ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πάνω από 14 τετραγωνικά χιλιόμετρα καμένης γης (upd)

Σε επιφυλακή η Κύπρος μετά τον πύρινο εφιάλτη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τίτλοι τέλους φαίνεται να μπαίνουν σε μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές που υπέστη η Κύπρος τα τελευταία χρόνια. Οι συνεχείς πυρκαγιές που κατέκαψαν τις ορεινές περιοχές της Κύπρου τις τελευταίες τέσσερις μέρες, φαίνεται να υποχωρούν και η κατάσταση να κρίνεται πλήρως διαχειρίσιμη από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου. Το υπουργικό συμβούλιο έχει ήδη λάβει έκτακτα μέτρα για την καταστροφή που προκλήθηκε ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται πλέον για την επόμενη μέρα.

Μετά από μία πολύωρη μάχη με τις φλόγες και τις αναζωπυρώσεις σε διάφορες περιοχές, Ασίνου, Άγιο Θεόδωρο, Γαλάτα, Καννάβια, Σολέα, Χαντριά, Αγία Ειρήνη, η κατάσταση φαίνεται να τίθεται πλέον υπό έλεγχο. Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολαόυ, τα Canadair της Γαλλίας και Ιταλίας, θα έμεναν στην περιοχή μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης, ενώ όλες οι επίγειες δυνάμεις βρίσκονταν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας σε επιφυλακή. 

Τεράστια η οικολογική καταστροφή

Δεκατέσσερα με δεκαπέντε τετραγωνικά χιλιόμετρα καμένης γης είναι ο πρώτος περιβαλλοντολογικός απολογισμός της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Ευρύχου σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας. 

Η φωτιά σύμφωνα με τον κ. Κουγιάλη έχει τεθεί υπό έλεγχο πλην όμως οι επίγειες δυνάμεις θα παραμείνουν στις θέσεις τους για το επόμενο διάστημα προκειμένου να αντιμετωπίσουν περιπτώσεις αναζωπυρώσεων. Από αέρος θα συνεχισθεί η επιτήρηση της καμένης γης από μέσα της Δημοκρατίας.

Οι ζημιές σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό έχουν να κάνουν με δασική γη σε ποσοστό 95%. Το επόμενο διάστημα το Τμήμα Δασών σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας θα ετοιμάσει και θα παρουσιάσει πρόγραμμα αναδάσωσης της περιοχής  

Θερμές ευχαριστίες από ΠτΔ

Θερμά συγχαρητήρια απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προς όλους όσους βοήθησαν με αυτοθυσία στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Ο κ. Αναστασιάδης έστειλε επίσης ευχαριστίες στις χώρες που πρόσέφεραν βοήθεια και προθυμία στην επιχείρηση της κατάσβεσης.

Αναλυτικά η δήλωση:

Θέλω θερμά να συγχαρώ και να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες μου προς όλους τους λειτουργούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών, της Πολιτικής Άμυνας, της Αστυνομίας, της Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας, γενικότερα όλους του δημόσιους λειτουργούς, όπως επίσης τα στελέχη και τους στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς και ιδιαίτερα τους εθελοντές για την συμμετοχή τους στη μεγάλη επιχείρηση για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή Σολέας. Όλους αυτούς που με αυτοθυσία και συντεταγμένα, συνέβαλαν στις προσπάθειες για προστασία των ανθρώπινων ζωών, του περιβάλλοντος και των κατοικημένων περιοχών.

Θερμές ευχαριστίες απευθύνω επίσης στις φίλες χώρες Ισραήλ, Ελλάδα, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση η βοήθεια των οποίων ήταν πολύτιμη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που πέρασε η πατρίδα μας. Ευχαριστίες απευθύνω επίσης στη Ρωσική Ομοσπονδία για το άμεσο ενδιαφέρον και την προθυμία της να στηρίξει την επιχείρηση κατάσβεσης.


Ιωνάς: Να διασφαλιστεί ο πλήρης έλεγχος

Στην πρώτη ενημέρωση της Πέμπτης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου ανέφερε ότι «η εκτίμηση της κατάστασης μετά από τα όσα έχουν γίνει από τις χερσαίες δυνάμεις, η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο και μάλιστα παραμένει σε καλύτερα επίπεδα».

Ο κ. Νικολάου τόνισε ότι οδηγούμαστε σε πλήρη έλεγχο και ότι «έχουν αναλάβει δυναμεις της πυροσβεστικής, του Τμήματος Δασων, της πολιτικής άμυνας και οι εθελοντές».

Στόχος των προσπαθειών τόνισε είναι να δημιουργηθεί μία ζώνη ασφαλείας περιμετρικά. «Θα δημιουργηθούν αντιπυρινικές ζώνες σε συγκεκριμένες περιοχές. Η προσπάθεια είναι να διασφαλιστεί όσο γίνει ο πλήρης έλεγχος της κατάστασης» πρόσθεσε.

Σε επιφυλακή παραμένουν τα ξένα πτητικά μέσα τα οποία θα παραμείνουν μέχρι και αύριο. Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι «ακόμα και σήμερα έχουμε τη βοήθεια γύρω στους 67 - 70 εθελοντές σε συντονισμό με τις αρχές».

Ήρωες οι πεσόντες δασοπυροσβέστες

Το πρωί της Τετάρτης σε μία πολύωρη έκτακτη συνεδρία, το υπουργικό συμβούλιο έκανε ένα απολογισμό της κατάστασης και προέβη στην ανάληψη μέτρων, μεταξύ των οποίων η ανακήρυξη των πεσόντων δασοπυροσβεστών Ανδρέα Σοφοκλέους και Μάριου Αριστοτέλους ως ήρωες.

Οι αποφάσεις

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε οι κηδείες των δύο πεσόντων να γίνουν δημοσία δαπάνη και να ανακηρυχθεί τριήμερο πένθος, ενώ το κράτος θα καταβάλει αποζημιώσεις στις δύο οικογένειες 167 χιλιάδων ευρώ και 95 χιλιάδων στη σύζυγο και στο κάθε τέκνο. Αποφασίστηκε παράλληλα η παραχώρηση υποτροφιών στα τέκνα των δύο πεσόντων με υποτροφίες είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικών. Θα πρέπει να σημειωθεί πως βάσει των αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου θα γίνει καταγραφή των ζημιών για καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες της πυρκαγιάς και ετοιμασία προγράμματος ταχείας αναδάσωσης από το Υπουργικό Συμβούλιο εντός δύο μηνών.

Το ύστατο χαίρε στους ήρωες

Το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε η κηδεία του Μάριου Αριστοτέλους όπου παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και πλήθος πολιτικών αξιωματούχων. Τον επικήδειο λόγο αναφώνησε ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά «αισθανόμαστε τιμή» δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας «γιατί αποχαιρετούμε έναν μεγάλο άνθρωπο που δίδαξε-και θα συνεχίσει με το παράδειγμά του να το πράττει στις επόμενες γενιές- για το τι πραγματικά εστί καθήκον».

«Ο Μάριος Αριστοτέλους χάθηκε εν ώρα καθήκοντος προστατεύοντας τη γη και τους συμπολίτες του» ανέφερε ο κ. Κουγιάλης για να προσθέσει πως ο αλτρουισμός και η αυτοθυσία του δεν θα του επέτρεπαν κάτι διαφορετικό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μέσω twitter είπε «Αποχαιρετούμε έναν άξιο επαγγελματία, έναν έντιμο οικογενειάρχη και πολίτη. Καλό ταξίδι Μάριε Αριστοτέλους».


Η κηδεία του δεύτερου δασοπυροσβέστη που έπεσε εν ώρα καθήκοντος Άντρου Σοφοκλέους θα τελεστεί το απόγευμα της Πέμπτης στη Λακατάμια.

Η ανταπόκριση των εθελοντών

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών συγκινητική ήταν η ανταπόκριση των εθελοντών, ενώ υπήρξαν και Τουρκοκύπριοι εθελοντές που αποχώρησαν από τα Κατεχόμενα με προορισμό τα σημεία πυρκαγιάς για να συμβάλουν στις προσπάθειες απόσβεσης.

Τουρκία και Ακιντζί

Θα πρέπει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της μαινόμενης πυρκαγιάς τόσο ο Μουσταφά Ακιντζί όσο και η Τουρκία εξέφρασαν την ετοιμότητά τους για βοήθεια προς την Κύπρο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον κ. Ακιντζί, μεταφέροντάς του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποδέχεται την τουρκική βοήθεια, νοουμένου ότι αυτή θα ενταχθεί στο πλαίσιο του κρατικού επιχειρησιακού σχεδιασμού εντός του οποίου η διεθνής συνδρομή, με τη συμμετοχή του Ισραήλ, της Ελλάδος, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και θεσμικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρισκόταν σε εξέλιξη. Μία προϋπόθεση που δυσαρέστησε την Άγκυρα και οδήγησε στην ακύρωση στην πρόταση βοήθειας.

Η επόμενη μέρα φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολη για την Κύπρο, με την κυβέρνηση να καλείται να λάβει μέτρα και να προσπαθεί να επουλώσει πληγές. Οι επόμενες μέρες θα δείξουν εάν η κυβέρνηση θα χειριστεί αποτελεσματικά την κρίση που προκάλεσε η φυσική αυτή καταστροφή ή αν θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στην ήδη εύθραστη θέση της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση