηση θα στηρίξει τις οικογένειες, αλλά αυτές τις στιγμές μας προβληματίζει που χάσαμε δύο συμπατριώτες μας. Το πρόγραμμα και η συνάντηση με τον κ. Ακιντζί θα διαφανεί στην πορεία αν θα λάβει χώρα. Οι αρμόδιοι υ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X